Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ασφαλιστικές: Τα «προϊόντα... Grexit» έσωσαν την παραγωγή

H πτώση της παραγωγής θα ήταν σαφώς μεγαλύτερη του 3,3% αν δεν υπήρχαν πελάτες που χρησιμοποίησαν την ασφαλιστική βιομηχανία προκειμένου να βγάλουν τα λεφτά τους έξω. Όαση είναι ο κλάδος της υγείας.

Ασφαλιστικές: Τα «προϊόντα... Grexit» έσωσαν την παραγωγή

Παρά το γεγονός ότι η πτώση της ασφαλιστικής παραγωγής το πρώτο φετινό δίμηνο περιορίστηκε στο 3,3% έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου, έντονα προβληματισμένα για τις εξελίξεις δηλώνουν υψηλόβαθμα στελέχη της αγοράς, καθώς όπως λένε:

• Η υποχώρηση της παραγωγής συνεχίζεται για μία ακόμη χρονιά, καθώς ενώ αντιστοιχούσε το 2009 στα 470 ευρώ κατά κεφαλήν, υποχώρησε γύρω στα 350 ευρώ το 2013, για να σημειώσει νέα οριακή υποχώρηση μέσα στο 2014 (χαμηλότερη του 1%). Επαναλαμβάνουν μάλιστα ότι η συμμετοχή των ασφαλίστρων επί του ΑΕΠ στην Ελλάδα παραμένει σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από αυτά της Ευρώπης (2,5% έναντι 7,5%).

• Μέσα στο πρώτο φετινό δίμηνο συνεχίστηκε η ταχεία πτώση της παραγωγής στον κλάδο οχημάτων (-21,5% η αστική ευθύνη και -16,3% οι λοιπές καλύψεις), εξαιτίας της υποχώρησης των τιμολογίων, αλλά και της αδυναμίας των αρχών να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά το ζήτημα των ανασφάλιστων αυτοκινήτων.

• Λόγω της οικονομικής κρίσης και της αδυναμίας των τραπεζών να χορηγήσουν νέα δάνεια στην αγορά, πτώση παρουσιάζει η παραγωγή του κλάδου πυρός (-10,1%) και των «λοιπών ζημιών αγαθών» (-18,3%).

• Οι κλάδοι των γενικών ασφαλίσεων υποχώρησαν 14,8% και αν το σύνολο της παραγωγής περιορίστηκε στο -3,3%, αυτό οφείλεται στο ότι οι ασφαλίσεις ζωής ανέβηκαν 12,9%, ή κατά περίπου 36 εκατ. ευρώ. Πού οφείλεται όμως αυτή η άνοδος; Κυρίως στα προϊόντα ζωής που είναι συνδεδεμένα με επενδύσεις (+71,1%, ή περίπου +24 εκατ. ευρώ) και στα προϊόντα ζωής (+3,4%, ή +7 εκατ. ευρώ).

Όπως υποστηρίζουν κύκλοι της αγοράς, η άνοδος των κατηγοριών αυτών είναι κυρίως αποτέλεσμα του φόβου των πελατών για πιθανή έξοδο της χώρας από τη ζώνη του ευρώ και αντανακλά ως ένα μεγάλο βαθμό τη βούληση των πελατών να βγάλουν, έμμεσα, τα λεφτά τους έξω τοποθετούμενοι ουσιαστικά σε τίτλους εξωτερικού. «Το ζήτημα είναι πως οι εργασίες αυτές ενώ προσθέτουν σημαντικό όγκο παραγωγής, αποφέρουν πολύ περιορισμένα περιθώρια κέρδους στις ασφαλιστικές εταιρείες», αναφέρεται χαρακτηριστικά από στελέχη της αγοράς.

• Το θετικό πάντως του πρώτου φετινού διμήνου είναι η συνεχιζόμενη αύξηση της παραγωγής στα προϊόντα υγείας (+23,5%, στα 16,2 εκατ. ευρώ), ωστόσο πρόκειται για έναν κλάδο με μικρή συμμετοχή στη συνολική παραγωγή ασφαλίστρων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v