Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ντάισελμπλουμ: Πολιτική θέληση και ουσία πάνε μαζί

Στην ενημέρωση που θα γίνει από τους θεσμούς παρέπεμψε ο επικεφαλής του Eurogroup αλλά ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξει τελική κατάληξη σήμερα. Δεν θα καθοδηγήσουμε την ΕΚΤ, τόνισε. Θέμα των Ελλήνων πολιτικών το αν πρέπει να γίνει δημοψήφισμα. Δεν υπάρχει plan B.

Ντάισελμπλουμ: Πολιτική θέληση και ουσία πάνε μαζί

"Πάντα πάνε μαζί η πολιτική θέληση και η ουσία", δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup πριν από τη συνεδρίαση του οργάνου. Θα ακούσουμε τους θεσμούς και τι χρειάζεται να γίνει τις επόμενες μία - δύο εβδομάδες. Θα ενημερωθούμε για την πρόοδο που έχει γίνει και θα δούμε πού είμαστε, σημείωσε επιφυλασσόμενος να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες μετά τη συνάντηση. Ξεκαθάρισε πάντως ότι δεν υπάρχει Plan B.

"Δεν θα υπάρξει τελικό αποτέλεσμα σήμερα. Θα δούμε την πρόοδο και ελπίζουμε ότι αυτή θα είναι καλή", προσέθεσε.
Απαντώντας σε ερώτηση για το δημοψήφισμα, τόνισε ότι είναι θέμα των πολιτικών στην Ελλάδα. "Ποτέ δεν με ενόχλησε αυτό το ενδεχόμενο".

Εξέφρασε την ελπίδα ότι η συμφωνία θα επέλθει πρωτού υπάρξει πρόβλημα με τη ρευστότητα. Πολιτικά το ορόσημο είναι το τέλος Ιουνίου, συμπλήρωσε.

Σε σχετική ερώτηση ξεκαθάρισε ότι η ΕΚΤ είναι απόλυτα ανεξάρτητη. Δεν θα καθοδηγηθεί από το Eurogroup ούτε και το Eurogroup θα της υποδείξει τι θα κάνει.

Αναφορικά με το πρόγραμμα, αρκέστηκε στο να σημειώσει πως υπάρχουν στόχοι, αλλά και ευελιξία και η Ελλάδα κάνει τις δικές τις προτάσεις.

Μοσκοβισί: Η σημερινή συνεδρίαση δεν είναι καταληκτική

"Μπορούμε να πιστοποιήσουμε την πρόοδο στη διαδικασία, αλλά δεν θα είναι η σημερινή συνεδρίαση η καταληκτική", υποστήριξε ο Πιερ Μοσκοβισί προσερχόμενος στο Eurogroup. Υπάρχουν ακόμα ορισμένα σημεία που πρέπει να δούμε, είμαστε δεσμευμένοι να δουλέψουμε για συμφωνία, συμπλήρωσε.

Πρέπει να καλύψουμε τα κενά που υπάρχουν. "Η Κομισιόν είναι αποφασισμένη να παλέψει για να έρθει αυτή η συμφωνία".

Ο ίδιος παραδέχτηκε ότι η συνεδρίαση στη Ρίγα δεν ήταν επιτυχημένη, αλλά σήμερα μπορούμε να κάνουμε πρόοδο.

Ντομπρόφσκις: Ο χρόνος είναι περιορισμένος

«Ο χρόνος είναι περιορισμένος και πρέπει να βιαστούμε», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βλάντις Ντομπρόβσκις, αναφερόμενος στην ανάγκη επίτευξης μιας συμφωνίας της Ελλάδας και των θεσμών.

Προσερχόμενος στη συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες, ο Β. Ντομπρόβσκις δήλωσε ότι από το άτυπο Eurogroup της Ρίγας και μετά, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των ελληνικών αρχών και εκπροσώπων των θεσμών έχουν βελτιωθεί, τόσο από άποψη ταχύτητας, όσο και από άποψη δέσμευσης των ελληνικών αρχών στην εξεύρεση λύσης.

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι υπάρχουν ακόμα πολλά στοιχεία που πρέπει να καλυφθούν, έως ότου συμφωνηθεί ένας ολοκληρωμένος κατάλογος μεταρρυθμίσεων.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, ο Β. Ντομπρόβσκις υπενθύμισε ότι το πρόγραμμα της Ελλάδας έχει παραταθεί ως το τέλος του Ιουνίου και τόνισε ότι οι διαπραγματεύσεις πρέπει να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατό.

Ιρλανδός ΥΠΟΙΚ: Πιθανό θετικό ανακοινωθέν στο Eurogroup

Στη συνάντηση στις 20 Φεβρουαρίου, αναφέρει ο Ιρλανδός ΥΠΟΙΚ, όπως θα θυμάστε, στην Ελλάδα δόθηκε διορία ως το τέλος Ιουνίου και εκείνη τη νύχτα οι Έλληνες παρουσίασαν μια λίστα γενικών προτάσεων και αρχών στις οποίες θα εργαστούν. Έχουν κάνει πρόοδο ως ένα βαθμό, αν και υπάρχει κάποια απογοήτευση διότι η πρόοδος αυτή δεν είναι αρκετά γρήγορη, πάντως κάνουν πρόοδο και αντιμετωπίζουν τα ζητήματα. Το χρονοδιάγραμμα φτάνει έως το τέλος Ιουνίου.

Η δυσκολία τώρα αφορά το γεγονός πως οι άνθρωποι αρχίζουν να ανησυχούν, μεταξύ αυτών και εγώ, για την κατάσταση της ρευστότητας στην Ελλάδα. Πιστεύω πως μπορεί να υπάρξει κάποια θετική ανακοίνωση γιατί γίνεται κάποια πρόοδος, αλλά δεν θα είναι μια καταληκτική ανακοίνωση. Μένουν πολλά να γίνουν ακόμα και ο χρόνος περνάει.

Σλοβάκος ΥΠΟΙΚ: Μεγάλο κενό μεταξύ Ελλάδας και εταίρων

Τη βελτίωση στη διαδικασία αλλά όχι επί της ουσίας στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα καταγράφει ο υπουργός Οικονομικών της Σλοβακίας λίγο πριν από το κρίσιμο Eurogroup στις Βρυξέλλες. "Εχουμε δει βελτίωση στις διαδικασίες με την Ελλάδα όμως δεν υπάρχει ακόμη στον ορίζοντα βελτίωση επί της ουσίας", σημείωσε ο Peter Kazimir.

"Υπάρχει ακόμη μεγάλο κενό μεταξύ των ελληνικών συζητήσεων στις Βρυξέλλες και των ενεργειών στην Αθήνα", υπογραμμίζει ο Σλοβάκος ΥΠΟΙΚ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v