Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μνημονιακό «κατηγορώ» σε ΣΥΡΙΖΑ από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

Δυσκολεύει το σενάριο της θετικής ψήφου στη συμφωνία από Συγγρού και Χαριλάου Τρικούπη. Ο προβληματισμός στην Κ.Ο. της Ν.Δ. και το ενδεχόμενο παρέκκλισης βουλευτών από την κομματική γραμμή. "Συμφωνία σημαίνει τρίτο μνημόνιο", λένε στο ΠΑΣΟΚ.

Μνημονιακό «κατηγορώ» σε ΣΥΡΙΖΑ από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

Αποφασισμένοι να υψώσουν ακόμα περισσότερο τους τόνους δείχνουν η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ, οι δύο προηγούμενοι κυβερνητικοί εταίροι, όσον αφορά τις εξελίξεις στη διαπραγμάτευση και τη συμφωνία που προδιαγράφεται ότι θα συναφθεί -εκτός απροόπτου- με τους δανειστές. Τα δύο κόμματα, με πρώτα βιολιά τους ίδιους τους αρχηγούς τους και ύστερα από τις διαρροές όσον αφορά τους πιθανούς όρους της συμφωνίας, εξαπέλυσαν χθες σφοδρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ τον οποίο κατηγορούν ότι οδηγεί τη χώρα με μαθηματική ακρίβεια σε τρίτο μνημόνιο.

Με εξόχως αντιμνημονιακή ρητορική (που ειδικά στη Ν.Δ. θυμίζει εποχές του παρελθόντος), ο Αντώνης Σαμαράς και ο Ευάγγελος Βενιζέλος σκοπεύουν να συνεχίσουν την οξεία κριτική στη συγκυβέρνηση και το επόμενο διάστημα. Και, παρόλο που ακόμα δεν έχουν ξεκαθαρίσει τη στάση τους στη Βουλή (να δούμε πρώτα τη συμφωνία και μετά θα αποφασίσουμε, λένε), με τα τωρινά δεδομένα φαίνεται πολύ δύσκολο να δώσουν το πράσινο φως σε κοινοβουλευτικό επίπεδο.

Το ερώτημα που τίθεται βέβαια είναι τι θα πράξουν εάν από τις ψήφους των κομμάτων τους κρίνεται η υπερψήφιση ή μη της συμφωνίας σε περίπτωση που στην κυβερνητική πλειοψηφία υπάρξουν απώλειες, ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζει και η στάση συγκεκριμένων βουλευτών που κανείς δεν αποκλείει πως θα παρεκκλίνουν της επίσημης κομματικής γραμμής, ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

«Κακόγουστο θέατρο»

"Κανείς δεν πρέπει να μας θεωρεί δεδομένους", έλεγε προχθές κορυφαίος κομματικός παράγοντας της Ν.Δ. στο Euro2day.gr και πριν αλέκτορα φωνήσαι, αρχικά ένα non paper της Συγγρού και στη συνέχεια ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς από το συνέδριο της ΚΕΔΕ στη Χαλκιδική έδωσαν το στίγμα της σκληρής αντιπολιτευτικής τακτικής που θα εφαρμόσει η Ν.Δ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ οδηγεί την Ελλάδα σε χειρότερο μνημόνιο, το κόστος του οποίου θα είναι για τους πολίτες 14 φορές μεγαλύτερο από το αντίστοιχο των μέτρων του mail Χαρδούβελη, εκτίμησε ο πρόεδρος της Ν.Δ., εγκαλώντας την κυβέρνηση για κακόγουστο θέατρο με τη δήθεν διαπραγμάτευση.

Την ίδια ώρα, έντονος είναι ο προβληματισμός και στην Κ.Ο. της Ν.Δ. για τη στάση που θα πρέπει να κρατήσει το κόμμα στη Βουλή, όταν έρθουν προς ψήφιση τα μέτρα. Κοινή συνισταμένη των περισσοτέρων είναι ότι από τη μία η κυβέρνηση έχει υποπέσει σε πολλά και σημαντικά λάθη με πιθανά πλέον τα επώδυνα και δύσκολα ανεκτά από την κοινωνία μέτρα, ωστόσο από την άλλη η ευρωπαϊκή προοπτική της Ελλάδας δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να τεθεί σε κίνδυνο. «Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα», όπως έλεγε χαρακτηριστικά χθες έμπειρος κοινοβουλευτικός.

Μεγαλύτερη ύφεση

Από την πλευρά του, ο Ευάγγελος Βενιζέλος επαναλαμβάνει σε κάθε ευκαιρία πως «συμφωνία σημαίνει μνημόνιο 3», διαμηνύοντας μάλιστα ότι το ΠΑΣΟΚ «δεν θα βγάλει τον ΣΥΡΙΖΑ από τη δύσκολη θέση».

Στη Χαριλάου Τρικούπη υπογραμμίζουν ότι όσο περνούν οι μέρες, τόσο το κόστος για τη χώρα μεγαλώνει και θεωρούν βέβαιο ότι τα επικείμενα μέτρα θα επιτείνουν ακόμα περισσότερο την ύφεση στην οικονομία μας.

Σύμφωνα με συνεργάτη του κ. Βενιζέλου, «έστω την ύστατη ώρα, πρέπει η κυβέρνηση να τολμήσει να ακολουθήσει μια υπεύθυνη στάση και τούτο να συνδυαστεί με αυτό που θέλει η πλειοψηφία των πολιτών. Δηλαδή να πάρει αποφάσεις τέτοιες που θα βοηθήσουν τη χώρα να πάει μπροστά, χωρίς νέα μνημόνια και χωρίς νέα επώδυνα μέτρα».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v