Οικονομία: Οι δύο άσσοι που έσωσαν την παρτίδα του τριμήνου

Τα σωσίβια από το εξωτερικό που αποτρέπουν -προς ώρας- τα «πολύ χειρότερα» για την πραγματική οικονομία. Ποιοι κλάδοι βοηθούν στην άμυνα και αποτρέπουν την επιστροφή στην ύφεση. Τι καταγράφουν παράγοντες της αγοράς τους πρώτους μήνες του 2015.

Οικονομία: Οι δύο άσσοι που έσωσαν την παρτίδα του τριμήνου

Παρά το γεγονός ότι οι πολιτικές εξελίξεις του τελευταίου δεκαμήνου κάθε άλλο παρά ευνοούν την ελληνική οικονομία, το ΑΕΠ της χώρας δείχνει ισχυρά σημεία αντοχής, και μάλιστα δεν αποκλείεται το πρώτο φετινό τρίμηνο να κλείσει ακόμη και με οριακά θετικό πρόσημο.

Έτσι, παρά τα σοβαρά ζητήματα ρευστότητας και την έντονη αβεβαιότητα που επικρατεί για την επόμενη μέρα, μέχρι στιγμής η πορεία της οικονομίας δείχνει να έχει αποφύγει τα... πολύ χειρότερα. Αυτό εκτιμούν παράγοντες της αγοράς, καθώς:

• Από τη μια πλευρά επισημαίνουν μια σειρά πολιτικών εξελίξεων που επηρέασαν και επηρεάζουν αρνητικά την οικονομία, όπως ο ανασχηματισμός του Ιουνίου του 2014, η κυβερνητική απραξία το δεύτερο εξάμηνο της περυσινής χρονιάς, η προκήρυξη πρόωρων εκλογών, η ασάφεια της παρούσας συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και κυρίως η καθυστέρηση συμφωνίας με τους Ευρωπαίους, η οποία με τη σειρά της εντείνει τη συνεχιζόμενη αβεβαιότητα για τον τρόπο χρηματοδότησης του ελληνικού δημοσίου.

• Και από την άλλη πλευρά διαπιστώνουν την ύπαρξη μιας διεθνούς οικονομικής συγκυρίας που λειτουργεί ιδιαίτερα ευνοϊκά για την Ελλάδα και βοηθά το ΑΕΠ της χώρας να... πέσει στα μαλακά.

«Ο Θεός φαίνεται... πως είναι Έλληνας, ή έστω φιλέλληνας» δηλώνει στο Euro2day.gr γνωστός παράγοντας της αγοράς, καθώς η πτώση της τιμής του πετρελαίου, η χαμηλότερη συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου και η δυναμικότερη ανάπτυξη της ευρωπαϊκής οικονομίας μετά τις παρεμβάσεις της ΕΚΤ επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό και τη δική μας οικονομία.

Έτσι, όλα τα στοιχεία δείχνουν πως το περυσινό ιστορικό ρεκόρ των τουριστικών αφίξεων από το εξωτερικό θα ξεπεραστεί μέσα στη φετινή χρονιά, κι οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για επίδοση κοντά ή και πάνω από το 10%. Ήδη, οι τουριστικές επιδόσεις του πρώτου τετραμήνου είναι σαφώς καλύτερες από τις αντίστοιχες περυσινές, με πρώτη και καλύτερη την περίπτωση της Αττικής, χωρίς να λείπουν και τα αρνητικά μηνύματα, όπως αυτό της μείωσης κρατήσεων το Μάρτιο από τη Γερμανία.

Οι προσδοκίες για ανοδικό τουρισμό, όμως, ευνοούν και την εγχώρια ιδιωτική κατασκευαστική δραστηριότητα. Παρά το γεγονός ότι η αγορά κατοικιών είναι ισοπεδωμένη, η ιδιωτική κατασκευαστική δραστηριότητα (όγκος των ιδιωτικών οικοδομών) ανέβηκε τον Ιανουάριο του 2015 κατά 12,2%. Αιτία η κατασκευή κτιρίων που εξυπηρετούν κυρίως καταλύματα και εμπορικές δραστηριότητες σε τουριστικές περιοχές.

