Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ασκήσεις ψυχραιμίας στην κυβέρνηση

Επιχείρηση αποδραματοποίησης της κατάστασης από το Μέγαρο Μαξίμου. Προς το τακτικό Eurogroup στις 24 Απριλίου κοιτά η Αθήνα, αλλά «στεγνώνει» την αγορά για να καλύψει τις δόσεις. Ρίχνουν τους τόνους και οι Βρυξέλλες. Γιατί «εξαφανίστηκαν» Σόιμπλε και Βαρουφάκης.

Ασκήσεις ψυχραιμίας στην κυβέρνηση

Παρόλο που τα χρονοδιαγράμματα είναι ασφυκτικά και τα ταμειακά διαθέσιμα σφίγγουν κάθε μέρα όλο και περισσότερο τον κλοιό, η κυβέρνηση επιχειρεί να αποδραματοποιήσει την κατάσταση χαρακτηρίζοντάς την «απολύτως διαχειρίσιμη».

Σε αντίθεση με το κλίμα που διαμόρφωσαν με δηλώσεις τους κυρίως προς ξένα ΜΜΕ τις περασμένες μέρες κορυφαίοι υπουργοί (Βούτσης, Σκουρλέτης κ.α.), εκφράζοντας την αγωνία τους για τις εξελίξεις και το αδιέξοδο στο οποίο κινδυνεύει να βρεθεί άμεσα η χώρα, το Μέγαρο Μαξίμου, σε διαφορετικό μήκος κύματος, ιδίως τις τελευταίες ώρες μετά και τη χθεσινή τρίωρη σύσκεψη στο πρωθυπουργικό γραφείο, δηλώνει καθησυχαστικό.

«Ταμειακά βγαίνει και ο Απρίλιος», είναι το μήνυμα που περνούν συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα, ρίχνοντας τους τόνους και ουσιαστικά αλλάζοντας τακτική. Έτσι, ενώ συζητείτο έντονα η ανάγκη σύγκλισης έκτακτου Eurogroup για το ελληνικό ζήτημα αμέσως μετά το Πάσχα, τώρα από την κυβέρνηση λένε πως κάτι τέτοιο δεν χρειάζεται και θα πάμε κανονικά στην τακτική συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις 24 Απριλίου.

Άλλωστε, σε τυχόν επίσπευση των διαδικασιών, λένε στο κυβερνητικό επιτελείο, θα ελλόχευε ο κίνδυνος να βρεθούν με την πλάτη στον τοίχο και να πιεστούν να υποχωρήσουν σε απαιτήσεις των δανειστών σε καυτά ζητήματα, όπως το ασφαλιστικό και τα εργασιακά.

Η στρατηγική της «υπομονής», όμως δεν είναι χωρίς κόστος. Προκειμένου να εξασφαλιστούν οι πόροι για τις πληρωμές στο ΔΝΤ και τους μισθούς συντάξεις η κυβέρνηση προσπαθεί να μαζέψει χρήμα απ΄ όπου μπορεί για να τα χρησιμοποιήσει για repos, βάζοντας παράλληλα στον πάγο όλες τις «μη αναγκαίες» πληρωμές. Με τον τρόπο αυτό όμως στενάζει η αγορά.

Σύμφωνα μάλιστα με την Καθημερινή, προωθείται τροπολογία κατ’ αναλογία αυτής για τα Ταμεία προκειμένου να διευκολυνθούν οι διοικήσεις των ΔΕΚΟ και να επενδύσουν σε ρέπος τα διαθέσιμά τους.

