Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στα «τάρταρα» τα ταμειακά διαθέσιμα του δημοσίου

Στις 31 Μαρτίου 2015 τα ταμειακά διαθέσιμα του ελληνικού δημοσίου ήταν 312,7 δισ. ευρώ. Το Δεκεμβρίου του περασμένου έτους, το δημόσιο είχε ταμειακά διαθέσιμα 2,574 δισ. ευρώ.

Στα «τάρταρα» τα ταμειακά διαθέσιμα του δημοσίου

Στο τέλος Δεκεμβρίου του περασμένου έτους, το ελληνικό Δημόσιο είχε ταμειακά διαθέσιμα 2,574 δισ. ευρώ. Περασμένα μεγαλεία.

Στις 31 Μαρτίου, τα ταμειακά διαθέσιμα ήταν 796,5 εκατομμύρια. Σήμερα;

Τα ταμειακά διαθέσιμα του ελληνικού Δημοσίου ήταν ανέκαθεν ένα από τα μεγάλα μυστικά του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Στο παρελθόν βέβαια – προ Μνημονίων- μάλλον κανένας δεν ασχολιόταν με το θέμα. Έλειπαν λεφτά από το ταμείο; Έπαιρνε το Κράτος ένα δάνειο.

Σήμερα, η κατάσταση είναι πολύ διαφορετική, τα ταμειακά διαθέσιμα αποκαλύπτονται με δύο μήνες καθυστέρηση μέσω των Δελτίων Δημοσίου Χρέους και για την τρέχουσα αποτύπωσή τους, στόματα ερμητικά κλειστά.

Για ιστορικούς λόγους λοιπόν, μάθαμε σήμερα ότι στο τέλος Μάρτη το ελληνικό Δημόσιο είχε στην άκρη 796,5 εκατ. ευρώ. Στιγμιαία, στις 31 Μαρτίου διότι την 1η Απριλίου μπορεί να είχε ψίχουλα.

Από το δελτίο δημοσίου χρέους του ΓΛΚ, μάθαμε επίσης ότι στις 31 Μαρτίου 2015 ήταν 312,7 δισ. ευρώ από 324,1 δισ. ευρώ στο τέλος του 2014 με τη μέση σταθμική υπολειπόμενη διάρκεια του έχει πέσει στα 15,67 έτη, από 16,16 έτη το Δεκέμβριο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v