Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Δεκανίκι» στην ελληνική οικονομία από το εξωτερικό

Ανάπτυξη σε Ε.Ε. και αναδυόμενες αγορές, άνοδος τουρισμού και ναυτιλίας, χαλαρό ευρώ και χαμηλό πετρέλαιο είναι οι λόγοι για τους οποίους η Τράπεζα αναμένει τη συνέχιση της θετικής πορείας του πρώτου διμήνου.

«Δεκανίκι» στην ελληνική οικονομία από το εξωτερικό

Τη θετική πορεία των εξωτερικών συναλλαγών κατά το πρώτο δίμηνο του 2015 επισημαίνει η Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών της Alpha Bank, εκτιμώντας πως κατά τη διάρκεια του έτους η βελτίωση αυτή θα συνεχιστεί.

Ειδικότερα, κατά τους δύο πρώτους μήνες της φετινής χρονιά οι εισαγωγές χωρίς πετρελαιοειδή μειώθηκαν κατά 1,9%, οι εξαγωγές χωρίς πετρελαιοειδή αυξήθηκαν κατά 9,9% και το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου υποχώρησε στο ίδιο χρονικό διάστημα κατά 24,3%.

Σύμφωνα τώρα με την Τράπεζα, «στο 2015 εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί η βελτίωση των εξωτερικών συναλλαγών. Η αύξηση του αναπτυξιακού ρυθμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στις αναδυόμενες αγορές θα αυξήσουν την εξαγωγική ζήτηση αγαθών και υπηρεσιών. Επίσης, θετική επιρροή θα προκύψει από τη συγκράτηση των τιμών του πετρελαίου σε χαμηλό επίπεδο και τη διατήρηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας ευρώ-δολαρίου σε χαμηλό επίπεδο.

Επιπλέον, οι προβλέψεις είναι ευοίωνες για τις εισπράξεις, τόσο από τον τουρισμό, όσο και από τη ναυτιλία.

Η επίτευξη της επέκτασης της τουριστικής περιόδου και η συνεχώς αυξανόμενη άνοδος των προκρατήσεων από τις παραδοσιακές κυρίως πηγές του ελληνικού τουρισμού προμηνύουν σημαντική αύξηση των ταξιδιωτικών εισπράξεων.

Επίσης, εκτιμάται ότι οι θαλάσσιες εισπράξεις θα εξελιχθούν ικανοποιητικά, λόγω της ανόδου του διεθνούς και κυρίως του διά θαλάσσης εμπορίου το 2015».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v