Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πενταμερής: Χρειάζεται εντατική δουλειά για Ελλάδα

Οι ηγέτες Γερμανίας και Γαλλίας και οι επικεφαλής των τριών θεσμών (Ζαν Κλ. Γιούνκερ, Κρ. Λαγκάρντ, Μάριο Ντράγκι) συμφώνησαν «να εργαστούν με ένταση» ώστε να βρεθεί λύση σε συνεργασία με την Αθήνα. Στο τραπέζι έπεσε staff level agreement της Κομισιόν.

Πενταμερής: Χρειάζεται εντατική δουλειά για Ελλάδα

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση μεταξύ Αγκελα Μέρκελ, Φρανσουά Ολάντ, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, Κριστίν Λαγκάρντ και Μάριο Ντράγκι στο Βερολίνο.

Ολοι, με βάση τον εκπρόσωπο της γερμανικής κυβέρνησης, συμφώνησαν ότι θα πρέπει να παραμείνουν σε στενή επικοινωνία τις επόμενες ημέρες προκειμένου να εργαστούν για τις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα.

Οι ηγέτες συζήτησαν την κατάσταση αναφορικά με τη διαπραγμάτευση και την προσπάθεια να υπάρξει συμφωνία που θα αποτρέψει την πτώχευση ή την έξοδο της χώρας από το ευρώ, μετέδωσε το Reuters. «Συμφώνησαν ότι θα πρέπει να εργαστούν με πραγματική ένταση», είπε ο εκπρόσωπος συμπληρώνοντας πως «οι συμμετέχοντες ήταν σε στενή επικοινωνία τις προηγούμενες ημέρες και αυτό θέλουν να συνεχιστεί και τις επόμενες, περιλαμβανομένης και της ελληνικής κυβέρνησης».

Από τις πρώτες δηλώσεις δεν είναι ξεκάθαρο αν υπήρξε συμφωνία και σε ποιο επίπεδο. Με βάση ορισμένες πηγές οι όποιες αποφάσεις ελήφθησαν θα μεταφερθούν πρώτα εμπιστευτικά στον Αλέξη Τσίπρα ώστε να μη δοθεί η εντύπωση ότι η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με τελεσίγραφο από την πλευρά των εταίρων.

Οπως μετέδωσε νωρίτερα το Euro2day.gr, η συμμετοχή στη συνάντηση των Μάριο Ντράγκι και Κριστίν Λαγκάρντ κρατήθηκε μυστική μέχρι την τελευταία στιγμή. Σύμφωνα με πληροφορίες στο τραπέζι της συνάντησης βρέθηκε staff level agreement το οποίο εκπόνησε η Κομισιόν και περιλαμβάνει τις θέσεις του ΔΝΤ και παράλληλα καταγράφει τις συμφωνίες και τις διαφωνίες μεταξύ Ελλάδας και δανειστών όπως αυτές σημειώθηκαν στο Brussels Group.

Στόχος, σύμφωνα με υψηλά ιστάμενο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που έχει γνώση των συνομιλιών, ήταν να βρεθεί κοινή συνισταμένη μεταξύ των τριών θεσμών και ιδιαίτερα μεταξύ της Κομισιόν και του ΔΝΤ. Σε περίπτωση συμφωνίας (που δεν είναι ακόμα γνωστό αν επετεύχθη) το κείμενο θα παρουσιαστεί στην ελληνική πλευρά ως κείμενο συμφωνίας εκ μέρους των τριών θεσμών.

Σε ερώτηση του Euro2day.gr αν αυτό θα τεθεί στην Αθήνα ως τελεσίγραφο (take it or leave it) η πηγή απέφυγε να απαντήσει λέγοντας «η ελληνική πλευρά ήθελε πολιτική συμφωνία. Δεν υπάρχει πιο υψηλό πολιτικό επίπεδο από αυτό στο Βερολίνο».

Σύμφωνα με πηγές, τις τελευταίες ημέρες η Κομισιόν και το ΔΝΤ διασταύρωσαν τα ξίφη τους με την Κρ. Λαγκάρντ να κατηγορεί την Κομισιόν για μεροληψία υπέρ της Αθήνας.

Η συνάντηση πάντως που γίνεται σε πολιτικό επίπεδο έρχεται μετά από πιέσεις της ελληνικής πλευράς και της Κομισιόν καθώς φαινόταν ότι σε τεχνικό επίπεδο δεν υπήρχε δυνατότητα να κλείσει η συμφωνία στα υφιστάμενα χρονικά όρια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v