Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ηγέτη και ταυτότητα ψάχνει το ΠΑΣΟΚ

Τίτλοι τέλους για τον Ευάγγελο Βενιζέλο μετά από τρία χρόνια. Ποιοι θα είναι οι υποψήφιοι διάδοχοί του. Οι παρασκηνιακές διεργασίες και οι πρώτες αψιμαχίες.

Ηγέτη και ταυτότητα ψάχνει το ΠΑΣΟΚ

Μέχρι πριν από λίγα χρόνια ήταν το παντοδύναμο κυβερνών κόμμα.

Έως και το τέλος του περασμένου έτους, ως κυβερνητικός εταίρος -έστω και λαβωμένο, ήταν ρυθμιστικός παράγοντας για τις εξελίξεις.

Σήμερα, τέσσερις μήνες μετά τις εκλογές όπου αναδείχθηκε τελευταία και... καταϊδρωμένη κοινοβουλευτική δύναμη με μόλις 4,68%, το ΠΑΣΟΚ, έχοντας χάσει την αίγλη του παρελθόντος αλλά και την επαφή του με την κοινωνία, μάχεται για την... επιβίωσή του.

Και μπορεί το μυαλό όλων να βρίσκεται στις εξελίξεις της διαπραγμάτευσης μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών, ωστόσο στη Χαριλάου Τρικούπη γνωρίζουν καλά πως το επόμενο δεκαήμερο θα είναι από τα πλέον κρίσιμα στην πολυετή ιστορία του κόμματος.

Με τον Ευάγγελο Βενιζέλο να έχει προαναγγείλει την αποχώρησή του από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ μετά από τρία χρόνια, σήμερα ξεκινά το τριήμερο συνέδριο του κινήματος και την επόμενη Κυριακή, 14 Ιουνίου, θα πραγματοποιηθεί η εκλογή από τη βάση του νέου ηγέτη.

Σε αναζήτηση ταυτότητας και προέδρου, οι 2.500 (τουλάχιστον στα χαρτιά) σύνεδροι θα επιχειρήσουν να προσδιορίσουν τους όρους της μετεξέλιξης του ΠΑΣΟΚ όπως την οραματίζονται, με ορισμένα σενάρια να κάνουν λόγο ακόμα και για εγκατάλειψη του ονόματος και του εμβλήματος με στόχο μια νέα αρχή. Αυτό ζητούν, για παράδειγμα, με κοινό τους κείμενο που δημοσιοποίησαν χθες, δέκα πράσινα στελέχη: αλλαγή της ονομασίας του κόμματος, των συμβόλων και της ηγεσίας, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου και επισημαίνοντας πως είναι η τελευταία ευκαιρία για υπέρβαση ή άλμα στο κενό.

Οι υποψήφιοι

Οι υποψήφιοι διάδοχοι του κ. Βενιζέλου έχουν ήδη λάβει θέση μάχης, χωρίς πάντως να αποκλείονται και εκπλήξεις της τελευταίας στιγμής. Με τα μέχρι τώρα δεδομένα, την πρόθεσή τους να είναι υποψήφιοι πρόεδροι έχουν εκφράσει η Φώφη Γεννηματά, ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος και ο Θανάσης Χειμωνάς.

Ερωτηματικό παραμένει η στάση του Κώστα Σκανδαλίδη, ο οποίος με χθεσινή δήλωσή του δεν αποσαφήνισε τι θα πράξει, καθώς και του γραμματέα του κόμματος Νίκου Ανδρουλάκη, ο οποίος επίσης δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη, εάν θα είναι υποψήφιος.

Οι υποψήφιοι πρόεδροι θα πρέπει να έχουν συγκεντρώσει υπογραφές αντίστοιχες με το 10% των συνέδρων, δηλαδή 250 ατόμων.

Ήδη πάντως τα "ξίφη" των υποψηφίων έχουν βγει από τις θέσεις τους, οι παρασκηνιακές διεργασίες δίνουν και παίρνουν και οι πρώτες αψιμαχίες παρατηρούνται μεταξύ της Φώφης Γεννηματά και του Ανδρέα Λοβέρδου.

Έτσι, το tweet της κ. Γεννηματά, που καλούσε όποιον θέλει να πάει στη ΝΔ να το κάνει, σχολίασε χθες ο κ. Λοβέρδος: "Όποιος θέλει να πάει στη ΝΔ να πάει δήλωσε η κ. Γεννηματά και συμφωνώ απόλυτα μαζί της ! Αλλά δεν το ολοκλήρωσε. Συμπληρώνω: όποιος θέλει να πάει και στο ΣΥΡΙΖΑ να πάει! Το ΠΑΣΟΚ δεν θα γίνει συμπλήρωμα κανενός!", σημείωσε, με σαφείς αιχμές κατά της συνυποψήφιάς του.

Τους δύο υποψηφίους φέρεται να χωρίζουν και άλλες διαφορές. Όπως λόγου χάρη, ότι η Φώφη Γεννηματά δείχνει πρόθυμη εφόσον εκλεγεί Πρόεδρος, να απευθύνει πρόσκληση στον Γιώργο Παπανδρέου και τα στελέχη του κόμματός του, κάτι με το οποίο δεν συμφωνεί ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Από το Συνέδριο πιθανότατα θα εκλεγεί και η επόμενη Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ, ενώ μάλλον δεν θα προχωρήσει η σκέψη περί μεταβατικού προέδρου, την οποία έχουν διατυπώσει ορισμένοι.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα πραγματοποιήσει στις 4 το απόγευμα μια σύντομη ομιλία – καλωσόρισμα στους συνέδρους και στη συνέχεια θα μεταβεί στη Βουλή όπου αναμένεται να εκτοξεύσει σφοδρά πυρά προς τον Αλέξη Τσίπρα, κατά την προ ημερησίας διάταξης συζήτηση για τη διαπραγμάτευση. Την βασική του ομιλία στο Συνέδριο θα την πραγματοποιήσει αύριο στις 12 το μεσημέρι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v