Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΠΑΠ: Στο 1,2% του ΑΕΠ η αγορά τυχερών παιχνιδιών το 2017

Στα προ κρίσης επίπεδα μπορεί να επιστρέψει το 2017 η ελληνική αγορά τυχερών παιχνιδιών κυρίως μέσω της νομιμοποίησης του παράνομου τζόγου που γίνεται σήμερα με τα «φρουτάκια». Οι προβλέψεις για τα έσοδα από τα VLTs.

ΟΠΑΠ: Στο 1,2% του ΑΕΠ η αγορά τυχερών παιχνιδιών το 2017

Σε αύξηση του μεγέθους της ελληνικής αγοράς τυχερών παιχνιδιών από το 0,9% του ΑΕΠ που είναι σήμερα στο 1,2% του ΑΕΠ το 2017 αναμένεται να οδηγήσει η λειτουργία των παιχνιδομηχανών (VLTs) από τον ΟΠΑΠ και τους παραχωρησιούχους που θα επιλέξει.

Πρόκειται για εκτιμήσεις που δείχνουν πως η αγορά τυχερών παιχνιδιών θα επιστρέψει στα προ κρίσης επίπεδα. Περιλαμβάνονται στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος του ΟΠAΠ προς τρίτους οι οποίοι θα αναλάβουν να λειτουργήσουν τα 18.500 VLTs καθώς τα υπόλοιπα 16.500 θα λειτουργούν υπό την άμεση διαχείριση του οργανισμού.

Σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, το μεγαλύτερο ποσοστό εσόδων για την αγορά των VLTs θα προέλθει από τη σημερινή παράνομη αγορά στα «φρουτάκια», η οποία υπολογίζεται σε 400 εκατ. - 1,4 δισ. ευρώ, δηλαδή ποσοστό 0,2% - 0,6% του ΑΕΠ.

Όπως επισημαίνεται στο ίδιο κείμενο, αν με βάση συντηρητικές εκτιμήσεις, τα έσοδα από τη λειτουργία των VLTs φτάσουν το 30% της συνολικής αγοράς τυχερών παιχνιδιών, τότε το μέσο έσοδο ανά παιχνιδομηχανή ημερησίως θα προσεγγίσει τα 60 ευρώ. Η πρόβλεψη για μερίδιο 30% των VLTs στη συνολική αγορά είναι χαμηλότερη από το μέσο όρο των 30 μεγαλύτερων αγορών τυχερών παιχνιδιών στον κόσμο που είναι 34%. Αν η ελληνική αγορά πιάσει αυτό το μέσο όρο, τότε τα ημερήσια έσοδα ανά VLTs θα αυξηθούν στα 68 ευρώ.

Από την επεξεργασία των εσόδων σε χώρες με αντίστοιχα πολιτιστικά, ρυθμιστικά και άλλα χαρακτηριστικά προκύπτει, πάντως, πως τα ημερήσια έσοδα ανά VLT μπορούν να φτάσουν και τα 86 ευρώ. Στις συγκεκριμένες χώρες, οι παιχνιδομηχανές συγκεντρώνουν έσοδα που αντιστοιχούν στο 43% της συνολικής αγοράς τυχερών παιχνιδιών.

Ο ΟΠAΠ απέκτησε άδεια για δεκαετή αποκλειστική διαχείριση 35.000 VLTs έναντι τιμήματος 560.000.000 ευρώ δηλαδή 16.000 ευρώ ανά παιχνιδομηχανή. Με βάση τη σχετική σύμβαση, τα 16.500 VLTs θα βρίσκονται σε ιδιόκτητο δίκτυο καταστημάτων (Play) που αναπτύσσει ο οργανισμός, ενώ τα υπόλοιπα 18.500 θα τα διαχειρίζονται 4 – 10 παραχωρησιούχοι οι οποίοι θα επιλεγούν μέσα από διεθνή διαγωνισμό. Οι τελευταίοι απαιτείται να θέσουν τα VLTs σε πλήρη λειτουργία, σε αμιγείς χώρους, σε κάθε περίπτωση εντός 24 μηνών από την ημερομηνία παραχώρησης του δικαιώματος.

Η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος

Ο ΟΠΑΠ προκειμένου να προχωρήσει στην επιλογή των παραχωρησιούχων δημοσιοποίησε την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, με σκοπό τη συγκέντρωση πληροφοριών με στόχο:

• Να διερευνηθεί το επιχειρηματικό ενδιαφέρον και οι προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες οι υποψήφιοι παραχωρησιούχοι θα συμμετείχαν στην ανάπτυξη των 18.500 VLTs.

• Να προσδιοριστεί το είδος των πληροφοριών που θα πρέπει να συμπεριληφθεί στην προκήρυξη ανοιχτού διεθνούς διαγωνισμού, ώστε να διασφαλισθεί ότι οι συμμετέχοντες στη διαδικασία θα είναι σε θέση να εγκαταστήσουν και να λειτουργήσουν τα VLTs που θα τους παραχωρηθούν με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο.

• Να εξασφαλιστεί πλήρης διαφάνεια κατά τη διαδικασία επιλογής προσκαλώντας όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να συμμετάσχουν από την έναρξη της όλης διαδικασίας.

Η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος θα διαρκέσει μέχρι τις 15 Μαΐου 2015. Το πλήρες κείμενο της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος, καθώς και όλες οι σχετικές πληροφορίες είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα www.playopap.gr.

Τη διαδικασία της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος θα ακολουθήσει η πρόσκληση σε ανοιχτό διεθνή διαγωνισμό για την υποβολή των δεσμευτικών οικονομικών προσφορών από τους υποψήφιους παραχωρησιούχους. Η συμμετοχή στην πρώτη διαδικασία δεν αποτελεί προϋπόθεση για τη συμμετοχή στη διαγωνιστική διαδικασία που θα ακολουθήσει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v