Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Marc Faber: Η Ελλάδα πτώχευσε και πρέπει να κάνει στάση πληρωμών

Κόντρα στο ρεύμα των διεθνών δημοσιευμάτων, ο γνωστός επενδυτής Marc Faber πιστεύει ότι η Ελλάδα έχει πολύ ισχυρά διαπραγματευτικά χαρτιά. Πάνω από όλα, κανείς δε τη θέλει εκτός ευρωζώνης για γεωπολιτικούς λόγους.

Marc Faber: Η Ελλάδα πτώχευσε και πρέπει να κάνει στάση πληρωμών

O Marc Faber, γνωστός επενδυτής και εκδότης του Gloom, Boom & Doom Report, δήλωσε στο CNBC σήμερα ότι η Ελλάδα είναι χρεοκοπημένη και πρέπει να κηρύξει χρεοστάσιο.

Το σχόλιο του γνωστού και ως Dr. Doom επενδυτή έρχεται σε μια περίοδο όπου οι εντάσεις της χώρας με τους δανειστές βρίσκονται στο ζενίθ, ενώ το θέμα της χρεοκοπίας μέσα ή έξω από το ευρώ βρίσκεται διαρκώς στα πρωτοσέλιδα του ξένου τύπου. Εάν η Ελλάδα δεν προβεί σε βαθιές μεταρρυθμίσεις, οι δανειστές που της έχουν μέχρι στιγμής παράσχει στήριξη περίπου 240 δισ. δεν προτίθενται να εκταμιεύσουν την τελευταία δόση των 7,2 δισ. που είναι απαραίτητη μέσα στο 2015 για να αποφευχθεί στάση πληρωμών. Μια στάση πληρωμών, ισχυρίζονται πολλοί, θα ήταν το πρώτο βήμα για Grexit. 

Όμως, σύμφωνα με τον Faber, στην περιοχή παρακολουθούμε μια γεωπολιτική παρτίδα σκάκι. Η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, όπως πρόσθεσε, δεν επιδέχεται σωτηρία.

«Ακόμα κι αν η Ελλάδα έχει ανάπτυξη 10% το χρόνο για μια ολόκληρη δεκαετία δεν θα μπορέσει και πάλι να αποπληρώσει τα χρέη της», ανέφερε ο επενδυτής στο CNBC. «Είναι χρεοκοπημένη. Και θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτήν την πραγματικότητα και να μη συνεχίσουμε να μεταθέτουμε το πρόβλημα για αργότερα. Η Ελλάδα πρέπει να κηρύξει στάση πληρωμών», συμπλήρωσε.

Αν και η Ελλάδα θα μπορούσε να εγκαταλείψει την ευρωζώνη και να υιοθετήσει ένα παράλληλο νόμισμα, υπάρχουν γεωπολιτικοί λόγοι που παίζουν σημαντικό ρόλο ώστε η Ευρώπη να μην έχει όρεξη να την αφήσει να αποχωρήσει από το μπλοκ του κοινού νομίσματος, συμπλήρωσε ο Faber. 

«Προσωπικά δεν πιστεύω ότι είναι τόσο οικονομικό το ζήτημα, αλλά πολιτικό», δήλωσε. 

«Τόσο η Ευρώπη και ειδικά το ΝΑΤΟ, όσο και οι ΗΠΑ δεν θέλουν η Ελλάδα να εγκαταλείψει την ευρωζώνη, διότι αν το κάνουν, τότε θα έρθουν άλλοι να της χτυπήσουν την πόρτα, οι Ρώσοι ή ίσως οι Κινέζοι. Πρόκειται στην ουσία για ένα γεωπολιτικό σκάκι».

Η ΕΚΤ πρόκειται να χάσει πολλά αν η Ελλάδα κηρύξει χρεοκοπία και ο Faber ισχυρίζεται ότι η χώρα έχει ισχυρά διαπραγματευτικά χαρτιά προκειμένου να κερδίσει καλύτερους όρους για το πρόγραμμα στήριξης.

«Πιστεύω ότι η ΕΚΤ και οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα έχουν τεράστιες απώλειες σε ομόλογα και δάνεια που έχουν δώσει στην Ελλάδα (αν χρεοκοπήσει)», τόνισε. «Πιστεύω ότι η Ελλάδα είναι σε πολύ ισχυρή διαπραγματευτική θέση. Αν δε θέλουν να πληρώσουν τι θα κάνουν οι άλλοι; Θα εισβάλουν και θα τους κρεμάσουν όλους;», αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v