Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βαρουφάκης: Θα πληρώσουμε όλες τις υποχρεώσεις

Η αβεβαιότητα δεν είναι προς το συμφέρον της Αθήνας, δήλωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ. Χαιρέτισε την πληρωμή της δόσης στις 9 Απριλίου. Θα εκπληρώσουμε τις υποχρεώσεις προς όλους τους πιστωτές διαμηνύει ο Γ. Βαρουφάκης. Βελτίωση συνεργασίας συμφώνησαν οι δύο πλευρές.

Βαρουφάκης: Θα πληρώσουμε όλες τις υποχρεώσεις

Τη δέσμευση της Αθήνας να πληρώσει τη δόση του ΔΝΤ στις 9 Απριλίου, αλλά και να σεβαστεί τις υποχρεώσεις προς τους πιστωτές της επανέλαβε ο Γιάνης Βαρουφάκης στην Κριστίν Λαγκάρντ στη συνάντησή τους στην Ουάσιγκτον.

Στις δηλώσεις που έγιναν αμέσως μετά, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συνεχίσουν τη στενή συνεργασία προκειμένου να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις, αλλά και να βελτιωθεί η «αποτελεσματικότητα» των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών, με την επικεφαλής του ΔΝΤ να δίνει έμφαση στην ανάγκη να καταστεί πιο καλή η συνεργασία με τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα.

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών δήλωσε μετά το πέρας της συνάντησής του με την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ότι «η Ελλάδα προτίθεται να εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις προς όλους τους πιστωτές της».

Ο κ. Βαρουφάκης επανέλαβε στις δηλώσεις του ότι η κυβέρνηση «σχεδιάζει να κάνει βαθιές μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα» και να προσπαθήσει να βελτιώσει την «αποτελεσματικότητα των διαπραγματεύσεων» με τους πιστωτές της.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ σημείωσε ότι οι συζητήσεις θα συνεχιστούν από σήμερα Δευτέρα και τόνισε ότι δεν είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας η συνέχιση της αβεβαιότητας.

Το υπουργείο Οικονομικών σε ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει: «Η συνάντηση εξελίχθηκε σε ιδιαίτερα καλό κλίμα και ήταν παραγωγικότατη. Ως επί το πλείστον, συζητήθηκε το μεταρρυθμιστικό σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης, με τον υπουργό Οικονομικών να τονίζει πως η κυβέρνηση εξελέγη στη βάση ενός πολυσχιδούς και σε βάθος μεταρρυθμιστικού προγράμματος, το οποίο είχε την ευκαιρία να εκθέσει αναλυτικά στην κ. Λαγκάρντ.

Περαιτέρω συζητήθηκε μια συγκεκριμένη διαδικασία με την οποία θα βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα των διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο των συνομιλιών του Brussels Group, με παράλληλη ενίσχυση της διαδικασίας συγκομιδής τεχνικών δεδομένων από τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα. Τέλος, ερωτηθείς για το θέμα της εκπλήρωσης των υποχρεώσεων αποπληρωμής της χώρας προς το ΔΝΤ, ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε πως η κυβέρνηση προτίθεται να σεβαστεί όλες τις οικονομικές της υποχρεώσεις».

Μετά τη συνάντηση, στην οποία μετείχε από την πλευρά του ΔΝΤ ο Πολ Τόμσεν και από την ελληνική ο Παναγιώτης Ρουμελιώτης, το Ταμείο εξέδωσε και αυτό ανακοίνωση στην οποία η Κριστιν Λαγκάρντ αναφέρει:

«Ανταλλάξαμε με τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη απόψεις για τις τρέχουσες εξελίξεις και συμφωνήσαμε ότι η αποτελεσματική συνεργασία είναι προς το συμφέρον όλων. Σημειώσαμε ότι η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα δεν είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας και χαιρετίσαμε την επιβεβαίωση από τον υπουργό Οικονομικών ότι η πληρωμή που οφείλεται στο Ταμείο θα γίνει στις 9 Απριλίου.

