Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φέρνει... μηνύματα στην Αθήνα το αφεντικό της Gazprom

Στο επίκεντρο της επίσκεψης του Α. Μίλερ αναμένεται να βρεθεί ο αγωγός Τurkish Stream. Δεν αποκλείεται να τεθεί από την Ελλάδα το ζήτημα της μείωσης των τιμών του φυσικού αερίου αλλά και η μείωση του προστίμου στη ΔΕΠΑ από τη ρήτρα take or pay.

Φέρνει... μηνύματα στην Αθήνα το αφεντικό της Gazprom

Στη σκιά της είδησης περί επικείμενης επιβολής κυρώσεων σε βάρος της Gazprom από την Ε.Ε. για αθέμιτες εμπορικές πρακτικές, συναντάται σήμερα το μεσημέρι ο επικεφαλής της εταιρείας Αλεξέι Μίλερ (φωτ.) με τον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτη Λαφαζάνη και στη συνέχεια με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Από την πλευρά του υπουργείου τηρούν σιγή για το ακριβές περιεχόμενο της ατζέντας των συζητήσεων. Ωστόσο όπως δηλώνουν αρμόδιες πηγές, η άφιξη στην Αθήνα του επικεφαλής του ρωσικού μονοπωλίου φυσικού αερίου σημαίνει ότι το ενδιαφέρον της ρωσικής πλευράς για την επέκταση του αγωγού Turkish Stream επί ελληνικού εδάφους είναι ισχυρό. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει, όπως φάνηκε και από τη δήλωση του εκπροσώπου του Κρεμλίνου, ότι αναμένεται να εισρεύσει άμεσα η προκαταβολή «έως 5 δισ. ευρώ» για την οποία μιλούσαν κυβερνητικά στελέχη

Επίσης, παρότι έχουν γίνει οι σχετικές προεργασίες, δεν είναι ακόμη βέβαιο αν θα υπογραφεί Μνημόνιο Κατανόησης (MOU) μεταξύ της ΔΕΠΑ και της Gazprom για την εξέταση των δυνατοτήτων συνεργασίας στην κατασκευή και εκμετάλλευση του αγωγού που θα κατασκευαστεί επί ελληνικού εδάφους.

Από την ελληνική πλευρά δεν αποκλείεται στη συνάντηση να τεθούν και τα γνωστά θέματα της τιμής με την οποία αγοράζει το ρωσικό αέριο η ΔΕΠΑ αλλά και η μείωση του ποσού (penalty) που απαιτεί η Gazprom από τη ΔΕΠΑ. Η συγκεκριμένη ποινή σχετίζεται με τη ρήτρα «take or pay» που με βάση τις συμβατικές υποχρεώσεις πρέπει να καταβάλει η Ελλάδα γιατί πήρε μικρότερες ποσότητες φυσικού αερίου. Υπενθυμίζεται ότι με βάση την ελληνική πλευρά έχει εξασφαλιστεί σημαντική μείωση του ποσού που αρχικά ήταν γύρω στα 100 εκατ. ευρώ. 

Για τα παραπάνω κρίσιμα ζητήματα συνεργάτες του κ. Λαφαζάνη εξέφραζαν την πεποίθηση ότι θα τακτοποιηθούν με την επίσκεψη Τσίπρα στη Μόσχα, κάτι που κάτι δεν έγινε.

Για το άλλο θέμα των παλαιών εκκρεμοτήτων - απαιτήσεων που έχει η Gazprom για ανάθεση ενεργειακών έργων σε εταιρείες που θα υποδείξει, η «τακτοποίησή» τους συμφωνήθηκε κατά την επίσκεψη Λαφαζάνη στη Μόσχα να ανατεθεί σε ειδική επιτροπή που θα συσταθεί.

Τέλος, αναφορικά με την επέκταση του Turkish Stream στην Ελλάδα, να σημειωθεί πως ζητούμενο παραμένει το επιχειρηματικό σχήμα που θα αναλάβει την κατασκευή και εκμετάλλευση του έργου, όπως και το χρηματοδοτικό πλαίσιο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v