Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Κενό ασφαλείας» δοκιμάζει την κυβέρνηση

Το μέτωπο με την κατάληψη του Πανεπιστημίου και το μεταναστευτικό. Πώς απαντά το Μέγαρο Μαξίμου. Η οξεία αντιπαράθεση με την αντιπολίτευση και το νομοσχέδιο για τις φυλακές που ψηφίζεται στο τέλος της εβδομάδας.

«Κενό ασφαλείας» δοκιμάζει την κυβέρνηση

Σε σημαντικούς πονοκεφάλους για την κυβέρνηση εξελίσσονται η εντεινόμενη δράση των αντιεξουσιαστών και η αύξηση του αριθμού των λαθρομεταναστών οι οποίοι εισρέουν στη χώρα μας κυρίως από τη φλεγόμενη Μέση Ανατολή.

Τα χθεσινά περιστατικά της δραματικής προειδοποίησης της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Αθηνών για την επί 15 ημέρες κατάληψη του Ιδρύματος, καθώς και της άφιξης στην Αθήνα ενός ακόμα κύματος μεταναστών οι οποίοι είχαν περισυλλεγεί από τις ελληνικές αρχές στην Κρήτη, είναι δύο ακόμη κομμάτια του σχετικού παζλ, που έχει πυροδοτήσει νέο γύρο αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.

Παρά την προσπάθεια του Μεγάρου Μαξίμου να υποβαθμίσει το ζήτημα κάνοντας λόγο για «κλίμα γενικευμένης τρομοϋστερίας» που καλλιεργούν η Ν.Δ. και τα ΜΜΕ, ο κώδωνας του κινδύνου τον οποίο έκρουσε το Σάββατο ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης (real news), σαφώς σε διαφορετικό μήκος κύματος, αποτυπώνει το αναμφίβολα υπαρκτό πρόβλημα. «Ο Αλέξης Τσίπρας πρέπει να διαλέξει ανάμεσα στο 4% των "έξαλλων" και στο υπόλοιπο 32% που τον ψήφισε», τόνισε χαρακτηριστικά, περιγράφοντας το ενδοκυβερνητικό χάσμα όσον αφορά την αντιμετώπιση του φαινομένου, καλώντας μάλιστα τον πρωθυπουργό «να λύσει το πρόβλημα ολοκληρώνοντας και επιβάλλοντας μια οριστική πολιτική γραμμή για το θέμα».

Το γεγονός βέβαια και μόνο ότι ακόμα και γι' αυτό το ζήτημα θα πρέπει να παρέμβει προσωπικά ο Αλέξης Τσίπρας αποκαλύπτει τα σημάδια δυσαρμονίας και έλλειψης κοινής γραμμής πλεύσης στην κυβέρνηση, που θα πρέπει να αντιμετωπίσει άμεσα, παράλληλα με το μείζον θέμα της κρίσιμης διαπραγμάτευσης με τους δανειστές. Και η στήριξη που παρέχει η ευρεία πλειοψηφία της κοινωνίας (βάσει δημοσκοπήσεων) στο Μέγαρο Μαξίμου για την οικονομία η κυβέρνηση θέλει να διατηρηθεί και στους υπόλοιπους τομείς του κυβερνητικού έργου.

Κατάργηση φυλακών τύπου Γ

Για το τέλος της εβδομάδας, πιθανότατα την Παρασκευή, προγραμματίζεται η ψήφιση στη Βουλή του νομοσχεδίου για την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ, που προωθεί ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος.

Θέμα το οποίο έχει προκαλέσει πολλές συζητήσεις και βρίσκει σύμφωνους τους αναρχικούς, που όμως όχι μόνο δεν σταματούν τις καταλήψεις δημόσιων χώρων, αλλά εντείνουν τη δραστηριότητά τους.

Για «μεγέθυνση περιθωριακών γεγονότων που δεν καθορίζουν τα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας» έκανε λόγο το βράδυ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης, σχολιάζοντας «την παρουσίαση της δημοκρατίας σε κατάσταση πολιορκίας», προσθέτοντας: «Άλλωστε, στην ίδια χώρα ζούμε όλοι και όλες και γνωρίζουμε ότι στο παρελθόν έχουν σημειωθεί πολύ μεγαλύτερες εντάσεις που δεν έλαβαν παρόμοια δημοσιότητα. Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση θα διασφαλίσει το κράτος δικαίου και τις δημοκρατικές αξίες, τόσο στο Πανεπιστήμιο όσο και στην υπόλοιπη κοινωνία».

Και αυτό τρεις μόλις ημέρες μετά τη σφοδρή αντιπαράθεσή του για το ίδιο θέμα με τον Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος δείχνει να προτάσσει το θέμα της ασφάλειας στην αντιπολιτευτική ρητορική της Ν.Δ. Η αξιωματική αντιπολίτευση -υπενθυμίζεται- άσκησε έντονη κριτική στην κυβέρνηση και για τη νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Δικαιοσύνης η οποία θα επιτρέψει στον Σάββα Ξηρό της «17 Νοέμβρη» να αποφυλακιστεί, λόγω αναπηρίας και να εκτίσει το υπόλοιπο της ποινής του στο σπίτι του.

Έκτακτο σχέδιο

Αλλά και στο ζήτημα της λαθρομετανάστευσης, οι θέσεις της υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασίας Χριστοδουλοπούλου περί ανοιχτών συνόρων και υποδοχής και ένταξης των παράνομων μεταναστών στη χώρα μας έχουν προκαλέσει ποικίλα σχόλια. Με αφορμή, εξάλλου, και το γεγονός ότι το κύμα προσφύγων πολέμου αναμένεται να ενταθεί το επόμενο διάστημα, το Μέγαρο Μαξίμου έκανε γνωστό χθες πως εκπονεί ήδη έκτακτο σχέδιο, ζήτησε από τα κόμματα να καταθέσουν συγκεκριμένες προτάσεις, επισήμανε ότι ξεκίνησαν να λειτουργούν ως καταυλισμοί προσφύγων εγκαταλελειμμένα κτήρια του δημοσίου και του στρατού και επιτέθηκε στη Ν.Δ. που, ως κυβέρνηση, «δεν υλοποίησε απολύτως τίποτα και άφησε αναξιοποίητα κονδύλια της Ε.Ε.».

Η υπουργός δήλωσε επίσης σήμερα πως οι πρόσφυγες έχουν «μηδενική παραβατικότητα» και στατιστικά δεν έχει καταγραφεί κανένα αδίκημα από την πλευρά τους.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κώστας Καραγκούνης ανταπέδωσε τα πυρά, σημειώνοντας: «Αυτοί που έκαναν σημαία και πρόγραμμά τους την ανεξέλεγκτη είσοδο και εγκατάσταση λαθρομεταναστών στην Ελλάδα έχουν τεράστιο θράσος να ψάχνουν αλλού υπευθύνους για το κατάντημα στο οποίο οδηγούν τη χώρα». Το σίριαλ προβλέπεται να έχει πολλά ακόμα επεισόδια...

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v