Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Λαγκάρντ: Δεν έχουμε δώσει παράταση εδώ και 30 χρόνια

Η συμβουλή μου προς τους Έλληνες είναι να συνεχίσουν την δουλειά με τους δανειστές, υποστήριξε η κ. Λαγκάρντ. Μια μετάθεση της αποπληρωμής των δόσεων από την Ελλάδα δεν είναι μια ενδεδειγμένη κίνηση, σημείωσε.

Λαγκάρντ: Δεν έχουμε δώσει παράταση εδώ και 30 χρόνια

Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ απέκλεισε το ενδεχόμενο να εγκρίνει μια παράταση των δόσεων που πρέπει να αποπληρώσει η Ελλάδα στο Ταμείο.

Μια μετάθεση της αποπληρωμής των δόσεων από την Ελλάδα δεν είναι μια ενδεδειγμένη κίνηση, σημείωσε η κ. Λαγκάρντ σε ομιλία που έδωσε στην Ουάσιγκτον.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η ίδια επισήμανε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ δεν έχει δώσει το «πράσινο φως» για μετάθεση πληρωμών τα τελευταία τριάντα χρόνια. Το Ταμείο δεν έχει εγκρίνει ποτέ παράταση για μια ανεπτυγμένη χώρα, πρόσθεσε.

«Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ δεν έχει εγκρίνει καθυστερήσεις πληρωμών τα τελευταία τριάντα χρόνια. Και τελικά δόθηκε σε μερικές αναπτυσσόμενες χώρες και δεν συνοδεύτηκε από παραγωγικά αποτελέσματα. Οπότε αν και όλες οι επιλογές είναι διαθέσιμες για όλες τις χώρες, δεν είναι μια πορεία που θα ήταν κατάλληλη ή ενδεδειγμένη στην παρούσα κατάσταση. Δεν είχαμε ποτέ μια ανεπτυγμένη χώρα να ζητάει καθυστέρηση πληρωμών» ανέφερε η κ. Λαγκάρντ. 

«Οι καθυστερήσεις πληρωμών αναλύονται ως χορήγηση επιπρόσθετης χρηματοδότησης σε μια χώρα και η επιπρόσθετη χρηματοδότηση σημαίνει επιπρόσθετες εισφορές από την διεθνή κοινότητα, ορισμένα μέλη της οποίας είναι σε πολύ χειρότερη κατάσταση από την χώρα που επιδιώκει τις καθυστερήσεις αυτές» επισήμανε. 

Η ίδια υπογράμμισε πως η συμβουλή της προς τους Έλληνες είναι να συνεχίσουν την δουλειά με τους δανειστές, ζητώντας να επιταχυνθούν οι διαδικασίες ώστε να υπάρξει μια συμφωνία. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v