Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Morgan Stanley: Δε θα υπάρξει μακροπρόθεσμη συμφωνία για Ελλάδα

O διευθύνων σύμβουλος της Morgan Stanley δήλωσε στο CNBC ότι δεν πιστεύει στην επίτευξη μακροπρόθεσμης συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και δανειστών. Το πιθανότερο σενάριο είναι η μετακύλιση των χρεών και η αποφυγή άμεσης χρεοκοπίας.

Morgan Stanley: Δε θα υπάρξει μακροπρόθεσμη συμφωνία για Ελλάδα

Παρά τις συνεχιζόμενες συνομιλίες μεταξύ της Ελλάδας και της Ε.Ε. για τη σύναψη συμφωνίας για το χρέος, ο διευθύνων σύμβουλος της Morgan Stanley International, Colm Kelleher, δεν πιστεύει ότι επίκειται συμφωνία.

«Εάν φτάσουν σε κάποια συμφωνία θα είναι μια σύντομη συμφωνία μετακύλισης. Υπάρχουν γενικά πολλά πολιτικά συντρίμμια εδώ, πολλά αρνητικά συναισθήματα στις Βρυξέλλες. Δεν πιστεύω ότι θα υπάρξει μακροπρόθεσμη συμφωνία. Πιστεύω ότι υφίσταται πραγματικός κίνδυνος επιβολής ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων», είπε ο Kelleher σε συνέντευξή του στο CNBC.

Ευτυχώς η Ε.Ε. έχει μηχανισμούς πυρόσβεσης για να προστατευτεί με το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, πρόσθεσε. Ωστόσο, υπάρχουν ερωτήματα όσον αφορά τη μακροπρόθεσμη προοπτική του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος. Είμαι ανήσυχος. Πιστεύω ότι η αγορά θα είναι σκληρή...».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ χάραξαν σε αδρές γραμμές το σχέδιο συμφωνίας για την Ελλάδα την Τρίτη, με βάση το Reuters. Εάν αυτό συμφωνηθεί, θα τερματίσει τέσσερις μήνες πικρόχολων διαπραγματεύσεων, απελευθερώνοντας χρηματική βοήθεια, προτού ακόμα η χώρα στερέψει τελείως από μετρητά.

Όμως παρά τα... κουτσομπολιά για την πιθανότητα η Ελλάδα να εγκαταλείψει την ευρωζώνη, ο Kelleher σημείωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει την εντολή να βγάλει τη χώρα από την ευρωζώνη, άρα θα πρέπει να υπάρξει δημοψήφισμα γι' αυτό από τους πολίτες.

Εν τω μεταξύ, και πέρα από τα ζητήματα που αφορούν αποκλειστικά το ελληνικό πρόβλημα, ο Kelleher παρατήρησε ότι ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη ήταν μεγαλύτερος από το αναμενόμενο, γεγονός που, όπως είπε, ήταν μια ευχάριστη έκπληξη.

Ωστόσο, παρότι φαίνεται πως η ποσοτική χαλάρωση έχει αρχίσει να λειτουργεί για την Ευρώπη, είναι πολύ νωρίς ακόμα και η ανάπτυξη είναι ιδιαίτερα υποτονική, συμπληρωσε. «Πιστεύω ότι θα δούμε το QE να συνεχίζει για κάμποσο καιρό ακόμα», σημείωσε.

Όσον αφορά τις ΗΠΑ, ο Kelleher είναι ανήσυχος για τη ρευστότητα στην αγορά σταθερών εισοδημάτων. Η Morgan Stanley υπέγραψε το Μάρτιο, μαζί με την παγκόσμια συμβουλευτική εταιρία management, Οliver Wyman, μία έκθεση πάνω σε αυτό το ζήτημα. Σύμφωνα με την έκθεση, οι παγκόσμιες τράπεζες έχουν ελαττώσει τους ισολογισμούς τους κατά 20% από το 2010, γεγονός που έχει μειώσει σημαντικά τη ρευστότητα στις δευτερεύουσες αγορές κεφαλαίων.

«Στην πραγματικότητα πιστεύουμε ότι δεν είναι απλώς ένα ερώτημα αν τα επιτόκια θα κινηθούν ανοδικά και τι θα συμβεί σε αυτήν την περίπτωση. Διότι αυτό είναι επίσης μια συνάρτηση του αν θα υπάρξει κάποιος ενδημικός συστημικός κίνδυνος στην αγορά εξαιτίας ρυθμίσεων, οι οποίες έχουν εξαναγκάσει τους dealers να μειώσουν τα αποθέματά τους και να μη λειτουργούν ως μηχανισμοί ελέγχου της αγοράς, όπως παλαιότερα».

Ο διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan, Jamie Dimon, και ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Larry Summers, έχουν επίσης προειδοποιήσει για τους κινδύνους της μειωμένης ρευστότητας στην αγορά ομολόγων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v