Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το μήνυμα Ντράγκι μέσω του ELA

Ανησυχία προκαλεί στους τραπεζίτες η μικρή αύξηση στο όριο του ELA. Ως ηχηρό μήνυμα ερμηνεύουν και τις διαρροές ότι συζητήθηκε το καυτό ζήτημα της αύξησης του haircut στα ενέχυρα. Οι εκροές και οι αντοχές του συστήματος. Συνεδριάζει η ΕΚΤ.

Το μήνυμα Ντράγκι μέσω του ELA

Με το σταγονόμετρο συνεχίζεται η παροχή ρευστότητας προς το ελληνικό τραπεζικό σύστημα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ενώ οι πιέσεις γίνονται εντονότερες καθώς για δεύτερη συνεχή φορά μέσα σε μία εβδομάδα το διοικητικό της συμβούλιο συζήτησε εκ νέου το ενδεχόμενο αύξησης του haircut στα ενέχυρα των ελληνικών τραπεζών.

Τραπεζικές πηγές αναφέρουν ότι το άνοιγμα του ELA κατά μόλις 500 εκατ ευρώ αποτελεί μήνυμα προς την Αθήνα ότι ο χρόνος τελειώνει και εξαντλούνται τα χρονικά περιθώρια της ΕΚΤ όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Αθήνας και των πιστωτών.

Ως προειδοποίηση ερμηνεύουν δε και τη διαρροή ότι το καυτό θέμα της αύξησης του κουρέματος των ενεχύρων τέθηκε για μία ακόμη φορά.

"Μέχρι και πριν από δεκαπέντε ημέρες δεν υπήρξε ούτε μία φορά διαρροή για το εν λόγω ζήτημα. Τις δύο τελευταίες συνεδριάσεις όμως του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ το θέμα όχι απλώς απασχόλησε αλλά τεχνηέντως διαρρέει. Αυτό αποτελεί προειδοποίηση και όσο περνά ο χρόνος δεν αποκλείεται, εφόσον η Αθήνα και οι πιστωτές δεν συμφωνούν, να γίνει πραγματικότητα", αναφέρουν τραπεζικές πηγές. Ο επικεφαλής της ΕΚΤ πάντως πιθανότατα θα ερωτηθεί για την Ελλάδα στη σημερινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου.

Πολύ μικρό ποσό

Το μικρό ποσό, σε σχέση με τις συνολικές εκροές καταθέσεων της τελευταίας εβδομάδας, προκαλεί προβληματισμό στα υψηλόβαθμα στελέχη των τραπεζών, τα οποία στις κατ' ιδίαν συζητήσεις τους αναφέρουν ότι το κλίμα καθίσταται πιο δυσχερές και όσο παραμένει ασαφές και ανοικτό το ζήτημα της συμφωνίας οι κίνδυνοι γίνονται ακόμη μεγαλύτεροι.

"Μολονότι χθες η εκροή καταθέσεων κινήθηκε σε χαμηλότερα επίπεδα, κοντά στα 250-300 εκατ. ευρώ, η ανησυχία παραμένει", τονίζει στο Euro2day.gr στέλεχος τράπεζας και προσθέτει: "Η συμφωνία πρέπει να κλείσει σύντομα γιατί δεν υπάρχουν περιθώρια και δεν μπορεί το τραπεζικό σύστημα να συνεχίσει να σέρνεται για πολύ καιρό ακόμη".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v