Τηλεδιάσκεψη με θέμα την πρόοδο των διαπραγματεύσεων πραγματοποιήθηκε από το Brussels Group, το απόγευμα του Μεγάλου Σαββάτου, ενδεικτικό της προσπάθειας να επιταχυνθούν οι συζητήσεις με ορόσημο το Eurogroup της 24ης Απριλίου.
Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν οι επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας από ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ και από ελληνικής πλευράς, ο Πρόεδρος του ΣΟΕ Γιώργος Χουλιαράκης και ο Γ.Γ. δημοσιονομικής πολιτικής Νίκος Θεοχαράκης.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το Brussels Group συνεδρίασε σε κλίμα συνεργασίας ενώ στις συζητήσεις με τους εταίρους κυριάρχησαν οι θεματικές ενότητες που έχουν τεθεί εν όψει Eurogroup. «Το Brussels Group προσδιόρισε την ατζέντα των θεματικών ενότητων και το περιεχόμενό τους, που θα συζητηθούν τις επόμενες ημέρες», υπογράμμισαν σχετικά με τις σχετικές πληροφορίες να αναφέρουν ότι σε πρώτο πλάνο είναι τα δημοσιονομικά και το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα. Σημειώνεται ότι μια τέτοια προσέγγιση συμφωνήθηκε μεταξύ του Γιάνη Βαρουφάκη και της Κριστίν Λαγκάρντ την προηγούμενη Κυριακή.
Οπως είναι γνωστό η Αθήνα επιδιώκει να σπάσει σε ενότητες τη συμφωνία, προκειμένου να φανεί σε ποιους τομείς υπάρχει συμφωνία και πιθανότατα να μεταφέρει για τον Ιούνιο "καυτές πατάτες", όπως εργασιακό και ασφαλιστικά. Το Brussels Group αναμένεται να συνεδριάσει εκ νέου αμέσως μετά το Ορθόδοξο Πάσχα.
Οι δανειστές με μπαράζ δημοσιευμάτων έχουν ζητήσει βαθύτερες μεταρρυθμίσεις από την Αθήνα, με την εκπρόσωπο του γερμανού υπουργού οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να υπογραμμίζει ότι χρειάζεται πολλή δουλειά για συμφωνία. Η ίδια σημείωσε τη Μεγάλη Παρασκευή ότι οι διαπραγματεύσεις δεν προχωρούν τόσο γρήγορα, αλλά οι θεσμοί επιβεβαιώνουν ότι υπάρχει πρόοδος. Υπογράμμισε πάντως ότι πρέπει να γίνει πολλή δουλειά, μέχρι να φθάσουμε σε μια συνολική συμφωνία, η οποία είναι σημαντική προκειμένου οι υπουργοί Οικονομικών να μπορέσουν να συζητήσουν για τους όρους του ελληνικού προγράμματος στην Ρίγα, στις 24 Απριλίου.
Την ίδια στιγμή, η διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ ζητά να προχωρήσουν διαρθρωτικές αλλαγές, βάζοντας στο τραπέζι και "δύσκολα θέματα" καθώς μεταξύ άλλων ότι θα πρέπει να αναμορφωθεί το συνταξιοδοτικό που θεωρεί ότι δεν είναι βιώσιμο.
Ο γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς σε συνέντευξή του έκρινε ανεπαρκή την πρόοδο και σημείωσε ότι ο χρόνος πιέζει. Η Γαλλία αναμένει από την Ελλάδα σύντομα "μια λίστα με βαθύτερες μεταρρυθμίσεις", εάν θέλει να λάβει νέα ευρωπαϊκή βοήθεια, δήλωσε.
Το τελεσίγραφο για τη λίστα
Δημοσίευμα του Reuters, υποστήριξε την Παρασκευή πως δόθηκε στην Αθήνα από το EWG τελεσίγραφο έξι εργάσιμων ημερών για να παρουσιάσει μια βελτιωμένη λίστα οικονομικών μεταρρυθμίσεων, προκειμένου οι υπουργοί Οικονομικών να ανοίξουν τον δρόμο για οποιονδήποτε νέο δανεισμό. Αν και διαψεύστηκε, γεγονός είναι ότι αν θέλει η κυβέρνηση να ξεκλειδώσει χρηματοδοτική βοήθεια στις 24 Απριλίου θα πρέπει ως τις 21-22 Απριλίου να υπάρξει συμφωνία με τους θεσμούς. Τα χρονοδιαγράμματα "δυσκολεύει" και η Σύνοδος του ΔΝΤ που θα γίνει την ερχόμενη εβδομάδα στην Ουάσιγκτον, στην οποία θα μεταβούν πολλά από τα στελέχη και τους υπουργούς που εμπλέκονται στις διαπραγματεύσεις.
Στη συνεδρίαση του Euroworking Group που πραγματοποιήθηκε τη Μεγάλη Τετάρτη, η Αθήνα φέρεται να ζήτησε στήριξη ρευστότητας, όμως οι ευρωπαίοι απάντησαν ότι πρέπει πρώτα να υπάρξει πρόοδος στην καθυστερημένη λίστα μέτρων.
Σύμφωνα με το Reuters υπήρξε υπήρξε μικρή βελτίωση σε ότι αφορά την τεχνική συνεργασία μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της, λίγη όμως πρόοδος σε ότι αφορά το περιεχόμενο των μεταρρυθμίσεων. «Εξακολουθούμε να μην έχουμε λεπτομέρειες για συγκεκριμένα μέτρα, ιδιαίτερα σε ότι αφορά την δημοσιονομική τους επίπτωση, και ο χρόνος λιγοστεύει –οι αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν στις 24 Απριλίου, στην επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup στη Ρίγα», σημείωσε εμπλεκόμενος.
Αν η Ελλάδα πάντως, και οι εκπρόσωποι των πιστωτών –το γνωστό Brussels Group- συμφωνήσουν σε λίστα μεταρρυθμίσεων μέχρι τις 21-22 Απριλίου και οι υπουργοί την εγκρίνουν όταν συνεδριάσουν στη Ρίγα, τότε η Αθήνα ενδέχεται να λάβει κάποια στήριξη με ρευστότητα από την ΕΚΤ, μέσω αύξησης του ορίου έκδοσης εντόκων γραμματίων.