Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσίπρας:Πρέπει να φτάσουμε σε ρεαλιστική συμφωνία

Πολλά ανοικτά μέτωπα μετά το ραντεβού με Γιούνκερ. Από την Κομισιόν υπάρχει εποικοδομητική διάθεση, δήλωσε ο πρωθυπουργός. Θετικό ότι προσεγγίζουμε στα πρωτογενή πλεονάσματα, δεν δεχόμαστε υφεσιακά μέτρα. Μόνη ρεαλιστική πρόταση η δική μας. Νέα συνάντηση προαναγγέλλει η Κομισιόν.

Τσίπρας:Πρέπει να φτάσουμε σε ρεαλιστική συμφωνία

«Είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία σε ό,τι αφορά τα πρωτογενή πλεονάσματα», δήλωσε ο πρωθυπουργός μετά τη μαραθώνια συνάντηση με τον Ζαν Κλoντ Γιούνκερ, συμπληρώνοντας πως θα είμαστε κοντά σε συνολική συμφωνία τις επόμενες ημέρες.

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι οι προτάσεις που θα τεθούν θα είναι οι ελληνικές και τόνισε ότι οι συζητήσεις πρέπει να ολοκληρωθούν σε ρεαλιστικό επίπεδο.  Ερωτηθείς για τη δόση του ΔΝΤ που λήγει την Παρασκευή αρκέστηκε στο να πει: «Μην ανησυχείτε, θα συνεχίσουμε». Μίλησε για εποικοδομητική διάθεση από την Κομισιόν «καρφώνοντας» τις άλλες πλευρές, πιθανόν το ΔΝΤ.

Σε κάθε περίπτωση, από τη συνάντηση φάνηκε πως υπάρχουν ακόμα σημαντικές διαφορές που θα πρέπει να καλυφθούν, δεδομένου ότι οι απαιτήσεις των δανειστών αγγίζουν «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης. Από την πλευρά της, η Κομισιόν έσπευσε να προαναγγείλει και νέα συνάντηση.

Αναλυτικά ο πρωθυπουργός δήλωσε: 

«Από τις προτάσεις που ακούσαμε από τους τρεις θεσμούς θέλω να κρατήσω ως βάση συζήτησης τα χαμηλότερα πλεονάσματα, σε σχέση με τα προηγούμενα προγράμματα. Βεβαίως υπάρχουν και πολλά άλλα κοινά σημεία. Υπάρχουν όμως και σημεία τα οποία κανείς δεν θα μπορούσε να προσεγγίσει γιατί όλοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι μιλάμε για μία χώρα που τα τελευταία πέντε χρόνια έχει υποστεί μια μεγάλη οικονομική καταστροφή.

Χάσαμε το 25% του ΑΕΠ σε 5 χρόνια λιτότητας. Οι προτάσεις που επαναφέρουν στο τραπέζι, ιδέες όπως να κοπεί το ΕΚΑΣ στους χαμηλοσυνταξιούχους ή να αυξηθεί ο ΦΠΑ στο ηλεκτρικό 10 μονάδες, είναι προτάσεις που δεν μπορούν να έχουν καμία βάση συζήτησης. Παρ' όλα αυτά, υπήρξε από την πλευρά της Επιτροπής εποικοδομητική διάθεση να φτάσουμε σε έναν κοινό τόπο.

Οι προτάσεις που ούτως ή άλλως η ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσει αποτελούν τον μέχρι τώρα κοινό τόπο. Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν και νομίζω ότι το θετικό της σημερινής ημέρας είναι η απόδειξη από την πλευρά της Κομισιόν τουλάχιστον, των συνομιλητών μας δηλαδή, ότι υπάρχει διάθεση προκειμένου πολύ σύντομα να καταλήξουμε σε συμφωνία ρεαλιστική.

Επαναλαμβάνω ότι η ρεαλιστική βάση της συζήτησης παραμένει η ελληνική πρόταση. Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν το επόμενο διάστημα, τις επόμενες ημέρες και μπορώ να πω ότι όσο κανείς συζητά με ειλικρίνεια, τόσο πιο κοντά βρίσκεται στο να προσεγγίσει μια κοινά αποδεκτή λύση».

Ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν υπάρχει τελεσιγραφικού χαρακτήρα πρόταση (take it or leave it) μόνο διάλογος για μια λύση επωφελή για όλους.

Από την πλευρά του, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ που συμμετείχε στις συζητήσεις αρκέστηκε στο να δηλώσει «ήταν μια καλή συνάντηση, οι συζητήσεις θα συνεχιστούν σε λίγες ημέρες».

Κομισιόν: Θα υπάρξει και νέα συνάντηση

Από την πλευρά της, η Κομισιόν αρκέστηκε σε μια λιτή ανακοίνωση: Ο πρόεδρος Γιούνκερ υποδέχτηκε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα σε μια ιδιωτική συνάντηση που ακολούθησε ένα δείπνο εργασίας. Τους συνόδευσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Ηταν μια καλή, εποικοδομητική συνάντηση. Υπήρξε πρόοδος στην κατανόηση των θέσεων της κάθε πλευράς στη βάση διαφόρων προτάσεων. Συμφωνήθηκε να συναντηθούν ξανά. Η εντατική δουλειά θα συνεχιστεί.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v