Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανεβάζει την πίεση η αντιπολίτευση

Πώς ερμηνεύουν το αποτέλεσμα του χθεσινού Eurogroup ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι. Οι καταγγελίες για περαιτέρω ασφυξία, τα «ψέματα» και οι... τσάμπα μαγκιές. Συνέχιση της 5ης αξιολόγησης βλέπουν Συγγρού και Χαριλάου Τρικούπη, για άγνοια των κυβερνητικών θέσεων μιλά το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη.

Ανεβάζει την πίεση η αντιπολίτευση

Με πολλές ενστάσεις και ακόμα περισσότερα ερωτήματα υποδέχτηκαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης τα αποτελέσματα των εργασιών του χθεσινού Eurogroup. Αφήνοντας σαφείς αιχμές κατά της κυβέρνησης, η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ σε υψηλότερους τόνους και το Ποτάμι με πιο ήπια διατύπωση κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις εξελίξεις και καλούν το Μέγαρο Μαξίμου να ολοκληρώσει σύντομα τη διαπραγμάτευση, διότι όπως συμφωνούν, κάθε παράταση λειτουργεί σε βάρος της χώρας.

Κατά κοινή ομολογία, όπως προκύπτει και από το χθεσινό ανακοινωθέν των Βρυξελλών, οι δύο πλευρές βρίσκονται πιο κοντά σε σχέση με το παρελθόν, με την αντιπολίτευση να διακρίνει δυσκολίες της κυβέρνησης να ισορροπήσει ανάμεσα στο εξωτερικό και το εσωτερικό μέτωπο, γεγονός που επιτείνει το πρόβλημα.

Ωστόσο εσωτερικά προβλήματα αντιμετωπίζει και η Ν.Δ., κυρίως όσον αφορά τη στάση που θα πρέπει να έχει το κόμμα όταν η συμφωνία έρθει προς ψήφιση στη Βουλή.

Στην αξιωματική αντιπολίτευση υποστηρίζουν ότι από το χθεσινό Eurogroup αποκαλύφθηκαν ορισμένες «πικρές για την κυβέρνηση αλήθειες», τις οποίες, όπως λένε, όλοι γνώριζαν, ωστόσο τώρα αρχίζουν να βγαίνουν στο φως.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη Συγγρού, αποκαθηλώνονται τρία από τα στοιχήματα στα οποία είχε επενδύσει η κυβέρνηση: η συμφωνία-γέφυρα αφού «η διαπραγμάτευση αφορά το προηγούμενο πρόγραμμα», η αποφυγή αύξησης της φορολογίας και η «πολιτική λύση», καθώς θα πρέπει να υπάρξει σύγκλιση σε τεχνικό επίπεδο.

«Η οικονομία δεν αντέχει άλλο την ασφυξία και ο λογαριασμός μεγαλώνει. Και αυτό είναι που τούτη την ώρα πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα από την κυβέρνηση», λέει συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά.

Το πρόβλημα που εντοπίζεται στην αξιωματική αντιπολίτευση όσον αφορά τη συμφωνία είναι ότι από τη μία δεν θα ήθελε να ψηφίσει νέα σκληρά μέτρα, από την άλλη όμως, αν το κάνει, θα ακυρώσει όσα λέει περί της ανάγκης να μην πάει η χώρα στα βράχια και να ξαναμπεί σε «πρόγραμμα». Είναι ένα δίλημμα που ήδη προβληματίζει την ηγετική ομάδα αλλά και τους βουλευτές του κόμματος στους οποίους παρατηρείται διχογνωμία, με απρόβλεπτες τις εξελίξεις.

Κούφια λόγια

Στο ΠΑΣΟΚ, όπως ανέφερε και ο Ευάγγελος Βενιζέλος σε τηλεοπτική του συνέντευξη αργά το βράδυ (Star), το αποτέλεσμα της χθεσινής συνεδρίασης "δεν είναι καθόλου ικανοποιητικό, είναι το λιγότερο που θα μπορούσε να κάνει για εμάς το Eurogroup".

Για πολλοστή φορά, λένε στη Χαριλάου Τρικούπη, η κυβέρνηση δραματοποίησε τη συνεδρίαση του Eurogroup «με μεγάλα κούφια λόγια, δήθεν απειλές και τζάμπα μαγκιές. Το αποτέλεσμα δυστυχώς είναι από τυπικό έως ανησυχητικό».

Καταγγέλλουν ότι κάθε μέρα που περνάει λειτουργεί επιβαρυντικά για την οικονομία, ότι χάθηκε και άλλος πολύτιμος χρόνος και εκφράζουν την ελπίδα το συντομότερο δυνατό οι διαβουλεύσεις να καταλήξουν θετικά. Παρ' όλα αυτά, με τα τωρινά δεδομένα, δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα ψηφίσουν τα νέα σκληρά μέτρα που εκτιμούν ότι θα υπογράψει ο Αλέξης Τσίπρας. Ενδεικτικό είναι ότι ο κ. Βενιζέλος χθες χαρακτήρισε το mail Χαρδούβελη «παιδική εκδρομή» σε σχέση «με αυτά που έρχονται», αποτυπώνοντας τις προβλέψεις του για το αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων.

Η κατάσταση επιδεινώνεται

Τον προβληματισμό τους για το μέλλον του τόπου εκφράζουν και στο Ποτάμι. Στενός συνεργάτης του Σταύρου Θεοδωράκη, μιλώντας το βράδυ στο Euro2day.gr και σχολιάζοντας το χθεσινό Eurogroup, εκτίμησε ότι «συνεχίζεται η ασφυξία. Η ανακοίνωση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης είναι ένα πρώτο χτύπημα στην πλάτη, αλλά συνεχίζεται η αγωνία μέχρι την τελική αξιολόγηση. Απέχουμε όμως πολύ ακόμα, η κατάσταση επιδεινώνεται στην οικονομία και στην κοινωνία».

Υπενθύμισε, εξάλλου, ότι ακόμα δεν είναι γνωστές οι θέσεις της κυβέρνησης σε βασικά ζητήματα, όπως, λόγου χάρη, τα δημοσιονομικά, ό,τι αυτό συνεπάγεται.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v