Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προθεσμία έλαβε ο Eλβετός τραπεζίτης για τα σκάνδαλα με τα εξοπλιστικά

Πρόσωπο-«κλειδί» σε μια σειρά υποθέσεων μαύρου χρήματος ο Ελβετός τραπεζίτης που συνελήφθη σήμερα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Ελαβε προθεσμία για να απολογηθεί για δύο υποθέσεις προμηθειών.

Προθεσμία έλαβε ο Eλβετός τραπεζίτης για τα σκάνδαλα με τα εξοπλιστικά

Ενώπιον των ανακριτών διαφθοράς Νικόλαου Τσιρώνη και Βασιλικής Μπράτη που ερευνούν αντίστοιχα την προμήθεια αυτοκινούμενων πυροβόλων από τη γερμανική εταιρία WEGMANN και την προμήθεια ιπτάμενων ραντάρ από τη σουηδική εταιρία Ericsson και τη βραζιλιάνικη Embraer, βρέθηκε ο Ελβετός τραπεζίτης Ζαν Κλοντ Όσβαλντ αντιμετωπίζοντας κατηγορίες για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος από μίζες για τα συγκεκριμένα εξοπλιστικά προγράμματα.

Και στις δύο περιπτώσεις, ο τραπεζίτης ζήτησε και έλαβε προθεσμία προκειμένου να ενημερωθεί για τα στοιχεία που υπάρχουν σε βάρος του και να ετοιμάσει την απολογία του.

Ως μάρτυρας καλείται και από τον ανακριτή διαφθοράς Γαβριήλ Μαλλή, ο οποίος ερευνά μίζες για την προμήθεια των αντιαεροπορικών τύπου ASRAD από τη γερμανική εταιρία STN ATLAS.

Ο τραπεζίτης συνελήφθη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και συγκεκριμένα στο Ντουμπάι καθώς ενεργοποιήθηκε το διεθνές ένταλμα σύλληψης της Ελλάδας που εκκρεμούσε σε βάρος του.

Ο κατηγορούμενος, τραπεζικό στέλεχος στην Dresden Bank και στη συνέχεια στην BNP PARIBAS, θεωρείται πρόσωπο κλειδί για μια σειρά μίζες καθώς, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, φέρεται να ήταν ο άνθρωπος που εμπλέκεται στο ξέπλυμα του βρόμικου χρήματος.

Ήταν προϊστάμενος του επίσης κατηγορούμενου Ελληνοελβετού τραπεζικού υπαλλήλου Φάνη Λυγινού. Ήδη έχει παραπεμφθεί να δικαστεί για δύο μεγάλες υποθέσεις διαφθοράς, τα "μαύρα" ταμεία της SIEMENS και τις μίζες για την προμήθεια των υποβρυχίων. Θα καθίσει στο εδώλιο του τριμελούς εφετείου κακουργημάτων μαζί με δεκάδες ακόμα κατηγορούμενους για τις δύο υποθέσεις.

Επισημαίνεται ότι οι δικαστικές αρχές της Ελβετίας είχαν αρνηθεί την έκδοσή του στην Ελλάδα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v