Βλέπουν αλλαγή κλίματος

Στην κυβέρνηση επισημαίνουν, εκτός των άλλων, και την αλλαγή στάσης και των Βρυξελλών τις τελευταίες μέρες, αφού οι απειλές και το κούνημα του δακτύλου από κορυφαίους αξιωματούχους και ξένα δημοσιογραφικά δίκτυα δείχνουν να έχουν σταματήσει, τουλάχιστον σε μεγάλο βαθμό. Ίσως δεν είναι τυχαίο ότι ακόμα και το Βερολίνο βλέπει πιο κοντά την εξεύρεση συμφωνίας, ενώ και η ηλεκτρονική έκδοση του γερμανικού περιοδικού Spiegel σημείωνε χθες πως μετά την ανανεωμένη λίστα μεταρρυθμίσεων που έστειλε στους εταίρους η ελληνική πλευρά, ακόμα και μερικοί από τους πιο σφοδρούς επικριτές των προηγούμενων καταλόγων, δηλώνουν τώρα πιο αισιόδοξοι.

Όπως δεν είναι τυχαίο και το γεγονός ότι, προκειμένου να υπάρξει ομαλοποίηση των σχέσεων μεταξύ των δύο πλευρών, έχουν εν μέρει... σιγήσει και δύο από τους παράγοντες που πυροδοτούσαν το διάλογο, οι υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας και της Ελλάδας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και Γιάνης Βαρουφάκης. Αμφότεροι, προφανώς σε συνεννόηση με τους πολιτικούς τους προϊσταμένους, έχουν σταματήσει τις καθημερινές παρεμβάσεις τους και την περαιτέρω όξυνση του κλίματος.

Η βόμβα της Ελλάδας

«Κανείς δεν θέλει το ατύχημα. Πλέον και στο εξωτερικό αντιλαμβάνονται την κατάσταση και φυσικά δεν υπάρχει κάποιος που θα ήθελε να του σκάσει στα χέρια η βόμβα της Ελλάδας», αναφέρει στο Euro2day.gr υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος.

Υπενθυμίζει δε και τις τελευταίες δημόσιες τοποθετήσεις, λόγου χάρη του Γερούν Ντάισελμπλουμ (βρισκόμαστε σε καλό δρόμο) και Μάρτιν Σουλτς (θέμα χρόνου να βρεθεί λύση), που –όπως λέει- καταδεικνύουν την αλλαγή κλίματος και τη βούληση όλων να βρεθεί λύση.

Και αυτή η λύση, σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, δεν θα δοθεί μόνο σε τεχνικό επίπεδο, αλλά κυρίως σε πολιτικό, με τον Αλέξη Τσίπρα να εξακολουθεί να βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή με όλους τους Ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους οι οποίοι σχετίζονται με το ελληνικό ζήτημα. Η όλη διαδικασία πάντως καθυστερεί και λόγω του καθολικού Πάσχα που εορτάζεται αύριο και πολλοί από τους συνομιλητές του πρωθυπουργού έχουν... κατεβάσει ρολά.

Και όλα αυτά, ενώ στο εσωτερικό μέτωπο από τη μία η εσωκομματική αντιπολίτευση επιμένει σε κανενός είδους συμβιβασμό και από την άλλη οι διαφωνίες ακόμα και μεταξύ των υπουργών δεν λένε να σταματήσουν. Τελευταίο κρούσμα, το άρθρο του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Πανούση και την ασφάλεια και την αριστερά, που προκάλεσε μια σειρά αντιδράσεων από συναδέλφους του, υπέρ αλλά και σε βάρος του.

Χθες αργά το βράδυ η κυβέρνηση, όπως είχε προαναγγείλει, κατέθεσε τροπολογία στη Βουλή για την μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων του κ. Πανούση από το υπουργείο Εσωτερικών στο υπουργείο Δικαιοσύνης.

Από την πλευρά του, το Μέγαρο Μαξίμου, παράλληλα με τις διαπραγματεύσεις, προσπαθεί να αρχίσει να υλοποιεί μέρος των προεκλογικών δεσμεύσεων, όσο αυτό είναι επιτρεπτό από τις καταστάσεις και τους δανειστές. Έτσι, μεταξύ άλλων, φέρνει προς ψήφιση στη Βουλή τα νομοσχέδια για την ΕΡΤ και την κατάργησης φυλακών τύπου Γ, κήρυξε πόλεμο στους καναλάρχες, προανήγγειλε προσλήψεις στην υγεία και κατάργησε το 5ευρο στα νοσοκομεία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v