Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βουλιάζουν στα ελλείμματα τα Tαμεία

Πτώση σημείωσαν τα έσοδα από εισφορές αλλά και από έμμεσους φόρους. Παράλληλα οι ανάγκες για συντάξεις αυξήθηκαν κατά 1,6%. Τα συνολικά έσοδα ανήλθαν στα 4,017 δισ. ευρώ έναντι 4,723 δισ. το αντίστοιχο διάστημα του 2014.

Βουλιάζουν στα ελλείμματα τα Tαμεία

Έλλειμμα 350 εκατ. ευρώ στα ασφαλιστικά ταμεία καταγράφεται το πρώτο τρίμηνο Ιανουαρίου - Μαρτίου του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού της γενικής κυβέρνησης, ανάβοντας σήμα κινδύνου.

Τα στοιχεία των εσόδων των ασφαλιστικών οργανισμών, που αντικατοπτρίζουν και την εικόνα της πραγματικής οικονομίας το συγκεκριμένο διάστημα, δεν αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού.

Αντίθετα προκαλούν έντονη ανησυχία αφού μέσα σε ένα χρόνο, από πλεόνασμα της τάξης των 798 εκατ. ευρώ (Μάρτιος 2014), καταγράφεται έλλειμμα 349 εκατ. ευρώ.

Το σοκ είναι ακόμη μεγαλύτερο εάν αναλογιστεί κανείς ότι, με βάση τον προϋπολογισμό, το έτος θα κλείσει με έλλειμμα της τάξης των 898 εκατ. ευρώ. Από τη στιγμή βέβαια που στο τρίμηνο το έλλειμμα κλείδωσε στα 350 εκατ. εύλογα εκτιμά κανείς ότι ο στόχος θα ξεφύγει και το έλλειμμα των ταμείων κοινωνικής ασφάλισης θα εκτροχιαστεί.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, το εξεταζόμενο διάστημα παρουσιάστηκε μεγάλη πτώση των εσόδων από εισφορές 14,9%. Έτσι, στα... ταμεία των Ταμείων εισέρρευσαν έσοδα 4,017 δισ. ευρώ έναντι 4,723 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2014.

Σημαντική θεωρείται και η μείωση κατά 36,6% των εσόδων από έμμεσους φόρους (καταργήθηκε ένα μέρος τους χωρίς να υπάρξει τρόπος αντικατάστασης των απωλειών), αλλά και της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό κατά 17,1%, ήτοι έσοδα 3,292 δισ. ευρώ στο τρίμηνο, από 3,972 δισ. το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Την ίδια στιγμή, οι ανάγκες για συντάξεις αυξήθηκαν 1,6% (6,279 δισ. ευρώ από 6,179 δισ.), ενώ μεγαλύτερες, της τάξης του 5,4%, ήταν οι δαπάνες για παροχές ασθενείας (847 εκατ. ευρώ από 804 εκατ. ευρώ).

Η μείωση της ρευστότητας του δημοσίου προκαλεί εντονότερη ανησυχία, και ήδη στο υπουργείο Εργασίας προετοιμάζονται για την πληρωμή των συντάξεων του Ιουνίου. Όλη η προσπάθεια επικεντρώνεται στη νέα ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα ταμεία, με τον αναπληρωτή υπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης Δημήτρη Στρατούλη να εκτιμά ότι για το 2015 θα εισρέουν στα Ταμεία περίπου 150 εκατ. ευρώ σε μηνιαία βάση από οφειλόμενα ποσά.

Την ίδια στιγμή βέβαια, τα Ταμεία προετοιμάζουν την πληρωμή των συντάξεων, για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο θρίλερ με την πληρωμή των παροχών, την τελευταία στιγμή. Ήδη, το ΙΚΑ θα προχωρήσει με τη γνωστή τακτική του βραχυπρόθεσμου δανεισμού στην είσπραξη 360 εκατ. ευρώ προκειμένου να καταβάλει στην ώρα τους τις συντάξεις.

Αναλυτικά το Δ.Σ. του ΙΚΑ αποφάσισε τη σύναψη ρέπος με εμπορική τράπεζα (με εγγύηση ομόλογα ελληνικού δημοσίου τα οποία το ίδιο κατέχει) ύψους έως 150 εκατ. ευρώ, καθώς και το δανεισμό 70 εκατ. ευρώ από τον Οργανισμό Περίθαλψης Ασφάλισης Δημοσίου, 40 εκατ. ευρώ, από το Ταμείο Υγείας Δημοτικών Κοινοτικών Υπαλλήλων και 100 εκατ. ευρώ από τον Τομέα Ασφάλισης Προσωπικού της ΔΕΗ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v