Προγράμματα υγείας: Δέκα τρόποι για να ασφαλιστείτε φτηνότερα

Με ποιους τρόπους μπορούν να αποκτήσουν ασφαλιστικά συμβόλαια υγείας και τα... λεπτότερα πορτοφόλια. Για ποιους λόγους η παραγωγή του κλάδου αυξάνεται ετησίως με διψήφια ποσοστά, ακόμη και κατά την περίοδο της κρίσης.

Προγράμματα υγείας: Δέκα τρόποι για να ασφαλιστείτε φτηνότερα

Παρά τη βαθιά κρίση που πλήττει την ελληνική οικονομία, η παραγωγή των ασφαλιστικών προγραμμάτων υγείας αυξάνεται ετησίως τα τελευταία χρόνια με διψήφια ποσοστά.

Η σαφέστατη στροφή των ελληνικών νοικοκυριών προς τα ιδιωτικά προγράμματα υγείας αποδίδεται κυρίως στους παρακάτω λόγους:

• Στη σταδιακή υποβάθμιση -σύμφωνα τουλάχιστον με την αντίληψη των πελατών- των καλύψεων που προσφέρει το σύστημα της κοινωνικής ασφάλισης στο μέτωπο της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας υγείας.

• Στην ανάγκη των νοικοκυριών να ασφαλίσουν μέσα στην οικονομική κρίση το πλέον αναγκαίο αγαθό που είναι η υγεία (δεν μπορούν από τις αποταμιεύσεις τους να καλύψουν ενδεχόμενη έκτακτη και μεγάλη δαπάνη).

• Στην προσαρμοστικότητα και την ευελιξία που επέδειξαν οι ασφαλιστικές προσφέροντας προγράμματα υγείας με χαμηλότερο κόστος, έτσι ώστε να απευθύνονται και σε... λεπτότερα πορτοφόλια.

Σε κάθε περίπτωση, το ύψος των ασφαλίστρων αποτελεί συνάρτηση του εύρους των καλύψεων, αλλά και των προσφερόμενων επιλογών.

Έτσι, τα προγράμματα υγείας μπορούν να καλύπτουν δαπάνες πρωτοβάθμιας υγείας (επισκέψεις σε γιατρούς, εξετάσεις διαγνωστικών κέντρων), έξοδα νοσοκομειακών καλύψεων, κόστος μεταφοράς για νοσηλεία, σειρά προληπτικών ελέγχων κ.λπ. Επίσης, υπάρχει και η επιλογή στον ασφαλισμένο αντί για κάλυψη των όποιων εξόδων του, να εισπράξει «επίδομα υγείας» σε περίπτωση νοσηλείας ή ατυχήματος (μάλιστα, υπάρχει η δυνατότητα να αποταμιεύσει το επίδομα που θα εισπράξει, αν επιλέξει να νοσηλευθεί σε κρατικό νοσοκομείο και δεν κάνει χρήση του ασφαλιστικού προγράμματος).

Τέλος, προσφέρονται από ορισμένες ασφαλιστικές και ειδικά ασφαλιστικά πακέτα που απευθύνονται σε επιμέρους τμήματα της αγοράς (π.χ. γυναίκες και κάλυψη οδοντιατρικών δαπανών).

Πώς θα μειώσετε το κόστος

Πρώτον, όσο περισσότερα μέλη της οικογένειας ενταχθούν στο πρόγραμμα υγείας της ίδιας ασφαλιστικής  συνήθως τόσο μεγαλύτερα ποσοστά έκπτωσης θα καρπωθεί η οικογένεια.

Δεύτερον, σε ορισμένες περιπτώσεις προσφέρεται έκπτωση αν ο πελάτης διαθέτει και άλλο ασφαλιστικό πρόγραμμα (π.χ. αυτοκίνητο, κατοικία) στην ίδια εταιρεία.

Τρίτον, επιτυγχάνεται χαμηλότερο τιμολόγιο: α) όσο μικρότερο είναι το μέγιστο ποσό που καλύπτει η ασφαλιστική, β) όσο συντομότερη είναι η μέγιστη περίοδος νοσηλείας που αποζημιώνεται.

Τέταρτον, χαμηλότερο κόστος σημειώνεται σε περίπτωση που ο ασφαλισμένος αποφασίσει την ύπαρξη ενός «ποσού απαλλαγής», με την ασφαλιστική να αποζημιώνει μόνο το ποσό που υπερβαίνει το ποσό της απαλλαγής.

Πέμπτον, η προαναφερόμενη μείωση ασφαλίστρων γίνεται ακόμη μεγαλύτερη στο βαθμό που πέραν του ποσού απαλλαγής, ο ασφαλισμένος συμφωνήσει να καταβάλει ο ίδιος ένα ποσοστό συμμετοχής στα πάνω από την απαλλαγή νοσοκομειακά έξοδα.

Έκτον, αξιοσημείωτες εκπτώσεις προσφέρονται συχνά σε όσους συμφωνήσουν να αποκτήσουν πακέτα που δεν έχουν δυνατότητα πρόσβασης στο σύνολο των ιδιωτικών κλινικών και των διαγνωστικών κέντρων, αλλά σε περιορισμένο αριθμό, ή ακόμη και σε έναν συγκεκριμένο όμιλο του κλάδου ιδιωτικής υγείας.

Έβδομον, το τιμολόγιο του ασφαλίστρου ψαλιδίζεται αν το ασφαλιστικό πρόγραμμα συνδυάζεται με τις καλύψεις που προσφέρει στον πελάτη το σύστημα της κοινωνικής ασφάλισης (ΕΟΠΥΥ).

Όγδοον, το ίδιο συμβαίνει αν το ασφαλιστικό πρόγραμμα συνδυάζεται με τις καλύψεις που προσφέρει στον ασφαλισμένο ένα ομαδικό πρόγραμμα ασφάλισης που του παρέχει δωρεάν η επιχείρηση στην οποία εργάζεται.

Ένατον, αν ένα παιδί ασφαλιστεί από την πρώτη ημέρα της ζωής του, τότε υπάρχουν ασφαλιστικά πακέτα υγείας με πλεονεκτικούς όρους που διαρκούν είτε έως το 14ο έτος είτε ακόμη και ισόβια.

Δέκατον, σε περίπτωση που ο ασφαλισμένος συμφωνήσει να νοσηλευθεί σε κλίνες ιδιωτικών κλινικών χαμηλότερης κατηγορίας (αριθμός κλινών, ποιότητα ξενοδοχειακού εξοπλισμού), τότε μπορεί να ασφαλιστεί με χαμηλότερο κόστος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v