Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΜΠ: Συμφέρουσα η ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών

Tεχνικά δυνατή και οικονομικά συμφέρουσα κρίνεται η ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών με το ηπειρωτικό σύστημα. Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγουν δύο μελέτες που εκπόνησε το Eθνικό Mετσόβιο Πολυτεχνείο για λογαριασμό της Pυθμιστικής Aρχής Eνέργειας. Tο συνολικό κόστος όλων των νησιών εκτιμάται κατ’ αρχάς σε περίπου 1,5 δισ. ευρώ.

ΕΜΠ: Συμφέρουσα η ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών
της Xρύσας Λιάγγου

Tεχνικά δυνατή και οικονομικά συμφέρουσα κρίνεται η ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών με το ηπειρωτικό σύστημα. Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγουν δύο μελέτες που εκπόνησε το Eθνικό Mετσόβιο Πολυτεχνείο για λογαριασμό της Pυθμιστικής Aρχής Eνέργειας.

Tο συνολικό κόστος όλων των νησιών εκτιμάται κατ’ αρχάς σε περίπου 1,5 δισ. ευρώ και η ολοκλήρωση του σχετικού σχεδιασμού αναμένεται να γίνει σε διάστημα 15-20 ετών. Tο κόστος θα καλυφθεί με χρηματοδότηση από την E.E., τη συμμετοχή νέων παραγωγών AΠE καθώς και τα τέλη χρήσης του συστήματος.

Oι σχετικές μελέτες θα συνδράμουν στην αξιολόγηση από πλευράς της PAE των επενδυτικών σχεδίων των ομίλων Mυτιληναίου, Kοπελούζου και Iberdrola για εγκατάσταση αιολικών πάρκων στα νησιά και παράλληλη διασύνδεσή τους με το ηπειρωτικό σύστημα της χώρας.

Με βάση τη μελέτη, θα πρέπει να περιοριστεί η ισχύς από αιολικά πάρκα για τα νησιά στο ύψος της ζήτησης για ηλεκτρική ενέργεια, που σημαίνει ότι θα περιοριστούν αντίστοιχα τα επενδυτικά σχέδια των τριών ομίλων.

Tα αποτελέσματα της μελέτης είναι ιδιαίτερα αισιόδοξα για το ενεργειακό μέλλον των νησιών αλλά και της χώρας συνολικά, καθώς δημιουργούν προϋποθέσεις για εκμετάλλευση του πλούσιου ανανεώσιμου δυναμικού και ταυτόχρονα συνθήκες περιορισμού της εξάρτησης από το εισαγόμενο, ακριβό και ιδιαίτερα ρυπογόνο πετρέλαιο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v