Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Πόλεμος» Υπουργείου- δικηγόρων για τις διαταγές πληρωμών

Η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος δια του προέδρου της Βασίλη Αλεξανδρή, ζητεί με έγγραφο προς τον υπουργό Νίκο Παρασκευόπουλο την απόσυρση του νομοσχεδίου.

«Πόλεμος» Υπουργείου- δικηγόρων για τις διαταγές πληρωμών

Ανταλλαγή "πυρών" και ανακοινώσεων έχει προκαλέσει το προωθούμενο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης που αφορά στην έκδοση διαταγής πληρωμής για αξιώσεις από διοικητική σύμβαση στο πλαίσιο εμπορικής συναλλαγής.

Η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος δια του προέδρου της Βασίλη Αλεξανδρή, ζητεί με έγγραφο προς τον υπουργό Νίκο Παρασκευόπουλο την απόσυρση του νομοσχεδίου. Όπως επισημαίνουν οι δικηγόροι θα πρέπει να προωθηθεί η ταχύτερη δικαστική προστασία των πολιτών με την ίδρυση ειδικών τμημάτων στα διοικητικά εφετεία που θα δικάζουν, σε πρώτο και τελευταίο βαθμό, τις συγκεκριμένες υποθέσεις.

Από την πλευρά του πάντως, μέσω γραπτής ανακοίνωσής, ο υπουργός Δικαιοσύνης, ξεκαθάρισε ότι το επίμαχο νομοσχέδιο, το οποίο έχει αποσπάσει τη συναίνεση των κομμάτων κατά τη συζήτηση στη Βουλή, αφορά ενσωμάτωση ευρωπαικής οδηγίας. Παράλληλα, ο υπουργός επικρίνει τους δικηγόρους που " για δεύτερη φορά απουσιάσαν από τις συζητήσεις στη Βουλή και προτίμησαν να εκθέσουν την άποψή τους δια του Τύπου".

Ειδικότερα η ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης έχει ως εξής:

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων σε απάντηση των προτάσεων που διατύπωσε και του Δελτίου Τύπου που εξέδωσε ο Πρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδoς, κ. Βασίλειος Αλεξανδρής, σχετικά με το νομοσχέδιο για την «Έκδοση διαταγής πληρωμής σε αξιώσεις από διοικητική σύμβαση στο πλαίσιο εμπορικής συναλλαγής», επισημαίνει τα ακόλουθα:

Το ν/σ αποτελεί ενσωμάτωση Οδηγίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η προθεσμία ενσωμάτωσης έχει λήξει προ πολλού, και είναι σε εξέλιξη η διαδικασία καταγγελίας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την απειλή προστίμου.

Η συζήτηση του ν/σ στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής ήδη ολοκληρώθηκε με ευρεία συναίνεση από τα κόμματα της Βουλής, στη δε ακρόαση φορέων τοποθετήθηκαν επαγγελματικές, Δικαστικές Ενώσεις και άλλοι φορείς. Πολλές εποικοδομητικές απόψεις ελήφθησαν υπόψη στο τελικό κείμενο.

Οι Δικηγόροι για δεύτερη συνεχόμενη φορά σε συζήτηση ν/σ για τη Δικαιοσύνη απουσίασαν από τις συζητήσεις στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής αν και προσκλήθηκαν. Προτίμησαν να εκθέσουν την άποψή τους μέσω του Τύπου. Αν είχαν λάβει μέρος στη δημοκρατική διαδικασία ενώπιον της Βουλής, θα είχαν ακούσει τις απαντήσεις που δόθηκαν στα ερωτήματα που εγείρουν.

Επαναλαμβάνουμε ότι η γνώμη των Δικηγόρων στη νομοπαρασκευαστική διαδικασία, είναι πολύτιμη και ελπίζουμε να μην συνεχίσουν να απέχουν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v