Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μάρδας: Βρέθηκαν τα «χαμένα» 400 εκατ. ευρώ

Μέσω ασφαλιστικών ταμείων καλύφθηκε η τρύπα για την πληρωμή των υποχρεώσεων του Δημοσίου τον Απρίλιο, υποστήριξε ο κ. Μάρδας. Νωρίτερα προκάλεσε θύελλα, δηλώνοντας ότι αναζητούνται 400 εκατ. Στόχος 2,5 δισ. για το Μάιο.

Μάρδας: Βρέθηκαν τα «χαμένα» 400 εκατ. ευρώ

Περίπου δύο ώρες μετά την αποκάλυψη-σοκ στην οποία προέβη ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών ότι λείπουν από τα κρατικά ταμεία 400 εκατομμύρια ευρώ για να καλυφθούν ανάγκες του κράτους, ο Δ. Μάρδας έκανε λόγο για εύρεση προσωρινής λύσης.

Συγκεκριμένα μιλώντας στην εκπομπή του Star LIVE U ο κ. Μάρδας είπε μεταξύ άλλων ότι μετά από επικοινωνία που είχε με εκπροσώπους ασφαλιστικών ταμείων τον ενημέρωσαν ότι θα καταθέσουν στην Τράπεζα της Ελλάδος τα 400 εκατ. ευρώ που χρειάζεται άμεσα το Γενικό Λογιστήριο. Συμπλήρωσε πως στόχος είναι να βρεθεί ποσό 2,5 δισ. ευρώ για τις ανάγκες του Μαϊου υπό το δυσχερέστερο σενάριο.

Στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους διαβεβαίωσαν αργότερα ότι οι υποχρεώσεις του Δημοσίου είναι πλήρως εξασφαλισμένες, συμπεριλαμβανομένων και των πληρωμών για μισθούς και συντάξεις Μαϊου. Καλύφθηκε πλήρως το έλλειμμα από φορείς του δημοσίου μεταξύ των οποίων και ασφαλιστικά ταμεία με οικειοθελή τρόπο, σημείωσαν.


VIDEO - ΜΑΡΔΑΣ 2 από realmedialive 

Λίγο νωρίτερα ο αναπληρωτής υπουργός είχε μιλήσει για έλλειψη 400 εκατ. ευρώ. «Η ρύθμιση για τις 100 δόσεις θα τελειώσει στις 30 Απριλίου και εκεί ομολογουμένως μπορεί να ξεπεράσω τις προβλέψεις των εσόδων μου. Αυτά που βλέπω όμως τώρα για τις 24 του μηνός που χρειάζομαι χρήματα μου δείχνουν ότι η απόκλιση των εσόδων δεν μου δίνει αυτήν την άνεση που περιμένω», είπε μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Μega.

Και πρόσθεσε: «Μέχρι τώρα υπάρχει μία απόκλιση της τάξης των 350-400 εκατ. ευρώ, τα οποία μπορεί να καλυφθούν μέχρι το τέλος του μήνα και να υπερκαλυφθούν. Εμείς ως Λογιστήριο του Κράτους είμαστε διαχειριστές μιας κατάστασης που λέει ότι αυτά βρίσκουμε σε έσοδα, έχουμε αυτές τις δαπάνες και πρέπει να ρυθμίσουμε τα πάντα έτσι ώστε να κάνουμε τις πληρωμές μας. Δεν μπορώ να βασιστώ στο γεγονός ότι πράγματι στο τέλος Απριλίου μπορεί τα έσοδα να ξεπεράσουν τις όποιες ευνοϊκές προβλέψεις. Αυτά βλέπω, έτσι κινούμαι».


VIDEO-ΜΑΡΔΑΣ ΓΙΑ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑ από realmedialive 

Σημείωσε δε: «Μας λείπουν 400 εκατ. για να καλυφθούν οι ανάγκες του κράτους. Δεν είναι μόνο οι μισθοί και οι συντάξεις, είναι και οι λειτουργικές δαπάνες». Σύμφωνα με τα λεγόμενα του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών: «Εχουμε εναλλακτικά σχέδια στο μυαλό μας. Εμείς θεωρούμε ότι δεν θα έχουμε πρόβλημα. Καλούμε βέβαια τους δημάρχους τελευταία στιγμή να αναθεωρήσουν την άποψή τους. Εχουμε όμως και άλλους πόρους».

Στο ερώτημα αν βρεθήκαμε τώρα σε οριακό σημείο ο κ. Μάρδας απάντησε κατηγορηματικά: «Σε οριακό σημείο είμαστε από τον Φλεβάρη που αναλάβαμε».

ΝΔ: Ας μαζέψει κάποιος το Μάρδα

«Ο κ. Μάρδας αποκαλύπτει την απερίγραπτη κατάσταση που έχουν φέρει τα οικονομικά της χώρας», τονίζει ο εκπρόσωπος τύπου της Νέας Δημοκρατίας.

Όπως τονίζει ο κ. Καραγκούνης «τη μια δηλώνει πως δεν έχει χρήματα για να πληρώσει μισθούς και συντάξεις. Αργότερα μες στη μέρα ξαφνικά τα βρίσκει. Για την ώρα...

Στη συνέχεια «καθησυχάζει» τους πολίτες ότι δεν πρόκειται να γίνει κούρεμα καταθέσεων, γιατί έχουν πέσει τόσο χαμηλά, που δεν έχει πια νόημα.

Υπάρχει κανείς να τον μαζέψει;», καταλήγει η ανακοίνωση του Κ. Καραγκούνη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v