Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σπάνε τον «κουμπαρά» του ΑΚΑΓΕ για το έλλειμμα στις επικουρικές

Το ΑΚΑΓΕ θα καλύψει μέρος του ελλείμματος ύψους 100 εκατ. ευρώ για να πληρωθούν οι επικουρικές συντάξεις του Ιουνίου. Το υπουργείο Εργασίας σε σημερινή σύσκεψη «ψάχνει» 50 εκατ. ευρώ από τις οφειλές άλλων ταμείων στο ΕΤΕΑ για να κλείσει η τρύπα.

Σπάνε τον «κουμπαρά» του ΑΚΑΓΕ για το έλλειμμα στις επικουρικές

Σύσκεψη στο υπουργείο Εργασίας με τη συμμετοχή του διοικητή του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) Θ. Καποτά έχει προγραμματιστεί για σήμερα, καθώς αναζητούνται 100 εκατ. ευρώ για την κάλυψη των ελλειμμάτων του ταμείου και την πληρωμή των συντάξεων.

Τα 50 εκατ. θα δοθούν σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες από τον «μικρό» κουμπαρά του ΑΚΑΓΕ (Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών), όπως αποφασίστηκε χθες, από τον αναπληρωτή υπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης Δημήτρη Στρατούλη.

Η δυνατότητα αυτή προβλέπεται με πρόσφατη διάταξη που ψηφίστηκε από τη Βουλή, σύμφωνα με την οποία παρατείνεται έως τις 31/12/2018 η δυνατότητα του Λογαριασμού Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ)/ΑΚΑΓΕ να καλύπτει ελλείμματα των φορέων και κλάδων κύριας σύνταξης, καθώς και η αντίστοιχη δυνατότητα του Λογαριασμού Ειδικής Εισφοράς Συνταξιούχων Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΕΣΕΑ)/ΑΚΑΓΕ να καλύπτει ελλείμματα των φορέων και κλάδων επικουρικής ασφάλισης αλλά και του μετοχικού ταμείου πολιτικών υπαλλήλων (ΜΤΠΥ).

Να σημειωθεί ότι στον "μεγάλο κουμπαρά" του ΑΚΑΓΕ παραμένει το ποσό των 3,1 δισ. ευρώ το οποίο είναι κατατεθειμένο στο Ειδικό Κεφάλαιο της Τράπεζας της Ελλάδος. Τα ελλείμματα θα καλύπτονται από τους δύο υποογαριασμούς με έσοδα από τις έκτακτες εισφορές στις κύριες και τις επικουρικές συντάξεις, που ανέρχονται πλέον σε 580 εκατ. ευρώ. Από αυτούς τους δύο λογαριασμούς καλύφθηκαν ελλείμματα του ΟΑΕΕ και του ενιαίου υπερεπικουρικού των μισθωτών (ΕΤΕΑ) τον Δεκέμβριο του 2014 και εκτιμάται ότι θα καλυφθούν εντός του 2015, εκτός από τα 50 εκατ. ευρώ, άλλα 50 - 70 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη σημερινή σύσκεψη θα αναζητηθούν τα επιπλέον 50 εκατ. ευρώ που απαιτούνται για τις επικουρικές συντάξεις. Τα χρέη τρίτων, κυρίως ταμείων προς το ΕΤΕΑ, αγγίζουν το 1 δισ. ευρώ και μέρος αυτών των χρεών θα αναζητηθεί προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες του ταμείου. Μεταξύ των οφειλετών, είναι το ΙΚΑ, το ταμείο της ΔΕΗ και το ταμείο των τραπεζοϋπαλλήλων ΕΤΑΤ.

Βέβαια, με στόχο την καταβολή των συντάξεων του Ιουνίου, στα τέλη Μαΐου, χωρίς προβλήματα αυτή τη φορά, στο υπουργείο Εργασίας πραγματοποιούνται συνεχείς συσκέψεις, με διοικητές ταμείων και υπηρεσιακούς παράγοντες.

Συνολικά, για την πληρωμή 2.600.000 συνταξιούχων, απαιτούνται περίπου 2,3 δισ. ευρώ (στοιχεία Ήλιος Ιανουαρίου 2015). Βάσει του σχεδιασμού, την Παρασκευή 28 Μαΐου θα πρέπει να καταβληθούν οι συντάξεις του ΙΚΑ, του ΝΑΤ, του ΕΤΕΑ (το μεγαλύτερο μέρος) και του Δημοσίου, ενώ την Τρίτη 2 Ιουνίου (μεσολαβεί η αργία του Αγίου Πνεύματος) θα πληρωθούν οι συντάξεις του ΟΑΕΕ και του ΟΓΑ.

Εχθές, πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εργασίας σύσκεψη και για τον ΟΑΕΕ, με τη συμμετοχή του διοικητή του Οργανισμού Τ. Πετρόπουλου, όπου τα μηνύματα για την πορεία των εσόδων του ταμείου είναι θετικά, αφού η συμμετοχή των οφειλετών στη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων χρεών είναι κάτι παραπάνω από θετική, όπως αποκάλυψε το euro2day.gr.

Κατά τη χθεσινή σύσκεψη, οριστικοποιήθηκε επίσης η διάταξη που θα κατατεθεί σε νομοσχέδιο που ετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας και θα περιλαμβάνει μια σειρά ασφαλιστικά θέματα. Σύμφωνα με αυτήν αυτοαπασχολούμενοι που έχουν κάνει αίτηση συνταξιοδότησης και δεν μπορούν να λάβουν σύνταξη, γιατί χρωστούν στον ΟΑΕΕ έως 25.000 ευρώ, θα μπορούν να ρυθμίσουν τα χρέη τους, με παρακράτηση της δόσης από το ποσό της σύνταξης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v