Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιατί μπαίνει χαμηλά ο πήχης για το EWG

(upd) Δημοσιονομικό κενό και μέτρα στο επίκεντρο της διήμερης συνάντησης στο EWG. Συνεχίζεται το «σκανάρισμα» της οικονομίας από τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα. Κανονικά αύριο η πληρωμή της δόσης του ΔΝΤ. Συγκέντρωσε το ποσό που επιθυμούσε η Αθήνα.

Γιατί μπαίνει χαμηλά ο πήχης για το EWG

Σε αντιδιαστολή με το EuroWorking Group της περασμένης εβδομάδας, στο σημερινό ο πήχης των προσδοκιών είναι χαμηλά. Κανείς στην κυβέρνηση ή στο υπουργείο Οικονομικών δεν ρισκάρει προβλέψεις για πιθανή χρηματοδοτική ανάσα με 500άρικα (εκατομμύρια ευρώ) που οραματίζονταν ορισμένοι λίγες μόλις μέρες νωρίτερα, για να διαψευστούν δυστυχώς από τις εξελίξεις.

Τις προσδοκίες έσπευσε να κατεβάσει και ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, ο οποίος δήλωσε ότι θα γίνει «μια εκτίμηση για το πού βρίσκονται τώρα τα πράγματα», συμπληρώνοντας ότι οι συζητήσεις θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες.

Η ελληνική οικονομία, όπως όλα δείχνουν, θα συνεχίσει τουλάχιστον έως το τέλος του μήνα να τρώει τις σάρκες της. Το Δημόσιο σχεδιάζει να βγάλει με νύχια και με δόντια το μήνα χωρίς έξωθεν ανάσες ρευστότητας από τους θεσμούς, εξαντλώντας τα ταμειακά διαθέσιμα από κάθε πιθανό αιμοδότη εκτός ή εντός γενικής κυβέρνησης.

Στα δύο πρώτα κρας τεστ του μήνα, σήμερα και αύριο, οι φύλακες φαίνεται να έχουν γνώση. Η σημερινή έκδοση εντόκων  καλύφθηκε και αύριο θα πληρωθούν κανονικότατα τα 448 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ.

Άσχετα με το πώς, το θέμα είναι ότι η έκδοση καλύφθηκε, ενώ η επόμενη έκδοση (στις 15 Απριλίου) τρίμηνων εντόκων για 1 δισ. ευρώ δεν προβληματίζει. Οι ξένοι είχαν ήδη αποχωρήσει στις αρχές του έτους.

Μ' αυτά και μ' αυτά ο Απρίλιος τελειώνει και ο επόμενος κάβος έρχεται τον Μάιο: στις 8 και στις 15 Μαΐου με δύο ρολαρίσματα εντόκων γραμματίων από 1,4 δισ. ευρώ έκαστο, ενώ στις 12 Μαΐου το ΔΝΤ απλώνει το χέρι για είσπραξη 763 εκατ. ευρώ.

Η καμπάνα φαίνεται να χτυπάει για τις 12 Μαΐου, αλλά μέχρι τότε υπάρχει καιρός(;) και ελπίδα(;) για σταγόνες χρηματοδότησης απ' έξω...

Μεγάλη Πέμπτη στο EwG

Το θέμα «Ελλάδα» περιλαμβάνεται στην ατζέντα του EuroWorking Group τόσο σήμερα Μεγάλη Τετάρτη, όσο και τη Μεγάλη Πέμπτη. «Ανάσταση» δεν φαίνεται, αλλά ούτε και σε «Σταύρωση» παραπέμπουν αρμόδιες πηγές. Σήμερα πάντως οι διαπραγματεύσεις ήταν μαραθώνιες και συνεχίζονται και στο γεύμα εργασίας που ακολουθεί τη συνεδρίαση.

Τίθενται επί τάπητος  οι θεματικές ενότητες που ανέδειξε από την Ουάσιγκτον ο Γ. Βαρουφάκης, αλλά επιχειρείται και μια ποσοτικοποίηση, σύμφωνα με πληροφορίες, του δημοσιονομικού κενού για το 2015.

Αυτό το κενό το μετράνε από χθες και τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα τα οποία έπιασαν ξανά το νήμα των επαφών σε ένα φόντο θολό ως προς το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Επισήμως, ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα δεν έχει αλλάξει και παραμένει στο 3% του ΑΕΠ για φέτος. Με πρωτογενές μόλις 0,3% πέρυσι είναι σαφές ότι χρειάζεται ένας δημοσιονομικός άθλος για να πιαστεί το νούμερο, με μέτρα τα οποία θα φέρουν γρήγορα και μόνιμα λεφτά στα ταμεία. Τέτοια μέτρα επί του παρόντος δεν φαίνονται.

Η κυβέρνηση βέβαια -απ' ό,τι λέει- δεν συζητά για 3%. Επιδιώκει 1,5% ή και χαμηλότερα. Αν δεν κλείσει ο στόχος για το πλεόνασμα, δεν μπορεί να κλείσει η εκτίμηση για το δημοσιονομικό κενό και αν δεν κλείσει η εκτίμηση για το κενό, σε ποια βάση να γίνει η κουβέντα για τα μέτρα; Οσο για τα μέτρα που παρουσιάστηκαν, πηγές των θεσμών αναφέρουν ότι αυτά που περιλαμβάνονται στη λίστα δεν φτάνουν.

Η συζήτηση μοιάζει λίγο με φαύλο κύκλο, στον οποίο πηγές του υπουργείου Οικονομικών αναδεικνύουν και τον πολιτικό παράγοντα. Με ολίγη από πολιτική επιείκεια όμως- ιδίως αν η χώρα βρεθεί στο παρά ένα της αδυναμίας πληρωμής υποχρεώσεων εντός ή εκτός- η εκταμίευση μέρους των διεκδικούμενων κεφαλαίων θα μπορούσε να έρθει πιο κοντά.

Αν βέβαια αληθεύουν οι ισχυρισμοί ότι η Ελλάδα μπορεί να τα βολέψει με τις υποχρεώσεις της εντός κι εκτός έως τον Ιούνιο, τότε η βαλίτσα της διαπραγμάτευσης και της ανέχειας μπορεί να φάει όλη μας την άνοιξη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v