Από το Βουκουρέστι και τις ρουμανικές θυγατρικές τους θα ξεκινήσει, όπως όλα δείχνουν, το σχέδιο αναδιάρθρωσης των θυγατρικών, που διατηρούν οι εγχώριες τράπεζες στα Βαλκάνια.
Η ρουμανική πρωτεύουσα αποτελεί τους τελευταίους μήνες ένα από τα πιο πολυσύχναστα μέρη για τα στελέχη private equity funds.
Η επάνοδος της οικονομίας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι τοπικές τράπεζες υποχρεώθηκαν να σχηματίσουν δυσθεώρητες προβλέψεις για μη εξυπηρετούμενα δάνεια, καθιστά τη Ρουμανία Ελντοράντο για τα επενδυτικά κεφάλαια.
Όπως έγραψε η στήλη Χαμαιλέων η κεντρική τράπεζα της χώρας υποχρέωσε, πέρσι, τις εμπορικές τράπεζες, που δραστηριοποιούνται εκεί να σχηματίσουν προβλέψεις οι οποίες αντιστοιχούν στο 80% - 100% των μη εξυπηρετούμενων δανείων, χωρίς να συνυπολογίζονται τυχόν εξασφαλίσεις.
Η απόφαση στοχεύει στην ενίσχυση της ανάπτυξης καθώς οι τράπεζες, αφού πήραν τη ζημιά, σπεύδουν η μία μετά την άλλη να πωλήσουν πακέτα «κόκκινων» δανείων, ώστε να ανακτήσουν μέρος των κεφαλαίων και βεβαίως ρευστότητα για νέες χορηγήσεις δανείων.
Χαρακτηριστικό είναι ότι ο αυστριακός όμιλος Erste Bank έβγαλε προς πώληση χαρτοφυλάκιο μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους 3,5 δισ. ευρώ της ρουμανικής θυγατρικής του BCR. Οι μη δεσμευτικές προσφορές κατατέθηκαν στις 25 Μαΐου και το τίμημα υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει τα 600 εκατ. ευρώ.
Σε αυτό το περιβάλλον, οι τέσσερις μεγάλες εγχώριες τράπεζες που δραστηριοποιούνται μέσω θυγατρικών στη Ρουμανία αποκτούν περιθώρια για να επαναχαράξουν τη στρατηγική τους.
Έχοντας συμμορφωθεί με τις αποφάσεις της Κεντρικής Τράπεζας στη Ρουμανία, εξυγίαναν τους ισολογισμούς των θυγατρικών τους και επομένως μπορούν να αξιοποιήσουν τη συγκυρία του ισχυρού επενδυτικού ενδιαφέροντος, είτε για να αναδιαρθρώσουν ριζικά την παρουσία τους, είτε για να αποεπενδυθούν.
Η Eurobank και η Alpha Bank εργάζονται προς την κατεύθυνση αναδιάρθρωσης της παρουσίας τους στη Ρουμανία. Η πρώτη υλοποιεί, όπως έγραψε το Euro2day.gr, πρόγραμμα περαιτέρω περιορισμού του δικτύου και του προσωπικού της στα Βαλκάνια προκειμένου να ενισχύσει την κερδοφορία των θυγατρικών της.
Αντίστοιχα κινείται και η Αlpha Bank, η οποία είχε περικόψει επιθετικότερα δίκτυο και προσωπικό, τη διετία 2013-14, και συνεχίζει το πρόγραμμα εξορθολογισμού της παρουσίας της και φέτος.
Οι δύο τράπεζες δεν έχουν εγκαταλείψει το ενδεχόμενο συγχώνευσης δραστηριοτήτων στη Ρουμανία ή ανταλλαγής θυγατρικών στα Βαλκάνια. Πρόκειται για ενδεχόμενο που είχε συζητηθεί στο παρελθόν και τώρα ξαναζεσταίνεται.
Παρότι αρνούνται επισήμως να σχολιάσουν σχετικές πληροφορίες, πηγές που είναι σε θέση να γνωρίζουν, τονίζουν στο Euro2day.gr ότι όλα είναι θέμα timing. Εξηγώντας ότι συζητήσεις υπάρχουν, αλλά οι αποφάσεις θα ληφθούν, αφού συνυπολογισθούν οι συνθήκες που επικρατούν στην Ελλάδα σε σχέση με την υλοποίηση των πλάνων αναδιάρθρωσης.
Αν δεν προχωρήσει άμεσα το σενάριο της συγχώνευσης ή της ανταλλαγής θυγατρικών οι τράπεζες θα εξετάσουν τη δυνατότητα πώλησης χαρτοφυλακίων με μη εξυπηρετούμενα δάνεια ή ανάθεσης της διαχείρισής τους σε ξένες εταιρείες. Το εγχείρημα της Erste Bank αποτελεί από αυτή την άποψη οδηγό καθώς συγκεντρώνει το ενδιαφέρον των πιο ισχυρών και εξειδικευμένων στην αγορά και διαχείριση κόκκινων δανείων private equity funds.
Την ίδια στιγμή, έτερη μεγάλη ελληνική τράπεζα διερευνά το ενδεχόμενο πώλησης του συνόλου της δραστηριότητάς της στη Ρουμανία, συζητώντας με private equity funds. Το αν οι συζητήσεις προχωρήσουν ή απλώς στοχεύουν στα να δοκιμάσουν τα νερά θα φανεί το επόμενο διάστημα.