Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γλίτωσαν το κούρεμα τα ελληνικά collateral

Στα 80 δισ. ανεβαίνει το όριο για τη χρήση του μηχανισμού έκτακτης ρευστότητας (ΕLA). «Μαξιλάρι» 3,5 δισ. ευρώ έχει συνολικά το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, σύμφωνα με πληροφορίες, μετά τη νέα απόφαση της ΕΚΤ. Μένει ως έχει το καθεστώς για τα εχέγγυα.

Γλίτωσαν το κούρεμα τα ελληνικά collateral

Στην απόφαση να αυξήσει το όριο για τη χορήγηση έκτακτης ρευστότητας μέσω του ELA κατά 1,1 δισ. ευρώ προχώρησε το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ, σύμφωνα με πληροφορίες. Η αύξηση αυτή ανεβάζει το συνολικό όριο στα 80 δισ. ευρώ.

Κατά τις ίδιες πηγές, το περιθώριο που έχει μείνει, καθώς δεν είχε γίνει χρήση του συνόλου των προηγούμενων ορίων, είναι συνολικά 3,5 δισ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα, η ΕΚΤ είχε αποφασίσει να αυξήσει το ανώτατο όριο κατά 2 δισ., στα 78,9 δισ. ευρω. 

Ως έχει το καθεστώς στα collaterals

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, το καθεστώς όσον αφορά στο «κούρεμα» της αξίας των ενεχύρων που καταθέτουν οι ελληνικές τράπεζες στην ΤτΕ για να πάρουν ρευστότητα μέσω του Μηχανισμού Έκτακτης Ρευστότητας (ELA) παραμένει ως έχει. 

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ είχε αποφασίσει από την προηγούμενη εβδομάδα να αυξήσει το κούρεμα, ωστόσο το διοικητικό συμβούλιο ανέμενε τα αποτελέσματα του Eurogroup της Δευτέρας για να δράσει.

Οπως προκύπτει η χθεσινή ανακοίνωση που αναγνωρίζει την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις ήταν αρκετή για την ΕΚΤ, ώστε να επιλέξει να μην αυξήσει την πίεση προς την Αθήνα σε αυτή τη φάση.

Το θέμα του κουρέματος ωστόσο αναμένεται να επανέλθει στην επόμενη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της κεντρικής τράπεζας και για άλλη μια φορά όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία και τα μηνύματα που θα έρθουν από το μέτωπο των διαπραγματεύσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v