Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Σιγοβράζει» το καζάνι στη ΝΔ

Διχάζει η αντιπολιτευτική τακτική για τη συμφωνία. Τι θα συζητηθεί στο σημερινό Πολιτικό Συμβούλιο. Τα μηνύματα του Αντώνη Σαμαρά και οι αιχμές από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Άρχισαν τα όργανα και από τα γαλάζια στελέχη.

«Σιγοβράζει» το καζάνι στη ΝΔ

Την ώρα που οι δημοσκοπήσεις (με τελευταία τη χθεσινή του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για τον ΣΚΑΪ) δείχνουν τη Ν.Δ. σε ιστορικά χαμηλά, το κλίμα στη Συγγρού εξακολουθεί να είναι πολύ βαρύ.

Και ναι μεν προς ώρας, αναμένοντας και τη συμφωνία κυβέρνησης - δανειστών, οι υψηλοί τόνοι σε γενικές γραμμές έχουν αποφευχθεί, ωστόσο οι διεργασίες, τόσο στο προσκήνιο όσο και στο παρασκήνιο, με στόχο ακόμα και τον ίδιο τον Αντώνη Σαμαρά, βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ., αν και δεν ανοίγει τα χαρτιά του για τη στάση του κόμματος στη Βουλή όταν έρθει προς ψήφιση η συμφωνία, προσανατολίζεται στο «όχι», ενώ από την άλλη, μετά την Ντόρα Μπακογιάννη, χθες και ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε την ανάγκη η αξιωματική αντιπολίτευση να δώσει θετική ψήφο.

Ενα πρώτο μπρα ντε φερ θα γίνει στη σημερινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου της Ν.Δ., τα περισσότερα μέλη του οποίου πάντως βρίσκονται πολύ κοντά στον Α. Σαμαρά. Αποφάσεις δεν πρόκειται να ληφθούν, αλλά το στίγμα για την πορεία του κόμματος είναι βέβαιο ότι θα δοθεί. Με ενδιαφέρον αναμένονται οι τοποθετήσεις κυρίως του Βαγγέλη Μεϊμαράκη (ο οποίος μέχρι στιγμής δεν έχει πάρει θέση στις εξελίξεις), του κ. Μητσοτάκη, της Όλγας Κεφαλογιάννη και του Νικήτα Κακλαμάνη, που ήδη έχει ζητήσει την όποια απόφαση για τη στάση της Ν.Δ. στη Βουλή να τη λάβει η Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Τα δύο μηνύματα

Ο Α. Σαμαράς, όπως φάνηκε και από τη χθεσινή του ομιλία στο ΣΕΒ, θα επιμείνει στην απόρριψη νέων υφεσιακών μέτρων, φοροεπιδρομής και «ανοικοδόμησης του κομματικού κράτους» από τον ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα, θέλησε να στείλει και δύο μηνύματα:

-Το πρώτο προς την κυβέρνηση, δηλώνοντας ανοικτός "σε μια μεγάλη συνεννόηση που είναι ακόμα εφικτή, για να αλλάξει η χώρα πολιτική και όχι για να στηρίξουμε αυτή την πολιτική και να μείνουμε στα αδιέξοδα". Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ώρες (είχε προηγηθεί η συνέντευξή του στο Έθνος της Κυριακής) που ο πρόεδρος της Ν.Δ. μιλά για συνεννόηση, κι οι φήμες για πιο συγκεκριμένες πρωτοβουλίες τις επόμενες μέρες είναι έντονες.

-Το δεύτερο μήνυμα του Αντώνη Σαμαρά κατευθύνεται στο εσωτερικό της Ν.Δ. Αφού παρέπεμψε με νόημα στο email Χαρδούβελη το οποίο θα αποτελέσει μέτρο σύγκρισης για την αξιωματική αντιπολίτευση με την όποια συμφωνία οριστικοποιηθεί τις επόμενες μέρες, ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του δεν πρόκειται να γίνει...δεκανίκι του ΣΥΡΙΖΑ και να πει «ναι» σε μια συμφωνία που ακόμη δεν έχει δει τι θα περιέχει. Το σχόλιο αυτό ήρθε λίγη ώρα μετά τις σαφείς αιχμές που είχε αφήσει σε βάρος του ο Κ. Μητσοτάκης για την προ πενταετίας στάση του. «Δεν μπορώ να φανταστώ ότι θα διαπράξουμε το ίδιο λάθος που κάναμε και το 2010 -εγώ ήμουν αντίθετος θυμίζω τότε, υπάκουσα στην κομματική πειθαρχία για την καταψήφιση του πρώτου μνημονίου-, στο τέλος κινδυνεύουμε να ζαλιστούμε εμείς από τις πιρουέτες μας», είχε σημειώσει χαρακτηριστικά στον real ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ.

Αναγέννηση της παράταξης

Κινητικότητα παρατηρείται όχι μόνο στους γαλάζιους βουλευτές αλλά και στα στελέχη που αγωνιούν για το μέλλον της παράταξης. Έτσι, χθες το απόγευμα, έκανε χθες την πρώτη δημόσια παρέμβασή του μετά την εκλογική ήττα ο "Σύνδεσμος 74". Πάνω από 400 στελέχη με σημαντική προσφορά στο κόμμα έδωσαν το "παρών" σε εκδήλωση αναζητώντας την πολιτική αναγέννηση της Ν.Δ., εξέφρασαν το αίτημά τους για τη σύγκλιση ενός ενωτικού συνεδρίου, ενώ διατυπώθηκε η γνώμη ότι μόνον ο Κώστας Καραμανλής θα μπορούσε να αναλάβει ένα τέτοιο εγχείρημα.

Παρέστησαν μεταξύ άλλων οι πρώην πρόεδροι της ΟΝΝΕΔ Δημήτρης Τσιγγούνης, Γιάννης Οικονόμου και Γιώργος Παπανικολάου. Αντίστοιχες εκδηλώσεις αναμένεται να επαναληφθούν και στο προσεχές μέλλον.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v