Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Nomura: Η Αθήνα υποτιμά την επιθετική στάση των δανειστών

Ο οίκος εκτιμά ότι υπάρχει πλέον σοβαρό ρίσκο η ελληνική κυβέρνηση να λάβει μοιραίες αποφάσεις στο άμεσο μέλλον λόγω των λανθασμένων υπολογισμών της, χάνοντας τη βοήθεια της ΕΚΤ μέσω του ELA και καθιστώντας αναγκαστική την επιβολή κεφαλαιακών περιορισμών, ρισκάροντας έτσι την έξοδο από την ευρωζώνη από "ατύχημα".

Nomura: Η Αθήνα υποτιμά την επιθετική στάση των δανειστών

Εάν δεν υπάρξουν σοβαρές και ξεκάθαρες διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών, υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες ότι επίκειται ένα «Graccident», έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ λόγω «ατυχήματος» υπογραμμίζει σε έκθεσή της η Nomura.

Ο οίκος θέτει πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ στο 40%. Όπως αναφέρει, ως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση, το περιθώριο ελιγμών από την Ευρώπη είναι περιορισμένο. 

Εξίσου περιορισμένο είναι όμως και το περιθώριο ελιγμών για την Αθήνα, καθώς ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει παγιδευτεί μεταξύ των προεκλογικών του δεσμεύσεων, των στελεχών του κόμματός του που επιμένουν στη σκληρή γραμμή και των απαιτήσεων από τους πιστωτές. 

Κρίνοντας από τη ρητορική και των δύο πλευρών και την έλλειψη προόδου, η Nomura εκτιμά ότι η ελληνική κυβέρνηση υποτιμά την επιθετική στάση των δανειστών της, η οποία στηρίζεται στην οικονομική ανάκαμψη στην ευρύτερη περιφέρεια και στις ενέργειες της ΕΚΤ. Η πρόσφατη ελληνική απειλή για στάση πληρωμών εάν δεν υπάρξει συμφωνία αποτελεί απόδειξη της εν λόγω στάσης της Αθήνας, η οποία ενδέχεται να αποδειχθεί αντιπαραγωγική, καθώς οι Ευρωπαίοι εταίροι καταρτίζουν ήδη σχέδια εκτάκτου ανάγκης για Grexit.

Ο οίκος εκτιμά ότι υπάρχει πλέον σοβαρό ρίσκο η ελληνική κυβέρνηση να λάβει μοιραίες αποφάσεις στο άμεσο μέλλον λόγω των λανθασμένων υπολογισμών της, χάνοντας τη βοήθεια της ΕΚΤ μέσω του ELA και καθιστώντας αναγκαστική την επιβολή κεφαλαιακών περιορισμών, ρισκάροντας έτσι την έξοδο από την ευρωζώνη από ατύχημα.

Η Nomura συμφωνεί έτσι με τις θέσεις του Martin Wolf που σημείωνε στους FT ότι "η Ελλάδα ξεμένει από ελπίδα, οι εταίροι ξεμένουν από υπομονή και τελειώνει ο χρόνος των διαπραγματεύσεων".

Οι συνέπειες ενός τέτοιου σεναρίου δεν μπορούν να εκτιμηθούν εύκολα. Ωστόσο, η Nomura εκτιμά ότι τόσο οι πολιτικοί όσο και οι επενδυτές υποτιμούν τους κινδύνους που εμπεριέχει ένα τέτοιο σενάριο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το report το υπογράφουν oι πολιτικοί αναλυτές του οίκου Alastair Newton & Frida Wallnor.

   

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v