Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΤτΕ: Ενίσχυση συνεργασίας στη Ν. Α. Ευρώπη

Με πρωτοβουλία του Διοικητή της ΤτΕ κ. Ν. Γκαργκάνα, στις 6/7 συναντήθηκαν στην Αθήνα οι Διοικητές των Κεντρικών Τραπεζών των Αλβανίας, Βουλγαρίας, Ελλάδος, Κύπρου, Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, Ρουμανίας και Σερβίας, για την ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας στον τομέα της τραπεζικής εποπτείας.

ΤτΕ: Ενίσχυση συνεργασίας στη Ν. Α. Ευρώπη
Με πρωτοβουλία του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Νικολάου Χ. Γκαργκάνα, στις 6 Ιουλίου τ.έ, συναντήθηκαν στην Αθήνα οι Διοικητές των Κεντρικών Τραπεζών της Αλβανίας, της Βουλγαρίας, της Ελλάδος, της Κύπρου, της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, της Ρουμανίας και της Σερβίας.

Σκοπός της συνάντησης ήταν η επίτευξη συμφωνίας επί ενός νέου πλαισίου για την ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας στον τομέα της τραπεζικής εποπτείας.

Στο πλαίσιο της συνεχούς αύξησης του αριθμού των διασυνοριακών τραπεζικών ιδρυμάτων στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, οι Διοικητές συζήτησαν και συμφώνησαν επί ενός Πολυμερούς Μνημονίου Συνεργασίας, που καθορίζει τους τομείς και τους όρους της συνεργασίας μεταξύ των αρχών τραπεζικής εποπτείας στην εν λόγω περιοχή και συγχρόνως συμβαδίζει με το κανονιστικό και εποπτικό νομικό καθεστώς που ισχύει σε κάθε χώρα.

Οι Διοικητές επίσης συζήτησαν συγκεκριμένο πρόγραμμα δράσης, για τη διευκόλυνση και υποστήριξη της εφαρμογής του νέου πλαισίου συνεργασίας.

Το προβλεπόμενο νέο πλαίσιο συνεργασίας διευκολύνει στη διασφάλιση μιας καλύτερα διαρθρωμένης μορφής συνεργασίας και επιτρέπει στις αρχές τραπεζικής εποπτείας να αντιμετωπίσουν πιο αποτελεσματικά τους όλο και πιο σύνθετα τραπεζικά ιδρύματα, συμβάλλοντας έτσι στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην περιοχή.

Το νέο πλαίσιο συμβάλλει επίσης στη μείωση της διοικητικής επιβάρυνσης των τραπεζών που πηγάζει από την υποχρέωση συμμόρφωσης στις κανονιστικές διατάξεις και την υποχρέωση υποβολής στοιχείων. Κατά τον σχεδιασμό και την εφαρμογή του νέου πλαισίου οι Διοικητές συμφώνησαν να αξιοποιήσουν τη σωρευόμενη εμπειρία από το αντίστοιχο πλαίσιο που ισχύει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και τις αρχές που καθιέρωσε η Επιτροπή Τραπεζικής Εποπτείας της Βασιλείας.

Οι Διοικητές αποφάσισαν επίσης να διευρύνουν το πεδίο της τακτικής ανταλλαγής πληροφοριών στον τομέα της τραπεζικής εποπτείας, να καθιερώσουν δίκτυα επικοινωνίας μεταξύ των εποπτικών αρχών στην περιοχή και να ιδρύσουν ομάδες εργασίας για τη διερεύνηση των δυνατοτήτων σύγκλισης των κανονιστικών και εποπτικών πρακτικών, συμπεριλαμβανομένων αυτών που αποβλέπουν στην καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.

Οι Διοικητές συμφώνησαν να διερευνηθεί η δυνατότητα συμμετοχής σε αυτό το νέο πλαίσιο συνεργασίας των αντίστοιχων αρχών και άλλων χωρών, που είναι υπεύθυνες για την εποπτεία των τραπεζικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.

Τέλος, συμφωνήθηκε ότι η επόμενη συνάντηση των Διοικητών των Κεντρικών Τραπεζών των χωρών της περιοχής θα πραγματοποιηθεί το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v