Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ασφάλειες: Βγαίνει «λευκός καπνός» στο ζήτημα του Ταμείου

Οι δικαστικές εξελίξεις αλλά και η παράλληλη πρόθεση ασφαλιστικών εταιρειών - εργαζομένων να βρουν κοινά αποδεκτή λύση μέσα στο 2015. «Σολομώντειος λύση» προετοιμάζεται για τη φετινή χρονιά.

Ασφάλειες: Βγαίνει «λευκός καπνός» στο ζήτημα του Ταμείου

Έτοιμοι να βάλουν νερό στο κρασί τους και να αμβλύνουν τις αντιθέσεις τους προκειμένου να έρθουν μελλοντικά σε συμφωνία φαίνεται να είναι τόσο οι ασφαλιστικές εταιρείες, όσο και οι εργαζόμενοι του κλάδου στο καυτό ζήτημα του επαγγελματικού τους ταμείου ΤΕΑ-ΕΑΠΑΕ (Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης-Επικούρησης Ασφαλιστών και Προσωπικού Ασφαλιστικών Εταιρειών).

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Το όλο ζήτημα προέκυψε από την περυσινή νομοθετική «παρέμβαση Βρούτση», σύμφωνα με την οποία οι ασφαλιστικές δεν έχουν από την 1η Ιανουαρίου 2015 την υποχρέωση να ενισχύουν το Ταμείο με συγκεκριμένο ποσοστό επί της ασφαλιστικής παραγωγής, αλλά μόνο με το 3% επί του κόστους μισθοδοσίας. Αν κάτι τέτοιο ισχύσει, τότε οι ετήσιες εισφορές των ασφαλιστικών εταιρειών θα περιοριστούν κατά αρκετές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ και έτσι το Ταμείο δεν θα είναι σε θέση να συνεχίσει να προσφέρει τα ίδια ωφελήματα στους ασφαλισμένους του.

Από την άλλη πλευρά, οι ασφαλιστικές έχουν δηλώσει πως σε εποχές μεγάλης κρίσης όπως η τρέχουσα, δεν είναι πρόθυμες να συνεχίσουν να στηρίζουν τόσο πλουσιοπάροχα το Ταμείο, με αποτέλεσμα να υπάρξει μια έντονη διάσταση απόψεων μεταξύ εργαζομένων και εταιρειών. Εκτιμάται μάλιστα πως αν οι ασφαλιστικές εκμεταλλεύονταν στο έπακρο το νόμο Βρούτση τότε θα μπορούσαν να εξοικονομήσουν γύρω ή και πάνω από 40 εκατ. ευρώ ετησίως!

Ποιες όμως είναι οι τελευταίες εξελίξεις;

Πρώτον, έχει υπάρξει προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας από τη διοίκηση του Ταμείου για την κατάργηση του νόμου Βρούτση, η οποία θα εκδικαστεί στην ολομέλεια στις 8 Μαΐου, με αποτέλεσμα η απόφαση να αναμένεται σε κάποιους μήνες.

Δεύτερον, έχει εκφραστεί η βούληση από τη νέα πολιτική ηγεσία για την κατάργηση του νόμου Βρούτση, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν έχει προχωρήσει μέχρι σήμερα.

Και τρίτον -και ίσως κυριότερο- οι δύο αντιτιθέμενες πλευρές δείχνουν διατεθειμένες να βάλουν νερό στο κρασί τους και να γεφυρώσουν τις διαφορές τους μέσα από αμοιβαίες υποχωρήσεις.

«Δεν επιθυμούμε μια συμφωνία που θα βασίζεται στο θεσμικό πλαίσιο, αλλά στην κοινή βούληση των δύο πλευρών που είναι αναγκασμένες να πορευθούν χέρι-χέρι» τόνισε παράγοντας του ασφαλιστικού κλάδου, συμπληρώνοντας: «Οι νόμοι μπορούν να αλλάζουν από μέρα σε μέρα και η μία δικαστική απόφαση να αναιρείται από μια άλλη. Δεν έχει νόημα κάθε πλευρά να μεγιστοποιεί βραχυπρόθεσμα τα οφέλη της, για την επιβίωση ενός Ταμείου, η οποία θα πρέπει να επιτευχθεί σε μακροπρόθεσμη βάση».

Ειδικότερα, οι δύο πλευρές φαίνεται να είναι κοντά σε ενδιάμεση λύση για φέτος, όπου οι ασφαλιστικές θα καταβάλουν γύρω στα 25 εκατ. ευρώ (κοντά στο 60% των κεφαλαίων που κατέβαλαν πέρυσι) και έτσι το Ταμείο θα μπορέσει να ανταποκριθεί μέσα στο 2015 στις υποχρεώσεις του.

Και επιπλέον μέσα στο δεύτερο εξάμηνο, οι δύο πλευρές θα συνεχίσουν το διάλογο προκειμένου να καταλήξουν σε μια «μόνιμη και βιώσιμη λύση».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v