Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΕ: Αμφιβολίες αν η Αθήνα θέλει λύση

Σκεπτικισμός στην ΕΕ για το αν πραγματικά έχει παραμεριστεί ο ΥΠΟΙΚ. Μικρή ομάδα στην ευρωζώνη πιστεύει ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται για ρήξη. Γιούνκερ, Μοσκοβισί υποστηρίζουν τη λύση Τσίπρα. Οι πέντε όροι που τίθενται στη νέα διαπραγματευτική ομάδα. Το παρασκήνιο με Ντάισελμπλουμ.

ΕΕ: Αμφιβολίες αν η Αθήνα θέλει λύση

Σκεπτικισμός και εσωστρέφεια επικρατεί στους κόλπους των δανειστών μετά τη συνέντευξη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, και μεγάλο μέρος των εμπλεκόμενων αξιωματούχων υιοθετεί στάση αναμονής περιμένοντας να δει εάν ο ανασχηματισμός της ομάδας διαπραγμάτευσης θα αποδώσει καρπούς ή θα εξελιχθεί σε πύργο της Βαβέλ, όπως μας ανέφερε χαρακτηριστικά ένας εξ αυτών, καθώς οι αρμοδιότητες και το ποιος δίνει λόγο σε ποιον δεν έχουν ξεκαθαρίσει.

Παρά τα δημοσιεύματα στον ελληνικό και στον διεθνή τύπο για τον παραμερισμό του υπουργού Οικονομικών, οι ψυχραιμότεροι σε Βρυξέλλες, Βερολίνο και Φρανκφούρτη διερωτώνται αν όντως ισχύει, καθώς ο κ. Βαρουφάκης θα συνεχίσει να εκπροσωπεί τη χώρα μας στις συνεδριάσεις του Eurogroup, παρά το γεγονός ότι οι συνάδελφοί του τον έχουν σε απομόνωση. Όχι για τους λόγους που εμφανίζονται στα ξένα μέσα (δεν πήγε στο επίσημο δείπνο, έχει ύφος κ.λπ.) αλλά γιατί οι σχέσεις εμπιστοσύνης έχουν διαρραγεί και δεν υπάρχει έδαφος για ανταλλαγή απόψεων, παρά μόνο για παράλληλους μονολόγους.

Το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν παρείχε μόνο πολιτική στήριξη στον υπουργό του, αλλά προχώρησε και ένα βήμα παραπέρα αποκαλώντας τον «asset» για την κυβέρνηση και υπουργό που δεν υπαναχωρεί στις επιτάξεις του Eurogroup το οποίο, όπως είπε, θα ήθελε έναν «yes man», δείχνει ότι ίσως η λογική Βαρουφάκη είναι και λογική Τσίπρα ως προς τις διαβουλεύσεις.

Ο πρωθυπουργός υιοθέτησε τη γραμμή του υπουργού του σε δύο βασικά θέματα:

1. Ότι οι πιστωτές μπλοφάρουν και χρησιμοποιούν την έλλειψη ρευστότητας και τη σκληρή γραμμή για να πετύχουν όσα περισσότερα μπορούν, αλλά στο τέλος θα υποχωρήσουν, γιατί ούτε τους ίδιους τους συμφέρει η ρήξη.

2. Ότι υπάρχει συνωμοσία κάποιων κύκλων συμπεριλαμβανομένης και της ΕΚΤ που θέλουν την πτώση της κυβέρνησης.

Δεν ήταν μόνο η απειλή για δημοψήφισμα (αρκετοί με τους οποίους συνομιλήσαμε αυτό δεν το πήραν πολύ στα σοβαρά) που ξένισε τους εταίρους μας, αλλά η διγλωσσία ότι από τη μία ο πρωθυπουργός είπε ότι θέλει να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη με τους εταίρους, από την άλλη όμως μίλησε για συνωμοσίες, χτυπώντας προσωπικά τους κ. Ντάισελμπλουμ και Ντράγκι.

Κύκλοι της ΕΚΤ σχολίασαν χθες ότι δεν είναι δυνατόν η πολιτική ηγεσία της Ε.Ε. να υπόσχεται κάτι εκ μέρους της κεντρικής τράπεζας, η οποία έχει τους δικούς της κανόνες και είναι ανεξάρτητη αρχή.

Για μερικούς, η στάση του κ. Τσίπρα σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η κυβέρνηση παραμένει στη γραμμή της συμφωνίας για 4-5 μεταρρυθμίσεις τώρα και τα υπόλοιπα αργότερα, ενώ έχει διαμηνυθεί σε όλους τους τόνους και σε όλα τα επίπεδα ότι κάτι τέτοιο δεν θα γίνει αποδεκτό, ερμηνεύεται και ως πιθανή στρατηγική να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές, καθώς το κυβερνητικό επιτελείο αντιλαμβάνεται ότι δεν μπορεί να σπρώξει πίσω το ασφαλιστικό και τα εργασιακά.

