Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αλλαγή κλίματος μέσω Βουλής ψάχνει η κυβέρνηση

Οι έξι κοινοβουλευτικές δράσεις που έρχονται σε εφαρμογή των προεκλογικών δεσμεύσεων. Οι επαναπροσλήψεις, η εξεταστική για το μνημόνιο και η επιτροπή για το δημόσιο χρέος. Νέο αυστηρό μήνυμα από την Αριστερή Πλατφόρμα για τη διαπραγμάτευση.

Αλλαγή κλίματος μέσω Βουλής ψάχνει η κυβέρνηση

Να αποδείξει ότι κυβερνά βάσει των προεκλογικών της δεσμεύσεων και ότι, παρά τις ασφυκτικές πιέσεις των δανειστών στη διαπραγμάτευση, έχει και καθορίζει τη δική της ατζέντα θέλει η κυβέρνηση.

Σε μια στιγμή πολύ κρίσιμη, το Μέγαρο Μαξίμου, με το βλέμμα στραμμένο τόσο προς όσους εμπιστεύτηκαν τον ΣΥΡΙΖΑ την 25η Ιανουαρίου, όσο και προς την εσωκομματική αντιπολίτευση, αναζητά τον τρόπο να πείσει πως οδηγός της εφαρμοζόμενης πολιτικής του είναι σταθερά η λαϊκή εντολή και το πρόγραμμα με το οποίο εξελέγη και υποσχέθηκε να υλοποιήσει.

Στο πλαίσιο αυτό, ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη ένα έντονο κοινοβουλευτικό έργο, προκειμένου, για λόγους άλλοτε συμβολισμού και άλλοτε ουσίας, να πάρουν σάρκα και οστά αυτά -ή έστω τα περισσότερα- για τα οποία, όπως λένε στην Κουμουνδούρου, ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας και τα οποία γενικά δεν έχουν υψηλό δημοσιονομικό κόστος. Έτσι, λόγου χάρη, σε συνέχεια της υπερψήφισης την περασμένη εβδομάδα του νομοσχεδίου επαναλειτουργίας της ΕΡΤ, για την τρέχουσα εβδομάδα είναι προγραμματισμένη η υπερψήφιση τριών νομοσχεδίων καθώς και η συνεδρίαση δύο σημαντικών επιτροπών, όπως συμπεριλαμβάνονταν στις εξαρχής δεσμεύσεις:

-Σήμερα ψηφίζεται στην oλομέλεια το νομοσχέδιο Κατρούγκαλου, που προβλέπει την επαναπρόσληψη των δημοσίων υπαλλήλων οι οποίοι είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα.

-Σε λίγη ώρα ξεκινούν οι εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής για το πώς η χώρα οδηγήθηκε στο μνημόνιο. Για πρόεδρός της προορίζεται ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Βίτσας.

-Πιθανότατα την Παρασκευή θα τεθεί σε ψηφοφορία και αναμένεται να γίνει νόμος του κράτους το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για σαρωτικές αλλαγές στην εκπαίδευση. Ήδη έχει ξεκινήσει έντονη αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης σε θέματα όπως ο διαχωρισμός των πρότυπων από τα πειραματικά σχολεία, η εισαγωγή της κλήρωσης ως τρόπου εισαγωγής στα δεύτερα, η επιστροφή του καθεστώτος των αιώνιων φοιτητών και η αξιολόγηση. Μάλιστα το νομοσχέδιο εισήχθη χθες στη Βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος

-Ξεκίνησαν χθες οι εργασίες της δεύτερης συνόδου της Επιτροπής Αλήθειας Δημόσιου Χρέους, υπό τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία υπογράμμισε την ανάγκη «αποκάλυψης της αλήθειας και της απονομής δικαιοσύνης σχετικά με τη δημιουργία και τη διόγκωση του χρέους».

-Στις Επιτροπές της Βουλής βρίσκεται η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης και τις 100 δόσεις, η οποία άγνωστο παραμένει ακόμα πότε ακριβώς θα έρθει προς ψήφιση στην ολομέλεια.

-Παράλληλα, αύριο ή μεθαύριο θα ψηφιστεί ο νέος αθλητικός νόμος του Σταύρου Κοντονή ενώ, όπως έκανε γνωστό χθες ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης ετοιμάζεται εξειδικευμένο σχέδιο με στόχο να κληθούν οι παραχωρησιούχοι των διοδίων να προχωρήσουν σε επαναδιαπραγμάτευση με την κυβέρνηση των συμβάσεων και σε μείωση των τιμών διέλευσης των οχημάτων.

Αριστερή Πλατφόρμα

Και μπορεί η παραπάνω κοινοβουλευτική δράση να ακούγεται ευχάριστα από την Αριστερή Πλατφόρμα, η οποία επιμένει στην πιστή εφαρμογή του προεκλογικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο όσον αφορά τη διαπραγμάτευση τα στελέχη της παραμένουν σε επιφυλακή εν όψει της ενδεχόμενης συμφωνίας με τους θεσμούς. Έτσι, αυτήν την ώρα το βασικό άρθρο της ιστοσελίδας iskra.gr που είναι το κύριο μέσο έκφρασης των «λαφαζανικών» τιτλοφορείται «Το ΔΝΤ επιμένει να διατηρηθεί στη χώρα ο εργασιακός – ασφαλιστικός Μεσαίωνας» και επισημαίνει ότι «οποιαδήποτε συμφωνία με τους θεσμούς δεν μπορεί να θέτει στο περιθώριο το ριζοσπαστικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και τις κυβερνητικές προγραμματικές του εξαγγελίες».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v