Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το Δημόσιο πληρώνει τη «χασούρα» για το σπάσιμο προθεσμιακών από ΟΤΑ

Τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή προβλέπει υποχρέωση του Δημοσίου να αποκαταστήσει τη ζημία (πέναλτι) που μπορεί να προκύψει από πρόωρη λήξη προθεσμιακών καταθέσεων φορέων Γενικής Κυβέρνησης και ΟΤΑ μετά την απόδοση διαθεσίμων στην ΤτΕ.

Το Δημόσιο πληρώνει τη «χασούρα» για το σπάσιμο προθεσμιακών από ΟΤΑ

Αν σπάσετε προθεσμιακές καταθέσεις για να δώσετε τα προθεσμιακά σας διαθέσιμα στο δημόσιο και προκύψει ζημιά μην ανησυχείτε, θα καλυφθεί από το ελληνικό δημόσιο.

Το μήνυμα αυτό εκπέμπει, με τροπολογία η οποία κατατέθηκε στη Βουλή, η κυβέρνηση προς τους ΟΤΑ και τη Γενική Κυβέρνηση μετά τη γνωστή πράξη νομοθετικού περιεχομένου με την οποία το δημόσιο βάζει χέρι στα ταμειακά τους διαθέσιμα προκειμένου να καλυφθούν τρέχουσες δαπάνες.

Την τροπολογία υπογράφουν ο Υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης και ο Αναπληρωτής Δημήτρης Μάρδας καθώς και ο Υπουργός Εσωτερικών Ν. Βούτσης και ο Αναπληρωτής Γ. Κατρούγκαλος.

Στο επίμαχο άρθρο αναφέρεται ότι «το ελληνικό δημόσιο υποχρεούται σε αποκατάσταση της θετικής ζημίας (πέναλτις) που δύναται να προκύψει μετά την απόδοση των ταμειακών διαθεσίμων στην ΤτΕ σε βάρος των φορέων Γενικής Κυβέρνησης και ΟΤΑ πρώτου και δεύτερου βαθμού από την πρόωρη λήξη των προθεσμιακών τους καταθέσεων».

Ο τρόπος και η διαδικασία αποκατάστασης της ζημιάς θα οριστούν με υπουργική απόφαση. Σε περιπτώσεις κατά τις οποίες η απόδοση των προθεσμιακών καταθέσεων υπερβαίνει την προσφερόμενη απόδοση από την ΤτΕ τότε θα εφαρμόζεται για τους φορείς Γενικής Κυβέρνησης και τους ΟΤΑ Α' και Β' βαθμού η δυνητικότητα και όχι η υποχρεωτικότητα μεταφοράς των προθεσμιακών τους καταθέσεων.

Τέλος με άλλη διάταξη της τροπολογίας εξαιρούνται τα ανταποδοτικά τέλη από την υποχρέωση μεταφοράς τους στην ΤτΕ ώστε να παραμείνουν στα ταμεία των δήμων και να καλύψουν τις δημόσιες υπηρεσίες για την αποκλειστική εξυπηρέτηση των οποίων εισπράττονται.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v