Πούτιν: Να ξαναφέρουμε μπροστά τις σχέσεις μας

Σε εξέλιξη η συνάντηση του Ελληνα πρωθυπουργού με τον Ρώσο πρόεδρο. Στην ανάγκη να «επανεκκινήσουν» οι σχέσεις των δύο πλευρών στάθηκε ο Αλέξης Τσίπρας. Το μήνυμα από την κυβέρνηση στις «γκρίνιες» των Ευρωπαίων.

Πούτιν: Να ξαναφέρουμε μπροστά τις σχέσεις μας

Στην ανάγκη «να ξαναφέρουμε τις σχέσεις μας μπροστά» στάθηκε ο Β. Πούτιν, κατά τον σύντομο διάλογο που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα λίγο πριν ξεκινήσει η συνάντηση των δύο ανδρών. 

Ο Ρώσος πρόεδρος σημείωσε ότι η χώρα του ήταν η κύρια εμπορική εταίρος της Ελλάδας, αλλά πέρυσι υπήρξε μείωση κατά 40%. Η επίσκεψη είναι σημαντική γιατί πρέπει να εξετάσουμε τους λόγους και να δούμε τι θα κάνουμε για να επανέλθουμε σε ανάκαμψη, υπογράμμισε.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός στάθηκε στις βαθιές ρίζες και στις διαχρονικές σχέσεις που υπάρχουν ανάμεσα στους δύο λαούς λόγω των κοινών αγώνων και της κοινής πνευματικής και θρησκευτικής παράδοσης. Στόχος να επανεκκινήσουμε τις σχέσεις προς όφελος των δύο λαών αλλά και της σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή μας.

Μετά τις διευρυμένες συνομιλίες με τη συμμετοχή των αντιπροσωπειών των δύο χωρών, θα υπογραφούν διμερείς συμφωνίες. Θα ακολουθήσουν κοινές δηλώσεις των δύο ηγετών, ενώ το απόγευμα ο Ελληνας πρωθυπουργός θα έχει τετ α τετ με προέδρους ομογενειακών συλλόγων.

Τη συνάντηση παρακολουθεί στενά και η Ευρώπη που εκπέμπει νουθεσίες προς την Αθήνα να μη διαφοροποιηθεί από την ενιαία γραμμή της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Το γεγονός προκάλεσε την αντίδραση του Μεγάρου Μαξίμου που έσπευσε να σημειώσει ότι είμαστε σταθερά προσανατολισμένοι στην ευρωζώνη και δεσμευόμαστε από τους κανόνες της Ε.Ε.

Αφορμή για την παραπάνω δήλωση στάθηκε η προειδοποίηση του Μ. Σουλτς προς τον Αλ. Τσίπρα για την επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού στη Μόσχα. Όπως προσθέτουν οι ίδιες πηγές, όμως, στο πλαίσιο της εθνικής κυριαρχίας και ανεξαρτησίας, η Ελλάδα όπως και κάθε άλλη χώρα δικαιούται να κάνει πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική και να βαθαίνει τις διμερείς της σχέσεις.



Προτάσεις για το εμπάργκο εισαγωγών

Το υπουργείο Οικονομίας της Ρωσίας έχει προετοιμάσει μια σειρά προτάσεων σχετικά με την απαγόρευση εισαγωγών τροφίμων από τις περισσότερες δυτικές χώρες, οι οποίες θα συζητηθούν κατά την αυριανή συνάντηση μεταξύ Ελλήνων και Ρώσων αξιωματούχων, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Αλεξέι Ουλιουκάγεφ στους δημοσιογράφους.

Ο Ρώσος υπουργός αρνήθηκε να δώσει περισσότερες πληροφορίες για το θέμα.

Η ρωσική κυβέρνηση ενδέχεται να εξαιρέσει την Ελλάδα, την Κύπρο και την Ουγγαρία από τον κατάλογο των δυτικών χωρών από τις οποίες έχουν απαγορευθεί οι εισαγωγές τροφίμων σε αντίποινα για τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Μόσχα εξαιτίας της κρίσης στην Ουκρανία, είχε επισημάνει χθες ο Ρώσος υπουργός Γεωργίας Νικολάι Φιοντόροφ.

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v