Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σαμαράς: Εκκληση για μεγάλη συνεννόηση και αλλαγή πολιτικής

Η κυβέρνηση δεν φαίνεται να μπορεί να αναλάβει τις ευθύνες της, οδηγεί τη χώρα «στα βράχια» τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός. Ορισμός της ακυβερνησίας αν δεν στηρίξουν τη συμφωνία κυβερνητικοί βουλευτές. Πώς θα αποφευχθούν τα χειρότερα.

Σαμαράς: Εκκληση για μεγάλη συνεννόηση και αλλαγή πολιτικής

Επίθεση στην κυβέρνηση για τις ιδεοληψίες και τις εμμονές της εξαπέλυσε από το βήμα της γενικής συνέλευσης του ΣΕΒ ο Αντώνης Σαμαράς, τονίζοντας ότι οδηγεί τη χώρα στα βράχια.

Παράλληλα, ζήτησε και συνεννόηση με όλες τις πολιτικές δυνάμεις που θέλουν να εμποδίσουν την καταστροφή που έρχεται.

Ο πρώην πρωθυπουργός σημείωσε ότι η κυβέρνηση είναι εγκλωβισμένη στις ιδεοληψίες της. Υποσχέθηκε να πάρει χρήματα χωρίς μνημόνιο και κατέληξε να παρατείνει το μνημόνιο χωρίς χρήματα.

Αναφορικά με το αίτημα να στηρίξει τη συμφωνία με τους εταίρους, υπογράμμισε: «Κάποιοι μας ζητούν δέσμευση ότι θα στηρίξουμε τη συμφωνία. Μα αν δεν την ψηφίσουν οι κυβερνητικοί βουλευτές, ποιος θα την εφαρμόσει; Αυτός δεν είναι ο ορισμός της ακυβερνησίας;».

«Μπορούμε να αποφύγουμε τα χειρότερα, αλλά σημαίνει συμφωνία για μεταρρυθμίσεις, τέρμα στα πολλά παιχνίδια με τη χρεοκοπία, όχι ψυχώσεις και ιδεοληψίες αντιευρωπαϊκές, σύγχρονο όραμα για το πού θέλουμε να πάει η Ελλάδα και όχι επιστροφή στα παλιά», υπογράμμισε.

Εμείς θα βοηθήσουμε, προτείνοντας άλλη πολιτική. Σεβόμαστε τη διαπραγματευτική θέση της κυβέρνησης, αλλά δεν μπορούμε να διαπραγματευθούμε την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Δεν μπορούμε να διαπραγματευθούμε την ανάπτυξη, την ανταγωνιστικότητα. Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με όλες τις δυνάμεις που θέλουν να εμποδίσουν αυτό που φαίνεται να έρχεται ως καταστροφή. Ζητώ τη μεγάλη συνεννόηση για να αλλάξει η χώρα πολιτική, όχι για να στηρίξουμε την τρέχουσα πολιτική και να παραμείνουμε στα αδιέξοδα που δεν πείθουν πλέον κανέναν, τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός.  

Ομολογία πλήρους αδυναμίας από την κυβέρνηση

Η χώρα είναι στην πιο κρίσιμη θέση που βρέθηκε τις τελευταίες δεκαετίες. Για αυτό απαιτούνται τρία πράγματα: αποφάσεις, ευθύνη και αλήθειες, υπογράμμισε ο επικεφαλής της Ν.Δ.

Ωστόσο, σημείωσε, η κυβέρνηση δεν φαίνεται να μπορεί να αναλάβει τις ευθύνες της. Ο πρώην πρωθυπουργός επικαλέστηκε την επιστολή που έστειλε η κυβέρνηση στο ΔΝΤ, στην ΕΚΤ και στην Ευρώπη, ότι δεν θα μπορούσε να πληρώσει τις υποχρεώσεις. Της υπέδειξαν έναν πρόσκαιρο, ανορθόδοξο τρόπο για να αποφευχθεί η χρεοκοπία.

«Πρόκειται για ομολογία πλήρους αδυναμίας. Εχουμε τάξει στους πάντες τα πάντα και τώρα λέμε ότι δεν μπορούμε να πληρώσουμε, προαναγγέλλοντας ένα πιστωτικό γεγονός όπου όχι μόνο αυξήσεις δεν θα μπορούμε να λάβουμε αλλά ούτε και να πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις», υπογράμμισε ο Α. Σαμαράς. 

«Μήπως», συνέχισε, «και τα διαθέσιμα των φορέων θα είναι δανεικά και αγύριστα;», αναρωτήθηκε. 

Τόνισε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είναι «μια κυβέρνηση μη αποφάσεων» τη στιγμή που έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος. «Ανάπτυξη δεν είναι να μοιράζεις χρήματα που δεν έχεις. Είναι ανταγωνιστικότητα, επενδύσεις, εξωστρέφεια», τόνισε.

