Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σήμερα αποφασίζει για τον ELA η ΕΚΤ

Περιορίστηκε σημαντικά το μαξιλάρι ρευστότητας για τις τράπεζες μετά τις εκροές καταθέσεων των τελευταίων ημερών. Τι αναμένεται να αποφασίσει η κεντρική τράπεζα για ELA και «κούρεμα» στα ενέχυρα. Η εικόνα σήμερα στα γκισέ.

Σήμερα αποφασίζει για τον ELA η ΕΚΤ

Εν μέσω εκατέρωθεν δηλώσεων από την Αθήνα, το Βερολίνο και την Ουάσινγκτον αναμένονται σήμερα αποφάσεις από την Φρανκφούρτη καθώς το βράδυ θα συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας με θέμα την αύξηση του ορίου ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες.

Σημειώνεται ότι η συνεδρίαση γίνεται στην έδρα της ΕΚΤ και αύριο ο πρόεδρος της Μάριο Ντράγκι θα προχωρήσει σε συνέντευξη τύπου όπως συμβαίνει κάθε φόρα στην επίσημη συνεδρίαση της τράπεζας την πρώτη εβδομάδα κάθε μήνα.

Με δεδομένο ότι η διαπραγμάτευση μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών έχει χτυπήσει κόκκινο και βρίσκεται στην κορύφωσή της είναι σχεδόν αδύνατον, σύμφωνα με πηγές της αγοράς, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να τραβήξει την σκανδάλη, παρά τις πιέσεις που δέχεται από ικανή μερίδα κεντρικών τραπεζιτών.

Στον αντίποδα υπάρχουν και οι σκεπτικιστές, οι οποίοι δεν αποκλείουν η ΕΚΤ να πιέσει έτι περαιτέρω την κατάσταση βάζοντας στο τραπέζι τυχόν αύξηση του κουρέματος στα ενέχυρα των ελληνικών τραπεζών. Τονίζουν δε ότι το χτύπημα «έρχεται εκεί που δεν το περιμένεις»...

ELA: Τόσο, όσο

Ανεξάρτητα από τις πιέσεις των σκληρών η Αθήνα και συγκεκριμένα το τραπεζικό σύστημα επιδιώκει την αύξηση του ορίου ρευστότητας του ELA. Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές το μαξιλάρι της ρευστότητας στον Έκτακτο Μηχανισμό περιορίσθηκε την τελευταία εβδομάδα εξαιτίας της αύξησης της εκροής καταθέσεων.

Πληροφορίες του Euro2day.gr αναφέρουν ότι από την προηγούμενη Τρίτη μέχρι και την Παρασκευή οι εκροές ανήλθαν συνολικά στα 1,2 με 1,5 δισ. ευρώ. Σε ό,τι αφορά την ρευστότητα που είχε μείνει στο ELA και μετά την αύξηση κατά 200 εκατ. ευρώ από την ΕΚΤ την προηγούμενη εβδομάδα υπολογίζονταν στην περιοχή των 2,5 δισ. ευρώ. Κατά συνέπεια μετά τις τελευταίες εκροές η εναπομένουσα ρευστότητα του ELA εκτιμάται ότι έχει περιορισθεί λίγο πάνω από το 1 δισ. ευρώ.

Όσον αφορά την πορεία των καταθέσεων σήμερα οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι το φαινόμενο ήταν πιο ήπιο σε σχέση με τις ημερήσιες εκροές της προηγούμενης εβδομάδας, οι οποίες κινήθηκαν στα 300-350 εκατ ευρώ κατά μέσο όρο.

Κατά συνέπεια η αύξηση του ορίου ρευστότητας του ELA κρίνεται επιτακτική.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v