Απευθείας αναθέσεις από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας καταγγέλλει ο ΣΑΤΕ

Η διοίκηση του εργοληπτικού συνδέσμου υποστηρίζει πως η περιφέρεια αποφάσισε την ανάθεση σειράς μικρών έργων "χωρίς δημοσίευση προκήρυξης" για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών από θεομηνίες.

Απευθείας αναθέσεις από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας καταγγέλλει ο ΣΑΤΕ

Σύμφωνα με τη διοίκηση του ΣΑΤΕ, το Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας, επικαλούμενο την «αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών από θεομηνίες», αποφάσισε την ανάθεση μιας σειράς μικρομεσαίων έργων, 150.000-2.200.000 € το καθένα και συνολικού προϋπολογισμού 8,8 εκ. ευρώ, μετά από απευθείας διαπραγμάτευση και «χωρίς δημοσίευση προκήρυξης», όπως συγκεκριμένα αναφέρεται στην απόφαση.

Ο ΣΑΤΕ, "ανταποκρινόμενος στις καταγγελίες δεκάδων Μελών του της Βόρειας Ελλάδας, έστειλε επείγον έγγραφο στον Πρόεδρο και τα Μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας, ζητώντας την ακύρωση των αποφάσεων, επισημαίνοντας πως η πρακτική των κατά παρέκκλιση δημοπρατήσεων και, μάλιστα, χωρίς καν δημοσίευση προκήρυξης, έχει καταγγελθεί εδώ και χρόνια από το σύνολο του τεχνικού κόσμου, επειδή δημιουργούν «σκιά» αδιαφάνειας στην ανάθεση των έργων".

Υπενθυμίζεται πως ο ΣΑΤΕ, "που εκπροσωπεί περισσότερες από 900 ελληνικές εργοληπτικές εταιρείες και θεωρείται ως ο κύριος εκπρόσωπος της εργοληπτικής επιχειρηματικότητας στην χώρα, έχει ζητήσει να μην επιτρέπεται καμία παρέκκλιση από τις γενικές διατάξεις που εφαρμόζονται στα δημόσια έργα, πολύ περισσότερο στη δεδομένη περίοδο που διανύει η χώρα και ο κατασκευαστικός κλάδος".

«Είναι το λιγότερο προκλητικό να επιλέγονται διαδικασίες που ευνοούν συνθήκες συναλλαγής και αδιαφάνειας - και μάλιστα σε τέτοιο εκτεταμένο βαθμό και γενίκευση - με τελικό αποτέλεσμα την κατασπατάληση των περιορισμένων δημόσιων πόρων», τονίζεται στο έγγραφο προς το Περιφερειακό Συμβούλιο, το οποίο κοινοποιείται στον Γενικό Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας - Θράκης.

Σύμφωνα με τον εργοληπτικό σύνδεσμο, τέτοιες αποφάσεις έλαβε το Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας, σε δυο διαδοχικές συνεδριάσεις του, στις 11 και 20 Μαΐου, δηλαδή σε εποχή κατά την οποία δημοπρατούνται εξαιρετικά ελάχιστα δημόσια έργα και όλες οι εργοληπτικές επιχειρήσεις είναι έτοιμες να καταθέσουν ανταγωνιστικές προσφορές σε οποιοδήποτε διαγωνισμό και εάν τους ζητηθεί, προκειμένου να διατηρηθούν «εν ζωή».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v