Ενδεικτικά είναι όσα αναφέρει το πρόσφατο Οικονομικό Δελτίο της Alpha Bank: «Το 2015 παρατηρούνται σημαντικές επενδύσεις σε κτίρια που δεν προορίζονται για κατοικίες, όπως εγκαταστάσεις μεταποιητικών μονάδων, επενδύσεις σε μεγάλα εμπορικά καταστήματα και τουριστικά καταλύματα, στη Βόρεια και νησιωτική κυρίως Ελλάδα και ειδικότερα σε περιφέρειες όπως η Δυτική Μακεδονία, η Ήπειρος, η Θεσσαλία και τα νησιά Ιονίου - Αιγαίου, όπου σημειώθηκε η σημαντικότερη αύξηση της οικοδομικής δραστηριότητας στους πρώτους μήνες του 2015».

Ωφελημένος από τις προοπτικές για ανοδικό τουρισμό και ο κλάδος του αυτοκινήτου, καθώς σημαντικό ποσοστό των αυξημένων πωλήσεων το πρώτο τρίμηνο του 2015 (στο +19,2%  οι νέες εγγραφές Ι.Χ. αυτοκινήτων) οφείλεται στις παραγγελίες των εταιρειών ενοικίασης οχημάτων, με στόχο την εξυπηρέτηση των περισσότερων τουριστών που αναμένεται να επισκεφθούν φέτος τη χώρα μας.

Το χαλαρότερο ευρώ, η ευνοϊκή συγκυρία στο προϊόν του λαδιού, αλλά και η καλύτερη οικονομική πορεία στην Ευρώπη μετά την εφαρμογή του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ενισχύουν τις ελληνικές εξαγωγές. Συγκεκριμένα, το πρώτο φετινό δίμηνο, οι εξαγωγές χωρίς πετρελαιοειδή αυξήθηκαν 9,9%, οι εισαγωγές χωρίς καύσιμα υποχώρησαν 1,9% (συνέβαλε και η στάση πολλών ξένων προμηθευτών να κόψουν τις πιστώσεις προς τις ελληνικές εταιρείες λόγω αβεβαιότητας) και το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου σημείωσε πτώση 24,3%.

Με τη σειρά της, η αύξηση των εξαγωγών έχει επηρεάσει θετικά και τη βιομηχανική παραγωγή που μετά από πολλά χρόνια συνεχούς υποχώρησης δείχνει τα πρώτα βήματα σταθεροποίησης. Συγκεκριμένα, το πρώτο φετινό δίμηνο η εγχώρια μεταποιητική παραγωγή σημείωσε αύξηση 4,5% έναντι +0,8% το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.
Ένα ακόμη στοιχείο που ευνοεί τη φετινή σύγκριση του ΑΕΠ για το πρώτο τρίμηνο αποτελεί το γεγονός ότι το πρώτο τρίμηνο του 2014 ήταν το χειρότερο της περυσινής χρονιάς.

Οι εξελίξεις αυτές βέβαια δεν είναι σε θέση να εφησυχάσουν ούτε τους επιχειρηματικούς, αλλά ούτε και τους οικονομικούς παράγοντες της χώρας. Οι πρώτοι επικαλούνται τα μεγάλα ζητήματα της ρευστότητας και της αβεβαιότητας που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πολύ χειρότερη θέση την ήδη έντονα προβληματική κατάσταση σε μια ευρύτατη σειρά κλάδων και δραστηριοτήτων.

Όσο για τους οικονομικούς παράγοντες, θεωρούν πως αν δεν υπάρξει ταχεία αποκλιμάκωση της ανεργίας μέσα στους επόμενους 12-18 μήνες -έστω και με χαμηλό ύψος αποδοχών στην αρχή-, θα δυναμιτιστεί η όποια κίνηση για διατηρήσιμη ανάκαμψη της πραγματικής οικονομίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v