Task Force για τη φοροδιαφυγή στήνουν Δραγασάκης-τραπεζίτες

Ειδική ομάδα θα αναλάβει την ανάπτυξη των ψηφιακών συναλλαγών. Για κόκκινα δάνεια και αναπτυξιακή τράπεζα συζήτησε ο Γ. Δραγασάκης με τους επικεφαλής των τεσσάρων τραπεζών. Εκκληση για συμφωνία. Ο Π. Ρουμελιώτης θα εξετάσει το θέμα των BRICS.

Task Force για τη φοροδιαφυγή στήνουν Δραγασάκης-τραπεζίτες

Συζήτηση εφ' όλης της ύλης για την κατάσταση που επικρατεί στις τράπεζες, στις επιχειρήσεις και στην αγορά, στη συμβολή των τραπεζών στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής αλλά και όσον αφορά το καυτό θέμα των κόκκινων δανείων, με εκατέρωθεν ενημέρωση, πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με πληροφορίες κατά τη διάρκεια της πρωινής συνάντησης του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη με τους επικεφαλής των τεσσάρων συστημικών τραπεζών Μιχάλη Σάλλα (Πειραιώς), Λούκα Κατσέλη (Εθνική), Νικόλαου Καραμούζη (Eurobank) και Βασίλη Ράπανου (Alpha Bank).

Η συνάντηση, η οποία ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 11:00 έγινε σε μία κρίσιμη καμπή για την ελληνική οικονομία, καθώς στενεύουν τα περιθώρια χρόνου λόγω έλλειψης ρευστότητας και είναι αναγκαία η εξεύρεση τρόπων με στόχο τη συμφωνία μεταξύ της Αθήνας και των πιστωτών.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι οι επικεφαλής των τεσσάρων συστημικών τραπεζών ενημέρωσαν τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης για τα προβλήματα που έχουν προκύψει τόσο στον τραπεζικό, όσο και στον επιχειρηματικό τομέα από την ασφυξία η οποία έχει προκληθεί τους τελευταίους μήνες λόγω της έλλειψης χρηματοδότησης της χώρας.

Την ίδια στιγμή, συζήτηση φέρεται να έγινε και για το πού βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις, ποια θέματα έχουν συμφωνηθεί και ποια εκκρεμούν μεταξύ της Αθήνας και των θεσμών.

Οι τραπεζίτες επεσήμαναν στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης την ανάγκη άμεσης επίτευξης συμφωνίας, καθώς ο χρόνος περιορίζεται, η εκροή καταθέσεων συνεχίζεται με μικρούς αλλά σταθερούς ρυθμούς και η χρηματοδότηση μέσω ELA δεν δίνει προοπτικές διότι τα ποσά που δίνονται αντικαθιστούν ισόποσα την εκροή καταθέσεων.

Όσον αφορά τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στις επιχειρήσεις (μικρές, μεγάλες και μεσαίες), οι διοικητές των τραπεζών υπογράμμισαν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι επιχειρηματίες στην εξυπηρέτηση των βασικών ταμειακών αναγκών τους, γεγονός που αποτυπώνεται και στη δημιουργία της νέας γενιάς επισφαλειών.

Η φοροδιαφυγή

Σε ό,τι αφορά τη φοροδιαφυγή, συμφωνήθηκε η συγκρότηση Ομάδας Έργου με τη συμμετοχή εκπροσώπων του Γραφείου του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, του υπουργείου Οικονομικών, της Τράπεζας της Ελλάδος και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, η οποία θα εκπονήσει, εντός 30 ημερών, στρατηγικό σχέδιο για την ανάπτυξη των ψηφιακών συναλλαγών στη χώρα μας και τον δραστικό περιορισμό της κυκλοφορίας του φυσικού χρήματος.

Τα κόκκινα δάνεια

Στο τραπέζι τέθηκε και το ζήτημα της άμεσης αντιμετώπισης των κόκκινων δανείων, τα οποία στο σύνολό τους πλησιάζουν τα 90 δισ. ευρώ (κόκκινα, προβληματικά).

