Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κινήσεις Σαμαρά για ευρωπαϊκό μπλοκ με ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι

Πού στοχεύουν οι νέες προγραμματιζόμενες επαφές του προέδρου της Ν.Δ. με Βενιζέλο και Θεοδωράκη. Η ανησυχία για την πορεία της χώρας και τα κομματικά και προσωπικά οφέλη. Επιφυλάξεις και ενστάσεις από ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι.

Κινήσεις Σαμαρά για ευρωπαϊκό μπλοκ με ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι

Δέκα περίπου μέρες μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, ο Αντώνης Σαμαράς είχε επικοινωνήσει με τους Ευάγγελο Βενιζέλο και Σταύρο Θεοδωράκη, ανιχνεύοντας τις προθέσεις τους και επιδιώκοντας το σχηματισμό ενός μετώπου «υπεράσπισης του ευρωπαϊκού προσανατολισμού της χώρας». Το συγκεκριμένο εγχείρημα δεν είχε στεφθεί τότε από επιτυχία, καθώς οι επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού εκτίμησαν ότι μια τέτοια συμφωνία θα λειτουργούσε σε βάρος των κομμάτων τους.

Τρεις σχεδόν μήνες πλέον μετά την προσφυγή στις κάλπες, ο πρόεδρος της Ν.Δ. δεν έχει εγκαταλείψει το εν λόγω σχέδιο και σκοπεύει τις επόμενες μέρες να το επαναφέρει. Έτσι, πιθανότατα την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να επιχειρήσει να προσεγγίσει και πάλι τους δύο πολιτικούς αρχηγούς, ζητώντας τους να χαράξουν μια κοινή αντιπολιτευτική γραμμή με μοναδικό στόχο την αποφυγή του Grexit.

Η πρωτοβουλία αυτή, όπως λένε στη Συγγρού, είναι επιβεβλημένη, καθώς «η χώρα με την εφαρμοζόμενη κυβερνητική πολιτική πάει κατευθείαν στα βράχια» και αυτό, όπως λένε, πρέπει να αποτραπεί με κάθε τρόπο. Σύμφωνα με συνεργάτη του κ. Σαμαρά, «η πολιτική της απόλυτης σύγκρουσης με την Ευρώπη μόνο σε κακό μπορεί να μας βγει. Από την άλλη, οι ανησυχίες για την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας είναι δεδομένες και σε άλλους πολιτικούς χώρους και αν αναλογιστούμε τον πραγματικό κίνδυνο που διατρέχουμε, όλοι πρέπει να παραμερίσουμε τις διαφορές και να ενώσουμε τις δυνάμεις μας».

Αυτό είχε ουσιαστικά πει και ο ίδιος ο πρόεδρος της Ν.Δ. σε μία από τις πρώτες του μετεκλογικές ομιλίες στη Βουλή. «Πιστεύω ότι όλες οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις στη Βουλή, όλες οι δυνάμεις της ευθύνης και των μεταρρυθμίσεων θα πρέπει να συντονίσουμε τον βηματισμό και τη στάση μας. Όλοι μαζί μπορούμε να αποτρέψουμε τις απειλές που φαίνονται στον ορίζοντα. Και θα το κάνουμε», είχε τονίσει χαρακτηριστικά.

Στόχος του Αντώνη Σαμαρά είναι να δείξει ότι στις δύσκολες ώρες για τη χώρα το κόμμα του καταδεικνύει την αναγκαία υπευθυνότητα, ενώ, εφόσον ευοδωθεί η προσπάθεια σύγκλισης με ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι, θα κερδίσει πόντους και ο ίδιος προσωπικά, την ώρα που δεν είναι λίγοι εντός της Ν.Δ. οι οποίοι εκτιμούν ότι θα πρέπει να προχωρήσει στις διαδικασίες διαδοχής του.

Συμμετοχή στην κυβέρνηση

Ωστόσο, η πρωτοβουλία αυτή του προέδρου της Ν.Δ. δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα στεφθεί από επιτυχία, καθώς, με βάση πηγές, οι δύο επιθυμητοί εταίροι του δύσκολα θα πουν «ναι». Πέρα των άλλων, τόσο το Ποτάμι όσο και το ΠΑΣΟΚ δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο -με δεδομένες και τις ενδοκυβερνητικές διαφωνίες σε συγκεκριμένα ζητήματα της διαπραγμάτευσης- να κληθούν σύντομα να στηρίξουν την κυβέρνηση και -γιατί όχι;- να συμμετάσχουν σε αυτήν. Οπότε ενδεχόμενη συνεργασία με τη Ν.Δ. θα έκαιγε αυτό το χαρτί.

«Μιλάμε με όλους και θα συνεχίσουμε να μιλάμε. Άλλο αυτό, όμως, και άλλο να συγκροτήσουμε ένα ευρωπαϊκό μέτωπο», έλεγε στο Euro2day.gr στενός συνεργάτης του Σταύρου Θεοδωράκη, εξηγώντας: «Να συνεννοηθούμε σε τι; Να συμπράξουμε με αυτούς που εκφράζουν το παλαιό, που φέρουν σημαντικές ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση της χώρας; Δεν μπορεί να συμβεί αυτό», πρόσθετε.

Αλλά και στο ΠΑΣΟΚ δείχνουν εξαιρετικά επιφυλακτικοί σε ενδεχόμενη πρόσκληση του Αντώνη Σαμαρά για πολιτική – κοινοβουλευτική συνεργασία. «Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί σε κάθε μας κίνηση. Οι ώρες είναι πολύ κρίσιμες για τον τόπο και οποιαδήποτε πρωτοβουλία μας θα έχει να κάνει με το εθνικό συμφέρον και μόνο», αναφέρει υψηλόβαθμο στέλεχος, χωρίς πάντως να αποσαφηνίζει τις επόμενες κινήσεις του κόμματος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v