Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πρόσκληση από το Ισραήλ σε ελληνικές startups

Διοργανώνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα ο διαγωνισμός StartTelAviv, ο οποίος διοργανώνεται από την Πρεσβεία του Ισραήλ στην Αθήνα και τους ID-GC και απευθύνεται σε ελληνικές startups.

Πρόσκληση από το Ισραήλ σε ελληνικές startups

Την Ελλάδα στο "χάρτη" της διεθνούς νεοφυούς επιχειρηματικότητας εντάσσει το Ισραήλ, το οποίο ως το κατεξοχήν start up nation, αναλαμβάνει πρωτοβουλία να αναδείξει μέσω διαγωνισμού και να προσκαλέσει σε ειδικό φεστιβάλ στο Τελ Αβίβ, μια εξέχουσα ελληνική startup.

Ο διαγωνισμός που διεξάγεται ήδη τέσσερα χρόνια, αποτελεί πρωτοβουλία του Υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ και πραγματοποιείται από Ισραηλινές Πρεσβείες σε επιλεγμένες χώρες σε διάφορα μέρη του κόσμου, (μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, Κίνα, Νότια Κορέα, Ολλανδία, Γερμανία, Ιρλανδία, Χιλή, Κολομβία) διοργανώνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα από την Πρεσβεία του Ισραήλ στην Αθήνα και τους ID-GC.

Σύμφωνα με την πρέσβη του Ισραήλ στη χώρα κ. Ιρίτ Μπεν-Άμπα σε σχετική συνέντευξη τύπου, μέσω του διαγωνισμού δίνεται μια ευκαιρία σε ελληνικές επιχειρήσεις να έρθουν σε επαφή τόσο με τη διεθνή επιχειρηματική κοινότητα όσο και με τις δομές που έχει αναπτύξει το Ισραήλ όσον αφορά την υποστήριξη της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας. Η ίδια επισήμανε ότι τα τελευταία 30 χρόνια, η χώρα της πέτυχε αύξηση κατά 920% του ΑΕΠ, μετατρέποντας μια αμιγώς αγροτική οικονομία σε μια εξωστρεφή οικονομική δύναμη. Οι εξαγωγές στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας αυξήθηκαν κατά 3.700% από 1 δισ.δολάρια σε 39 δισ.δολ, ενώ οι επενδύσεις του κράτους στην έρευνα και ανάπτυξη αυξήθηκαν κατά 223% από 1.3% στο 4.2%, του ΑΕΠ, το οποίο είναι το υψηλότερο ποσοστό στον κόσμο.

Η πρέσβης ανάφερε επίσης ότι σχεδιάζεται ακόμη μια πρωτοβουλία για την προσέγγιση των δύο οικοσυστημάτων, με τη δημιουργία μίας αποστολής Ισραηλινών επενδυτών «αγγέλων», οι οποίοι θα επισκεφθούν την Ελλάδα, προκειμένου να γνωρίσουν ελληνικές εταιρείες και να εξετάσουν τις πιθανότητες να επενδύσουν σε αυτές.

Σε ότι αφορά τα διαδικαστικά του διαγωσνισμού, αυτός απευθύνεται σε ελληνικές τεχνολογικές startups, οι οποίες βρίσκονται σε στάδιο αρχικής χρηματοδότησης και έχουν αναπτύξει ήδη προιόν ή υπηρεσία. Από τη διαγωνιστική διαδικασία θα προκύψει μία, η οποία θα έχει την ευκαιρία να ταξιδέψει στο Ισραήλ για να συμμετάσχει στο φεστιβάλ καινοτομίας DLD Tel Aviv Innovation Festival 2015, το οποίο φέτος θα λάβει χώρα στις 5-11 Σεπτεμβρίου.

Το φεστιβάλ θεωρείται ως το μεγαλύτερο συνέδριο στη χώρα για τον τομέα της υψηλής τεχνολογίας και κάθε χρόνο συγκεντρώνει εκατοντάδες εκπροσώπους από startup εταιρείες, επενδυτικά κεφάλαια, ιδιώτες επενδυτές και επενδυτικούς «αγγέλους» και στελέχη πολυεθνικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στη χώρα.

Η νικήτρια του ελληνικού σκέλους του διαγωνισμού Start Tel Aviv θα ακολουθήσει ειδικό πρόγραμμα το οποίο θα περιλαμβάνει παρακολούθηση διαλέξεων εργαστηρίων και συναντήσεις με εκπροσώπους από όλες τις πτυχές του ισραηλινού οικοσυστήματος.

Οι αιτήσεις συμμετοχής στο διαγωνισμό θα πρέπει να έχουν υποβληθεί μέχρι την Παρασκευή 5 Ιουνίου, ενώ ο τελικός νικητής που θα κερδίσει το ταξίδι στο Ισραήλ θα αναδειχθεί σε ειδική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στις 30 Ιουνίου στο InnovAthens. Οι ομάδες που θα συμμετάσχουν στην τελική εκδήλωση pitching θα επιλεγούν από μία κριτική επιτροπή που θα αξιολογήσει τις αιτήσεις και θα αποτελείται από γνωστούς επιχειρηματίες και επενδυτές, όπως ο Απόστολος Αποστολάκης, ο Βασίλης Νικολόπουλος και ο Λουκάς Πηλίτσης κ.α.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v