Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μετ' εμποδίων συνεχίζεται η δίκη της Χρυσής Αυγής

Συνεδριάζει σήμερα, για τρίτη φορά, στην αίθουσα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, ενώπιον του οποίου εκδικάζεται η υπόθεση της Χρυσής Αυγής. Δεν αποκλείεται να υπάρξει και άλλη διακοπή. Απών ο Ν. Μιχαλολιάκος.

Μετ εμποδίων συνεχίζεται η δίκη της Χρυσής Αυγής

Με δηλώσεις παράστασης πολιτικής αγωγής κατά των εγκληματικών δραστηριοτήτων της Χρυσής Αυγής ξεκίνησε η διαδικασία στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων που και σήμερα συνεδριάζει στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού.

Ηδη παράσταση πολιτικής αγωγής σε βάρος του κατηγορούμενου Γ. Ρουπακιά δήλωσε η οικογένεια του Παύλου Φύσσα. Επίσης δήλωσαν παράσταση αγωγής κατά του Νίκου Μιχαλολιάκου και των λοιπών βουλευτών που κατηγορούνται για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης .

Ως προς τους κατηγορούμενους, σήμερα είναι μικρότερη η προσέλευση καθώς παρόντες είναι λιγότεροι από 30 εκ των 69 συνολικά που έχουν παραπεμφθεί σε δίκη. Απών είναι ο Ν. Μιχαλολιάκος, ενώ από τους κατηγορούμενους βουλευτές παρόντες είναι σήμερα οι Αρβανίτης, Κουκούτσης, Ζησιμόπουλος και Μπούκουρας.

Η πρόεδρος του δικαστηρίου εκφώνησε τον κατάλογο με τα ονόματα των μαρτύρων, ενώ με τηλεδιάσκεψη εκφωνήθηκαν τα ονόματα των προστατευόμενων μαρτύρων. Όπως και στις προηγούμενες δύο συνεδριάσεις οι προστατευόμενοι μάρτυρες εκφωνήθηκαν με κωδικές ονομασίες Α, Β, Γ,Δ, Ε.

Η υπεράσπιση του κατηγορούμενου πρώην βουλευτή της Χ.Α. Ευστάθιου Μπούκουρα δήλωσε ότι δεν επιθυμεί να εξεταστεί μέσω τηλεδιάσκεψης ο μάρτυρας με την κωδική ονομασία Δ και ζήτησε να έχει φυσική παρουσία στο δικαστήριο.

Η συγκεκριμένη ένσταση, όπως είπε η υπεράσπιση του πρώην βουλευτή, θα αναπτυχθεί κατά την πρόοδο της δίκης.

Το ζήτημα μεταφοράς σε άλλη αίθουσα

Το θέμα της μεταφοράς της δίκης σε άλλη αίθουσα αναμένεται να απασχολήσει και πάλι το δικαστήριο μετά τη χθεσινή ανακοίνωση του υπουργού Δικαιοσύνης Νίκου Παρασκευόπουλου, ο οποίος δήλωσε πως η νέα δικαστική αίθουσα θα είναι έτοιμη προς χρήση τον Σεπτέμβριο.

Όπως εκτιμούν παράγοντες της δίκης, επί της ουσίας πρόκειται για «δώρον άδωρον» αφού μέχρι τότε αναμένεται η διαδικασία να βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο, ενώ στο μεταξύ τα προβλήματα που δημιουργούνται στην καθημερινότητα των πολιτών που διαμένουν στο Δήμο Κορυδαλλού «θα εξακολουθήσουν να υφίστανται».

Πάντως ο υπουργός Δικαιοσύνης εμφανίζεται ανοιχτός στη μέχρι τότε μεταφορά της δίκης σε άλλη αίθουσα, με την προϋπόθεση πως η πρόεδρος του δικαστηρίου Μαρία Λεπενιώτη του απευθύνει σχετικό γραπτό αίτημα.

«Εφόσον η διευθύνουσα τη δίκη ζητά άλλη αίθουσα, είμαι έτοιμος να φροντίσω για τη σχετική μετάθεση, καθώς και για οποιαδήποτε άλλη εφικτή λύση στο μεσοδιάστημα», αναφέρει στην τελευταία σχετική ανακοίνωσή του.

Από την πλευρά της πάντως η πρόεδρος του δικαστηρίου, στη διάρκεια της προηγούμενης, δεύτερης, συνεδρίασης, είχε ξεκαθαρίσει τη θέση της λέγοντας ότι δεν είναι το δικαστήριο αρμόδιο να επιλύσει το ζήτημα της ακαταλληλότητας της δικαστικής αίθουσας των Φυλακών Κορυδαλλού, καθώς αυτό είναι θέμα της πολιτικής ηγεσίας.

Τότε ο κ. Παρασκευόπουλος είχε πει: «Μια απόφαση του υπουργού για αλλαγή αίθουσας, εν όψει της έλλειψης μάλιστα άλλου άμεσα διαθέσιμου χώρου μετά την απόφαση του Τριμελούς Συμβουλίου Διοίκησης του Εφετείου Αθηνών, θα οδηγούσε εκ των πραγμάτων σε αναβολή ή σε διακοπή της διεξαγόμενης δίκης.

Αυτό θα συνιστούσε παρέμβαση στη ροή της απονομής της Δικαιοσύνης. Εάν η ίδια η Δικαιοσύνη κρίνει ότι υπάρχει διαρκής αντικειμενική αδυναμία διεξαγωγής συνεδριάσεων του δικαστηρίου, ο υπουργός κατά το νόμο, ύστερα από αίτηση του διευθύνοντος τη δίκη δικαστή, θα έχει ευθύνη να εξεύρει μία λύση που θα χρειαστεί πάντως κάποιο χρόνο».

Όλα εξαρτώνται πλέον από τη στάση που θα κρατήσει η κ. Λεπενιώτη, η οποία έχει ζητήσει και το πρόγραμμα των εξετάσεων των μαθητών των σχολείων, προκειμένου να ορίσει συνεδριάσεις του δικαστηρίου σε άλλες ημερομηνίες, ώστε να μη δημιουργηθούν προβλήματα στα παιδιά στις κρίσιμες ημέρες των διαγωνισμάτων τους.

Σε ό,τι αφορά την πρόοδο της μεγάλης δίκης δεν αποκλείεται να υπάρξει και άλλη διακοπή, αφού σύμφωνα με πληροφορίες, κάποιοι εκ των κατηγορουμένων εξακολουθούν να μην έχουν συνηγόρους υπεράσπισης.

Κανέλλη: Η δίκη πρέπει να ξεκινήσει

«Πρέπει να νομιμοποιηθεί η πολιτική αγωγή, να νομιμοποιηθούν οι μάρτυρες, το πιο σημαντικό είναι ότι η δίκη πρέπει να ξεκινήσει», τόνισε η Λιάνα Κανέλλη, σε δηλώσεις της νωρίτερα.

Η βουλευτίς του ΚΚΕ δεν θέλησε να σχολιάσει το επεισόδιο της περασμένης εβδομάδας με τον Γιάννη Λαγό, σε επιτροπή της Βουλής.

«Δεν θα παίξω το παιχνίδι της Χρυσής Αυγής με μία μαύρη μπάλα στα μούτρα του καθενός», είπε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v