Υπέρ η Κομισιόν

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Euro2day.gr, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί βλέπουν θετικά την πρόταση για τη μικρή συμφωνία τώρα (άνευ ρευστότητας όμως) ώστε να οικοδομηθεί κλίμα εμπιστοσύνης.

Όταν όμως μεταφέραμε τη στάση αυτή σε υψηλά ιστάμενους αξιωματούχους του Eurogroup και της ΕΚΤ, μας απάντησαν κοφτά ότι «η Κομισιόν δεν έχει δικαίωμα ψήφου».

Επιπλέον, οι Βρυξέλλες αναμένουν να δουν εάν τα αιτήματά τους θα ικανοποιηθούν με τη νέα ομάδα διαπραγμάτευσης ή θα έχουμε πάλι μια από τα ίδια.

Οι εταίροι έχουν ζητήσει από τον πρωθυπουργό τα εξής:
1. Να μπορέσουν τα τεχνικά κλιμάκια να έχουν επαφές και με άλλους υπουργούς, τα υπουργεία των οποίων έχουν άμεση σχέση με την απόδοση του προϋπολογισμού

2. Να κατέβει κλιμάκιο ελεγκτών από το ΔΝΤ στην Αθήνα.

3. Να υπάρξει συλλογή στοιχείων πριν από την κατάρτιση του νομοσχεδίου που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση, καθώς δεν θα μπορεί να εκτιμηθεί δεδομένου ότι οι εταίροι υποστηρίζουν ότι είναι στο σκοτάδι όσον αφορά τα δημοσιονομικά στοιχεία της χώρας.

4. Δεν μπορεί να κλείσει συμφωνία πριν υπάρξει σύγκλιση στις εκτιμήσεις για τα μεγέθη του 2014 και του 2015. Συνεπώς ακόμα και κοστολογημένες προτάσεις να δώσουμε, οι δανειστές δεν θα τις αξιολογήσουν εάν πρώτα δεν υπάρξει το λεγόμενο comprehensive report.

Επιπλέον, η κυβέρνηση δεν πρέπει να ξεχνά ότι ακόμα και η Ε.Ε. να υποχωρήσει λίγο, το ΔΝΤ είναι κάθετα αντίθετο σε οποιαδήποτε συμφωνία δεν περιέχει λύσεις σε εργασιακά και ασφαλιστικό. Είναι εμφανές και από το Eurogroup της Ρίγας ότι η σκληρή γραμμή του λεγόμενου Washington Club που αποκάλυψε το Euro2day.gr είναι αυτή που πέρασε.

Ο ρόλος του Ντάισελμπλουμ

Η απόδοση των χθεσινών δηλώσεων του προέδρου του Eurogroup, μάλλον κάπου σκάλωσε καθώς ο ίδιος αναφερόταν σε ένα δίαυλο επικοινωνίας που το Washington Club ήθελε να ανοίξει με τον πρωθυπουργό αφού υπήρχαν υποψίες ότι δεν ενημερωνόταν σωστά από τον κ. Βαρουφάκη.

Σε εκείνη τη μυστική συνάντηση αποφασίστηκε ότι ο ενδιάμεσος κρίκος θα ήταν ο πρόεδρος του Eurogroup, όπως έγινε τελικά. Βεβαίως ο κ. Ντάισελμπλουμ ήταν η πλέον λανθασμένη επιλογή καθώς δεν υπάρχει εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του από το δεύτερο κιόλας Eurogroup όπου εξαφάνισε την ενδιάμεση συμβιβαστική πρόταση Γιούνκερ (ενώ προηγουμένως δεν έδειξε να φέρνει αντίρρηση) και εμφάνισε τελικά στη συνεδρίαση ένα εντελώς διαφορετικό σχέδιο.

Επιπλέον, και ενώ υπήρξαν εισηγήσεις η μεσολαβητική προσπάθεια να γίνει μέσω του κ. Γιούνκερ, ο πρόεδρος του Eurogroup έχοντας βεβαίως και προσωπική κόντρα (για άλλους λόγους) με τον πρόεδρο της Κομισιόν αρνήθηκε, λέγοντας πως η Κομισιόν δεν έχει τον θεσμικό ρόλο. Και προθυμοποιήθηκε ο ίδιος να συνομιλεί με τον πρωθυπουργό, με τα γνωστά αποτελέσματα...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v