Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συνάντηση Μέρκελ-Τσίπρα την Πέμπτη στις Βρυξέλλες

Μία μέρα πριν το Eurogroup στη Λετονία ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τη Γερμανίδα καγκελάριο, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής για το Μεταναστευτικό. Με γερμανική πρωτοβουλία οργανώθηκε η συνάντηση. Στο επίκεντρο οι διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία με τους εταίρους.

Συνάντηση Μέρκελ-Τσίπρα την Πέμπτη στις Βρυξέλλες

Με την καγκελάριο της Γερμανίας θα συναντηθεί ο πρωθυπουργός την Πέμπτη. Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, το ραντεβού θα γίνει στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής που έχει προγραμματιστεί για τη συγκεκριμένη μέρα με κύριο θέμα τη μετανάστευση.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τη συνάντηση τη ζήτησε η γερμανική πλευρά καθώς χθες υπήρξε τηλερφωνική επικοινωνία του γραφείου της Α. Μέρκελ με το Μέγαρο Μαξίμου. Η ατζέντα σχετίζεται με την ανάγκη να ξεμπλοκάρουν οι διαπραγματεύσεις και να υπάρξει ρευστότητα, με επίκληση του καλού κλίματος (σε σχέση με τις άλλες φορές) στο Brussels Group.

Κυβερνητικές πηγές χαρακτήρισαν θετική την κίνηση του Βερολίνου, θεωρώντας ότι μπορεί να αποτελέσει κλειδί στην εξέλιξη των συζητήσεων της Αθήνας με τους πιστωτές. 

Το ραντεβού γίνεται σε μια κρίσιμη συγκυρία. Θα έχει προηγηθεί η τηλεδιάσκεψη του EWG, που θα γίνει αύριο Τετάρτη, με βασικό θέμα την εξέταση της προόδου που έχει επιτευχθεί στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται από το Σάββατο στο Παρίσι, στο πλαίσιο του Brussels Group, και ολοκληρώνονται σήμερα.

Παράλληλα μία μέρα μετά, την Παρασκευή, διεξάγεται το άτυπο Eurogroup στη Ρίγα της Λετονίας όπου επίσης το ελληνικό θέμα θα είναι κυρίαρχο στην ατζέντα, χωρίς ωστόσο να αναμένονται οριστικές αποφάσεις. Η Αθήνα φαίνεται να κινείται με ορίζοντα την 11η Μαΐου, οπότε θα διεξαχθεί το Eurogroup, μία μέρα πριν από τη λήξη δόσης προς το ΔΝΤ ύψους 760 εκατ. ευρώ. 

Οι διαδικασίες τρέχουν κι η κυβέρνηση βρίσκεται υπό ασφυκτική πίεση που οδήγησε στην απόφαση να προχωρήσει στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τα αποθεματικά των φορέων. Κατά ορισμένες πηγές η ΠΝΠ δεν στοχεύει μόνο στο εσωτερικό αλλά και στο να ασκηθεί πίεση στο εξωτερικό καθώς αποτελεί δείγμα της κρισιμότητας της κατάστασης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v