Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο ΣΕΒ «ανοίγει» το διάλογο για τις επενδύσεις στην Ελλάδα

Κεντρικός ομιλητής σε εκδήλωση που θα γίνει την Πέμπτη είναι ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γίρκι Κατάινεν, ενώ χαιρετισμό θα απευθύνει ο Γ. Σταθάκης. Την ανάγκη να προχωρήσουν επενδυτικά σχέδια επισημαίνει ο ΣΕΒ.

Ο ΣΕΒ «ανοίγει» το διάλογο για τις επενδύσεις στην Ελλάδα

Τη συζήτηση για τις επενδυτικές προτεραιότητες που θα συμβάλουν στην επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας και στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς της ανοίγει ο ΣΕΒ με εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Πέμπτη στην Αθήνα, με θέμα «Στροφή στην Ανάπτυξη: Ιδιωτικές Επενδύσεις και Νέες Θέσεις Εργασίας στην Ελλάδα».

Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γίρκι Κατάινεν, αρμόδιος για την υλοποίηση του πακέτου Γιούνκερ, ο οποίος θα παρουσιάσει τις ευρωπαϊκές πολιτικές και πρωτοβουλίες στήριξης των στρατηγικών επενδύσεων ως μοχλού ταχύτερης στροφής στην ανάπτυξη.

Στους ομιλητές θα είναι στελέχη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), ιδιωτικών ομίλων για την παρουσίαση των ευκαιριών σε διάφορους τομείς της ελληνικής οικονομίας κ.ά. Την εκδήλωση θα χαιρετίσει επίσης ο κ. Γ. Σταθάκης, υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού.

Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης θα παρουσιαστούν εμβληματικά παραδείγματα ιδιωτικών επενδύσεων στους ακόλουθους άξονες: βιομηχανική παραγωγή, υποδομές ενεργειακής επάρκειας, τουρισμός υγείας (silver economy), φαρμακοβιομηχανία. Επίσης θα αναδειχθεί η χρησιμότητα των οριζοντίων επενδύσεων στην ψηφιακή οικονομία για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας υψηλής παραγωγικότητας.

Το δεύτερο μέρος της εκδήλωσης θα εστιάσει στην αξιοποίηση των νέων χρηματοδοτικών εργαλείων του Ευρωπαϊκού Ταμείου για Στρατηγικές Επενδύσεις (EFSI), της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕΒRD) και της Παγκόσμιας Τράπεζας (IFC - World Bank). Η συμβολή τους αναμένεται να είναι καθοριστική στη βελτίωση της ρευστότητας, στην επιτάχυνση στρατηγικών επενδύσεων και στην αξιοποίηση τεχνογνωσίας κατά την υλοποίηση.

Στον ΣΕΒ θεωρούν πως η ελληνική κρίση εκτός από δημοσιονομική είναι και κρίση εμπιστοσύνης, που καθυστερεί την οικονομική ανάπτυξη και τις επενδύσεις. Η παραγωγική βάση της οικονομίας έχει πληγεί σημαντικά και τα προβλήματα ανταγωνιστικότητας έχουν αυξηθεί. Η ελληνική βιομηχανία λειτουργεί υπό αντίξοες συνθήκες κόστους (π.χ. τα επιτόκια δανεισμού, το κόστος ενέργειας που είναι τριπλάσιο των διεθνών ανταγωνιστών της κτλ) και δυσκολεύεται να αντεπεξέλθει στον διεθνή ανταγωνισμό (αποτέλεσμα η παρατεταμένη εξαγωγική κόπωση), ενώ προβλήματα ρευστότητας δυσχεραίνουν τις επιχειρηματικές της προοπτικές.

Ταυτόχρονα, η υψηλή ανεργία επιτείνει το κοινωνικό και το οικονομικό πρόβλημα.

"Μόνο οι στοχευμένες παρεμβάσεις από την πλευρά του ιδιωτικού τομέα και της Πολιτείας μπορούν να αλλάξουν την τροχιά της ελληνικής οικονομίας και να την οδηγήσουν σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο: με στροφή προς την ανάπτυξη, άρση της παραγωγικής συρρίκνωσης και δημιουργία θέσεων απασχόλησης", εκτιμούν στον σύνδεσμο.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας (φωτ.) «για τη στήριξη των ιδιωτικών επενδύσεων, απαιτείται μια συνεκτική προσέγγιση με επίκεντρο τη συνεργασία του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα σε ιδέες και έργα, στήριξη μέσα από σύγχρονα χρηματοδοτικά εργαλεία και επιλογή παραγωγικών τομέων με βιώσιμες και ώριμες επενδυτικές προτάσεις.

Η οργανωμένη επιχειρηματικότητα θα καταθέσει συγκροτημένες προτάσεις για ιδιωτικές επενδύσεις με μεγάλες δυνατότητες άμεσης δημιουργίας βιώσιμων θέσεων απασχόλησης και υψηλή πολλαπλασιαστική ικανότητα».

Ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος του ΣΕΒ Κωνσταντίνος Μπίτσιος από την πλευρά του ανέφερε: «Η εκδήλωση που διοργανώνει ο ΣΕΒ έρχεται να αναδείξει με σαφήνεια την ετοιμότητα της ελληνικής βιομηχανίας να αξιοποιήσει τα χρηματοδοτικά εργαλεία και πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς όφελος της εθνικής οικονομίας και της απασχόλησης, γιατί είναι πλέον ευρύτατα αποδεκτό πως το σύνολο των νέων θέσεων εργασίας θα προέλθει από τις επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα».

Η εκδήλωση διοργανώνεται από τον ΣΕΒ σε συνεργασία με την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα και με την υποστήριξη της Google.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v