Μοσκοβισί: «Απαγορεύω» στην Κομισιόν να εξετάσει Plan B για Ελλάδα

Η Αθήνα όμως θα πρέπει να σεβαστεί τους ψηφοφόρους της ευρωζώνης, υπογραμμίζει ο επίτροπος. Απογοητευμένη η Κομισιόν από την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις. Ζητά επιτάχυνση ώστε να ολοκληρωθούν οι διαβουλεύσεις.

Μοσκοβισί: «Απαγορεύω» στην Κομισιόν να εξετάσει Plan B για Ελλάδα

Απάντηση στα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για σχέδια εκτάκτου ανάγκης από θεσμούς και χώρες για το ενδεχόμενο Grexit έδωσε με δηλώσεις του ο επίτροπος οικονομικών υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί.

Όπως δήλωσε εμφατικά ο επίτροπος, "απαγορεύω στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξετάσει ένα Plan B για την Ελλάδα". 

Σημείωσε ωστόσο ότι και η Αθήνα "θα πρέπει να σεβαστεί τους ψηφοφόρους στην υπόλοιπη ευρωζώνη". 

Υπογράμμισε δε ότι μια έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα ήταν καταστροφή. Όπως είπε, οι οικονομικές επιπτώσεις ενός Grexit μπορούν να περιοριστούν, αλλά η έξοδος της χώρας από την ένωση θα εγείρει το ερώτημα ποιος θα είναι ο επόμενος. 

Επίσης, ο επίτροπος ανέφερε ότι δεν υπάρχει πολιτική βούληση στην Ευρώπη για "κούρεμα" του ελληνικού χρέους. 

Κομισιόν: Δεν είμαστε ικανοποιημένοι από την πρόοδο έως τώρα 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ότι δεν υπάρχει ικανοποιητική εξέλιξη στις διαπραγματεύσεις με την Αθήνα και ζητά επιτάχυνση μέσα στις επόμενες ημέρες, ώστε να γίνει αξιολόγηση της προόδου στο Eurogroup της 24ης Απριλίου, τόνισε σήμερα ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς. 

Όπως είπε, ζήτημα είναι να έχουν ολοκληρωθεί οι τεχνικές διαπραγματεύσεις μέχρι την επόμενη Πέμπτη, και κάλεσε την κυβέρνηση να επιταχύνει άμεσα τις διαβουλεύσεις. 

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν δεν επιβεβαίωσε τις πληροφορίες που προέρχονται από την ελληνική πλευρά για συνεδρίαση του Brussels Group το Σάββατο. Ερωτηθείς σχετικά, είπε ότι "οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται". 

Σημειώνεται ότι από την περασμένη Τρίτη άρχισαν εκ νέου στην Αθήνα οι διαβουλεύσεις σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, οι οποίες συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς και η ελληνική πλευρά αναφέρει ότι διεξάγονται σε καλό κλίμα.

Από την ελληνική πλευρά υπήρξε νωρίτερα η πληροφορία ότι οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς ξεκινούν εκ νέου το Σάββατο στις Βρυξέλλες, με συμμετοχή του προέδρου του ΣΟΕ, Γιώργου Χουλιαράκη, του γενικού γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής, Νίκου Θεοχαράκη, και της συμβούλου του υπουργού Οικονομικών, Έλενας Παναρίτη.

Σύμφωνα με πηγές της ελληνικής πλευράς, οι επαφές σε επίπεδο Brussels Group θα συνεχιστούν στη βελγική πρωτεύουσα έως και τις παραμονές του Eurogroup που θα συνεδριάσει στη Λετονία. Οι ίδιοι παράγοντες, σύμφωνα με το ΑΠΕ, αναφέρουν ότι η Αθήνα θα παρουσιάσει στους εκπροσώπους των θεσμών πλήρεις και εξειδικευμένες προτάσεις και χρονοδιαγράμματα για το σύνολο των θεμάτων που έχουν τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Κατά πάσα πιθανότητα, προσθέτουν, θα δοθεί ειδικό βάρος στα φορολογικά, με πρόσθετη εξειδίκευση.

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v