Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πέμπτη παράταση στο διαγωνισμό για «έξυπνους μετρητές»

Το μεγάλο ενδιαφέρον των διαγωνιζόμενων και η πολυπλοκότητα του έργου οδηγούν σε νέα παράταση του διαγωνισμού για τους έξυπνους μετρητές. Ο ΔΕΔΔΗΕ θέτει πολύ υψηλά στάνταρ. Συνεχείς αναπροσαρμογές των δεδομένων.

Πέμπτη παράταση στο διαγωνισμό για «έξυπνους μετρητές»

Πρός νέα παράταση, πέμπτη κατά σειρά, οδεύει ο διαγωνισμός για την εγκατάσταση του συστήματος έξυπνων μετρητών που έχει προκηρύξει ο ΔΕΔΔΗΕ.

Το ενδιαφέρον των υποψήφιων προμηθευτών είναι όντως μεγάλο, αλλά και το έργο έχει πολυπλοκότητα, καθώς η υλοποίησή του έχει άμεση σχέση με τις τεχνολογίες πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών, οι εξελίξεις στις οποίες είναι ραγδαίες.

Η τελευταία προθεσμία που είχε ανακοινώσει ο ΔΕΔΔΗΕ για την κατάθεση προσφορών έληγε στις 11 Μαΐου. Ωστόσο εχθές στην ιστοσελίδα της εταιρείας ανακοινώθηκε ότι δεδομένου του ενδιαφέροντος και του πλήθους αιτημάτων εταιριεών για παράταση της ημερομηνίας, θα εκδοθεί συμπλήρωμα διακήρυξης με το οποίο θα παρατείνεται η ημερομηνία υποβολής των προσφορών.

Το ενδιαφέρον για τον συγκεκριμένο διαγωνισμό δεν προκύπτει μόνο από τον προϋπολογισμό του που ανέρχεται σε περίπου 86 εκατομμύρια ευρώ, αλλά κι από το ότι αφορά πιλοτικό έργο που θα καλύψει έως και 300.000 μετρητές ηλεκτρικού. Έτσι στη συνέχεια η τεχνολογία που θα επιλεγεί θα έχει και τις περισσότερες πιθανότητες να αποτελέσει τη βάση για την κάλυψη του 80% των μετρητών που είναι εγκατεστημένοι στην Ελλάδα, όπως προβλέπει σχετική οδηγία της Ε.Ε., δηλαδή περίπου έξι εκατ. μετρητές.

Πάντως όπως επισημαίνουν κύκλοι ενδιαφερόμενων εταιρειών, ο κύριος λόγος για τις συνεχιζόμενες παρατάσεις του διαγωνισμού από τον περσινό Σεπτέμβριο και μετά έχει να κάνει με ερωτήματα που τίθενται για την εξασφάλιση των καλύτερων δυνατών τεχνικών λύσεων. Αυτές σχετίζονται με το λογισμικό των ψηφιακών μετρητών, τα συστήματα τηλεχειρισμού, τα πρωτόκολλα επικοινωνίας μετρητών με τα κέντρα ελέγχου κ.λπ.

Σε κάθε περίπτωση, εκτιμάται ότι οι πολύ υψηλές προδιαγραφές που έχει θέσει ο ΔΕΔΔΗΕ, τις οποίες οι ειδικοί χαρακτηρίζουν υψηλότερες από αυτές που ισχύουν σε άλλες ανεπτυγμένες χώρες, επιβάλλουν συνεχή μελέτη και ανάπτυξη λύσεων προκειμένου να πλησιάσουν στα στάνταρ που θέτει ο Διαχειριστής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v