Εξέφρασα την ικανοποίησή μου στη δέσμευση του υπουργού να βελτιωθεί η δυνατότητα των τεχνικών κλιμακίων να δουλέψουν με τις αρχές για να διενεργήσουν την απαραίτητη αξιολόγηση στην Αθήνα και την ενίσχυση των πολιτικών συζητήσεων με τις ομάδες στις Βρυξέλλες, που αμφότερες θα συνεχιστούν τη Δευτέρα. Επανέλαβα ότι το Ταμείο παραμένει δεσμευμένο να δουλέψει μαζί με τις αρχές για να βοηθήσει την Ελλάδα να γυρίσει σε ένα βιώσιμο μονοπάτι ανάπτυξης και απασχόλησης».

Να σημειωθεί ότι ο υπουργός Οικονομικών θα συναντηθεί σήμερα το πρωί με τον υφυπουργό Οικονομικών για τις Διεθνείς Υποθέσεις Nathan Sheets (o υπουργός Οικονομικών Jack Lew απουσιάζει σε προγραμματισμένες διακοπές), ενώ αργότερα θα έχει συνάντηση με την κ. Caroline Atkinson, σύμβουλο του Προέδρου Ομπάμα επί διεθνών οικονομικών θεμάτων και εθνικής ασφάλειας.

Μιλώντας στους Έλληνες δημοσιογράφους, μετά τη συνάντηση, ο κ. Βαρουφάκης τόνισε:

«Είχαμε μια παραγωγικότατη και σε εξαιρετικό κλίμα συνάντηση με την κ. Λαγκάρντ για το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα. Η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να το εφαρμόσει. Η Ελλάδα χρειάζεται βαθιές και γρήγορες μεταρρυθμίσεις. Μιλήσαμε για παρά πολλή ώρα για όλες τις πτυχές του μεταρρυθμιστικού αυτού προγράμματος και ξεκινήσαμε μια συζήτηση που είχε παρά πολύ ενδιαφέρον, για τη διαδικασία με την οποία θα γίνουν περισσότερο αποτελεσματικές οι συζητήσεις στην Ομάδα των Βρυξελλών, στα τεχνικά κλιμάκια της Αθήνας, με στόχο την όσο το δυνατόν πιο γρήγορη ολοκλήρωση των συνομιλιών έτσι ώστε η Ελλάδα να βγει από τη φάση των διαπραγματεύσεων και να μπει στη φάση της δημιουργίας. Είμαστε μια χώρα που συμμετείχε στο Bretton Woods, επίσης η Ελλάδα είναι από τα ιδρυτικά μέλη του ΔΝΤ. Και οι συζητήσεις αυτού του είδους και τα ανοιχτά κανάλια επικοινωνίας θεωρώ ότι είναι πάρα πολύ θετικά, ιδίως όταν το ΔΝΤ αποτελεί έναν από τους συμμετέχοντες στην προσπάθεια που κάνουμε τόσο στο Eurogroup, όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση γενικότερα, ώστε να ξεπεράσει η Ελλάδα την κρίση και ο λαός μας να βρει τη θέση που του αξίζει μέσα στην οικογένεια της Ευρώπης».

Στη ερώτηση «αν θα αλλάξει ο τρόπος διαπραγμάτευσης», ο υπουργός Οικονομικών απάντησε: «Νομίζω, η διαδικασία που έχουμε ξεκινήσει στην Ομάδα των Βρυξελλών και στα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα θα είναι πιο αποτελεσματική, θα αποκτήσει θεματικές ενότητες, με στόχο την ολοκλήρωση συμφωνιών πολύ πιο γρήγορα, που θα είναι καλύτερες ποιοτικά».

Σε άλλη ερώτηση αν έθεσε ζήτημα μη αποπληρωμής της δόσης, ο κ. Βαρουφάκης τόνισε ότι «η ελληνική κυβέρνηση πάντοτε εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της απέναντι σε όλους τους δανειστές κι αυτό σκοπεύει να κάνει εις το διηνεκές. Το κλίμα ήταν εξαιρετικό».

Τέλος, υποβλήθηκε στον κ. Βαρουφάκη το ερώτημα: «Ζητήσατε να γίνει επιθεώρηση;».

Κι η απάντηση του υπουργού Οικονομικών ήταν: «Κοιτάξτε, εδώ πρόκειται για μια παρανόηση. Τα κλιμάκια απλώς αποχώρησαν από την Αθήνα, για τις διακοπές του Πάσχα. Από τη Δευτέρα επιστρέφουν για να συνεχίσουν κανονικά. Δεν πρέπει να πιστεύετε αυτά που λένε οι δημοσιογράφοι...».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v