Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μαξίμου: Βραχυκυκλώνουν τη διαπραγμάτευση!

Δεν μπορεί να υπάρξει συμβιβασμός λόγω της αδυναμίας να συνεννοηθούν οι θεσμοί καταγγέλλει το Μαξίμου. «Κόκκινη γραμμή» για ΔΝΤ εργασιακά και ασφαλιστικό, «κόκκινη γραμμή» για Κομισιόν τα πρωτογενή ελλείμματα. Οχι στους εκβιασμούς, διαμηνύει το κόμμα. Ορατή η συμφωνία λέει ο Δραγασάκης.

Μαξίμου: Βραχυκυκλώνουν τη διαπραγμάτευση!

«Οι σοβαρές διαφωνίες και αντιθέσεις μεταξύ ΔΝΤ και ΕΕ, δημιουργούν εμπόδια στις διαπραγματεύσεις και υψηλούς κινδύνους», υποστηρίζει η κυβέρνηση δια διαρροών του Μεγάρου Μαξίμου και ενώ βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη μαραθώνιος επαφών με την πλευρά των δανειστών και ο Γ. Δραγασάκης δηλώνει μετά το ραντεβού με Ντράγκι ότι είναι ορατός και ρεαλιστικός στόχος η συμφωνία.

Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, ενώ μέχρι πρότινος το βασικό επιχείρημα των θεσμών ήταν ότι η ελληνική πλευρά δεν κατέθετε ολοκληρωμένες προτάσεις τώρα, πλέον, είναι φανερό ότι και προτάσεις έχουν κατατεθεί και ουσιαστικές υποχωρήσεις έχουν γίνει στην κατεύθυνση ενός ‘εντιμου συμβιβασμού’».

Το Μέγαρο Μαξίμου υποστηρίζει ότι αυτή η πραγματικότητα ουσιαστικά ναρκοθετεί τις προσπάθειες συμφωνίας. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται:

α. Το ΔΝΤ θέτει τις κόκκινες γραμμές τους στις μεταρρυθμίσεις, ιδιαίτερα στο συνταξιοδοτικό και στα εργασιακά, ενώ έχει χαλαρές γραμμές στο θέμα του πρωτογενούς πλεονάσματος. Στο πίσω μέρος της σκέψης του ΔΝΤ βρίσκεται η διαγραφή του χρέους ώστε αυτό να καταστεί βιώσιμο.

β. Αντιθέτως η Κομισιόν έχει κόκκινες γραμμές στο θέμα του πρωτογενούς πλεονάσματος και συνεπακόλουθα στην μη διαγραφή του χρέους και χαλαρές γραμμές στις σκληρές μεταρρυθμίσεις όπως αυτές του συνταξιοδοτικού και των εργασιακών.

«Το αποτέλεσμα είναι το σύνολο των θεσμών να έχει κόκκινες γραμμές παντού: Συνταξιοδοτικά, εργασιακά [ΔΝΤ] και πρωτογενές πλεόνασμα [Κομισιόν]. Με αυτά τα δεδομένα δεν μπορεί να υπάρξει συμβιβασμός. Η ευθύνη ανήκει αποκλειστικά στους θεσμούς και στην αδυναμία συνεννόησης μεταξύ τους», τονίζεται.

Υπό αυτό το πρίσμα εξηγείται η στρατηγική της Αθήνας που πήρε την πρωτοβουλία:

α. Να μη φέρει στην Βουλή το πολυνομοσχέδιο πριν υπάρξει προοπτική συμφωνίας.

β. Να βάλει στο τραπέζι της συζήτησης την επόμενη μέρα, δηλαδή το σχέδιο εξόδου στις αγορές και χρηματοδότησης της ανάπτυξης στην μετά τον Ιούνιο εποχή.

Τα κυβερνητικά στελέχη επικαλούνται το δημοσίευμα των FT και τις δηλώσεις Πολ Τόμσεν και τις φέρουν σε αντιδιαστολή με τα όσα είπε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, που επιβεβαίωσε την αντίθεση μεταξύ Κομισιόν και ΔΝΤ, δηλώνοντας ότι το ζήτημα του χρέους «μπορεί να συζητηθεί μόνο μετά από μια συμφωνία για ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων». 

Εν τω μεταξύ, σε ανακοίνωσή της η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι είναι αδιανόητη η προσπάθεια ακραίων κύκλων των δανειστών να υπονομεύσουν τις προσπάθειες για βιώσιμη λύση και να εκβιάζουν για νέα μέτρα λιτότητας. Τονίζει δε ότι οι κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης είναι και κόκκινες γραμμές του λαού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v