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης φέρεται, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, να ενημέρωσε τους επικεφαλής των τραπεζών για το επικείμενο σχέδιο νόμου βάσει του οποίου θα αντιμετωπίζονται τα κόκκινα δάνεια και για τις προθέσεις της κυβέρνησης το θέμα αυτό να ενταχθεί στο νομοσχέδιο που επιδιώκει να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή στο πλαίσιο μιας συμφωνίας με τους εταίρους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι βασικές παράμετροι της αντιμετώπισης των κόκκινων δανείωναναμένεται να είναι κάποιες αλλαγές στο νόμο Κατσέλη και τροποποιήσεις στο νόμο Δένδια, ο οποίος αντιμετώπιζε τα κόκκινα δάνεια των επιχειρήσεων.

Επίσης, για τα δάνεια των νοικοκυριών προβλέπεται να εφαρμοστούν οι διατάξεις του Κώδικα Δεοντολογίας της Τράπεζας της Ελλάδος, κυρίως στα στεγαστικά και με βασική παράμετρο τα εισοδηματικά κριτήρια αλλά και το κριτήριο διαβίωσης.

Η Αναπτυξιακή Τράπεζα

Λόγος έγινε και για την απόφαση της κυβέρνησης, η οποία αναμένεται να πάρει σάρκα και οστά τους επόμενους μήνες, να προχωρήσει στη δημιουργία Αναπτυξιακής Τράπεζας με στόχο τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων με κεφάλαια που θα προέρχονται τόσο από τα ευρωπαϊκά κονδύλια όσο όμως και από ιδιώτες αλλά και μέσω συμπράξεων με διεθνείς επενδυτές.

Ενταξη στην Τράπεζα των BRICS

Τέλος, συζητήθηκε η πρόθεση της κυβέρνησης να διερευνήσει τις δυνατότητες συμμετοχής της Ελλάδας στη Νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα των BRICS (New Development Bank) μετά τη σχετική πρόταση που υποβλήθηκε προς τη χώρα μας. Για το θέμα αυτό, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης όρισε ως υπεύθυνο για τη διερεύνηση των δυνατοτήτων αυτών τον Παναγιώτη Ρουμελιώτη.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Γραφείου του αντιπροέδρου της κυβέρνησης:

Συνάντηση μεταξύ του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών πραγματοποιήθηκε σήμερα, έπειτα από αίτημα της Ε.Ε.Τ. 

Συζητήθηκαν η ρευστότητα του τραπεζικού τομέα, η συμβολή των τραπεζών στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και στη βελτίωση της εισπραξιμότητας των δημόσιων εσόδων, καθώς και η πιο αποδοτική αξιοποίηση αναπτυξιακών δράσεων.

Στο πλαίσιο αυτό συμφωνήθηκε η συγκρότηση Ομάδας Έργου με τη συμμετοχή εκπροσώπων του Γραφείου του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, του υπουργείου Οικονομικών, της Τράπεζας της Ελλάδος και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, η οποία θα εκπονήσει, εντός 30 ημερών, στρατηγικό σχέδιο για την ανάπτυξη των ψηφιακών συναλλαγών στη χώρα μας και τον δραστικό περιορισμό της κυκλοφορίας του φυσικού χρήματος.

Ακόμα, συμφωνήθηκε να υπάρξει περαιτέρω συνεργασία με στόχο τη βέλτιστη αξιοποίηση των δυνατοτήτων που προκύπτουν από μια δέσμη αναπτυξιακών πρωτοβουλιών («επενδυτικό σχέδιο Juncker», διάφορα ευρωπαϊκά προγράμματα κ.λπ.).

Ο Αντιπρόεδρος ενημέρωσε και για την πορεία υλοποίησης του στόχου της κυβέρνησης για τη σύσταση Εθνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας.

Τέλος, συζητήθηκε η πρόθεση της κυβέρνησης να διερευνήσει τις δυνατότητες συμμετοχής της Ελλάδας στη Νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα των BRICS (New Development Bank) μετά τη σχετική πρόταση που υποβλήθηκε προς τη χώρα μας. Για το θέμα αυτό, ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης όρισε ως υπεύθυνο για τη διερεύνηση των δυνατοτήτων αυτών τον Παναγιώτη Ρουμελιώτη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v