Υπογράμμισε ότι το κράτος μπορεί να βοηθά, αλλά δεν μπορεί και δεν πρέπει να υποκαθιστά τον επιχειρηματία. Πρέπει να καταπολεμήσουμε τις χρόνιες στρεβλώσεις με μεταρρυθμίσεις, τόνισε.

Απόλυτη προτεραιότητα πλέον είναι η ανάπτυξη, καθώς μέσω αυτής θα βγούμε από τη δίνη και θα μειωθεί και το χρέος, ανέφερε ο Α. Σαμαράς. Ωστόσο, σημείωσε, πολλοί επιχειρηματίες με τους οποίους έχω μιλήσει, φοβούνται επιστροφή στην ύφεση από τη φετινή χρονιά.  

Έρχεται φοροεπιδρομή και ύφεση

Ο Α. Σαμαράς υπογράμμισε ότι αυτή τη στιγμή, καθώς η κυβέρνηση έχει χάσει πολύτιμο χρόνο, οι τράπεζες αγκομαχούν και πάλι και η έλλειψη ρευστότητας είναι πλέον η πιο άμεση απειλή για τη χώρα.

Σημείωσε ότι το Δεκέμβριο «είχαμε φτάσει στο τέλος του μνημονίου, είχαμε ήδη διαπραγματευθεί και είχαμε συμφωνήσει με τους εταίρους. Θα είχαμε το ECCL, την προληπτική γραμμή πίστωσης, ώστε να μπορούμε να δανειζόμαστε ως φυσιολογική χώρα. Μόνος όρος ήταν να προχωρήσει μια σειρά μεταρρυθμίσεων που στις περισσότερες είχαμε και εμείς συμφωνήσει».

«Φαγώθηκαν να έχουμε εκλογές, μετά πανηγύριζαν, και τώρα πολλοί λένε και δημόσια ότι έχουν μετανιώσει. Κανείς δεν τους εμπιστεύεται, για αυτό αυξάνεται και το κόστος της ελληνικής διάσωσης», τόνισε.

Τα μέτρα και το e-mail Χαρδούβελη

Το περίφημο e-mail Χαρδούβελη είχε μόνο ένα δύσκολο μέτρο, την αύξηση του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία και αυτό ήταν παροδικό. Αυτοί που κατήγγειλαν το e-mail Χαρδούβελη πλέον δέχονται και αυτά που είχαμε απορρίψει.

Τα μέτρα ανέρχονταν στο 1,3 δισ. και χρειάζονταν 300 εκατ. για να κλείσει η αξιολόγηση. Τώρα προχωρούν σε μέτρα 3,6 δισ. μόνο για φέτος και 14 δισ. σαρωτικά για τα επόμενα χρόνια, υπογράμμισε ο κ. Σαμαράς επαναλαμβάνοντας ότι αυτό οφείλεται στο ότι ο πρωθυπουργός είναι παγιδευμένος σε ιδεοληψίες και σε σειρά προεκλογικών δεσμεύσεων.

Η συμφωνία πρέπει να κλείσει... χθες και δεν πρέπει να πνίγει την ανάκαμψη, τόνισε, προσθέτοντας ότι είναι πολιτική αμαρτία να πληρώνει ο ιδιωτικός τομέας φόρους για να οικοδομηθεί το κομματικό κράτος. 

Φέσσας: Σώσατε τη χώρα από τη λαίλαπα

Να σημειωθεί ότι προλογίζοντας τον πρώην πρωθυπουργό, ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας τόνισε ότι η κυβέρνηση Ν.Δ. έσωσε τη χώρα από τη λαίλαπα που είχε μπει. «Βάλατε τα εχέγγυα για να μπει η Ελλάδα σε αναπτυξιακή τροχιά, θέτοντας σε κίνδυνο ακόμη και την προσωπική σας υγεία», τόνισε. 

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ υπογράμμισε ότι το 2014 οι επιχειρήσεις αισθάνθηκαν την ανάκαμψη, και ας μην έφτασε στον κόσμο, αλλά και μια κινητικότητα στο μέτωπο των επενδύσεων. 

Δυστυχώς, όμως, τόνισε ο κ. Φέσσας, στη διάρκεια της πενταετούς κρίσης δεν άλλαξε το παραγωγικό μοντέλο, παραμένουμε καταναλωτική κοινωνία.

Θα πρέπει να βοηθήσουμε όλοι να έλθει ηρεμία και ανάκαμψη, υποστήριξε. 

 

* Η ομιλία του Α. Σαμαρά δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη «Συνοδευτικό Υλικό»

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v